söndag 21 oktober 2012

Genusfunderingar

 
 Funderat lite när jag läst diverse mediers artiklar idag. Kommer in på det här med genus igen. Ja jag kan bli tjatig men världen lyssnar inte på mig. Läste att Ship to gazas skepp Estelle hade med sig utrustning för att kunna genomföra aborter. Jag har förståelse för både de som vill ha fria aborter och de som vill förbjuda aborter. Danska kvinnor åker till Sverige för att göra abort står det i aftonbladet och det ska visst vara för att man kan göra abort senare i Sverige.
 
Läste även att Kadaffi använde sig av våldtäkter på sina "kollegors" fruar och döttrar för att befästa sin makt. I våran så upplysta och moderna värld finns det fortfarande blinda fläckar. Att en diktator gör som han vill för att folk är rädda för att torteras eller dödas är ju en sak. Verkar som att diktatorer har en väldigt skev kvinnosyn i synnerhet och en obefintlig människosyn i allmänhet. Jag har sökt och sökt men inte hittat några kvinliga diktatorer. Detta säger väl en del om världen vi lever i. Män som får för mycket makt verkar tro att det är okej att göra precis som man vill. Detta tror jag finns även på lägre nivå. Myterna är väl många men jag tror att om en myt ska få stor genomslagskraft så finns säkert en viss sanningshalt i dom. Jag tänker på pratet som säkert förekommer på de flesta arbetsplatser och det är hur man kan klättra på kariärstegen genom att låna ut sin kropp till chefen en liten stund. Om man läser om grooming så är det väl inte helt ovanligt att män som vill ha unga flickor ger sig ut för att vara delaktiga i produktionerna av diverse dokusåpor, eller att man har en bästa kompis som är det.
 
Tillbaka till aborterna jag skrev om i början. Kan det vara så att aborter är en ibland känslig fråga då det ofta är männen som skrivit lagarna och ska se till att de efterlevs. Kan religioner vara orsaken till att det kan vara svårt att få bestämma över sin egna kropp. Ja det är någon annans kropp i den egna kroppen. Men det är fortfarande en kropp som ska bära det nya livet. Säger man upp rätten till sin egna kropp för att det finns en kropp till där inne? Borde i såfall inte fadern till barnet säga upp rätten till sin kropp då under tiden det växer i kvinnans kropp? Skulle man kunna få spermadonatorer att ge upp rätten till sina kroppar i sådana fall?  Jag bara funderar lite.
 
Funderar på var i det finns olikheter. Jag generalliserar och mina fördomar kommer att lysa som solar här men jag tänker ändå tänka lite högt. Jag har fått för mig att män är mer tävlingsinriktade när de går in i vad som helst, att män vill klara saker själva mer och att kvinnor samverkar mer. Fått för mig att kvinnor frågar mer, inte för att de inte kan utan för att de vill höra andras åsikter. Att män skulle ses som okunniga om de använde frågan för att höra andras åsikter.
 
Jag börjar tro att vi inte kan få ett jämlikt/jämställt samhälle så länge världen styrs av någon form av mansnorm. Vi måste hitta en människonorm att leva efter om vi behöver normer. Skulle man inte kunna ersätta mansnormen, hetronormen, och alla andra normer med en människonorm. Nej jag är inte för att alla behandlas lika. Jag är för att alla får samma chans oavsett utgångsläge. Att man tittar på individen inte dess kön. Att behandla alla likadant skulle ju vara otroligt korkat om ni frågar mig. Eftersom vi inte är likadana så skulle det ju behövas en normalnorm som är uträknad på ett medianvärde och då skulle ju ingen passa in precis på normen. Hur skulle man då kunna behandla alla likvärdigt om det är lika med lika. Nä olikheterna är väl det som för samhällen framåt även om vägarna kan bli fruktansvärt krokiga men hellre det än att alla kör i samma fil på motorvägen och det bara blir en lång kö där de flesta inte har en aning om vad som händer längst fram. Så tänker jag, blev lite rörigt ändå men så är det ibland God natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar