söndag 22 januari 2012

Monarki ?! / Republik ?!

I dag är det en viktig dag i Finland. Men först lite Sverige. 21/8  1810 Valdes Jean Baptist Bernadotte till tronföljare av riksdagen. 5/2 1818 blev han kung Karl XIV Johan. Efter det har vi haft 6 kungar. Oscar I, Karl XV, Oscar II, Gustav V, Gustav VI Adolf och Carl XVI Gustav.Alla födda till sin krona. En fantastisk samling företrädare för Sverige! Eller? Jag vet inte.

Jag är inte helt vän med att man skall födas till ett sådant ämbete. Visst är det trevligt när våran kung sitter och hejar på våra olympier eller när han är ute och representerar Sverige i olika sammanhang. Många följde prinsessbröllopet med glädje och blågula hjärtan, vilket är helt naturligt och trevligt. Men jag tycker ändå inte om idén med att födas till detta ämbete. Skulle Sverige av någon anledning hamna i krig så ska Sverige ledas av en samlingsregering och tills den är utsedd så är kungen våran regent på riktigt, han ska leda landet tills en samlingsregering är utsedd. Bara en av de uppgifter där jag inte har förtroende för kungen. Har inte fullt förtroende för hur han representerar Sverige heller. Skaka hand med diktatorer och göra statsbesök i deras länder. Nje, jag gillar det inte. I och för sig så är det så han är uppfostrad, han hade ju en gammel farfar som inte hade några större problem med Hitler. Ja det är uttjatat men intressant. Ja det var då och historien har visat att det var fel men vad hade hänt om Tyskarna vunnit andra världskriget. Inte tror jag att vi hade haft några större problem med rasindelning och utrotning av "raser" som inte är rena. Nog om det.

Jag är lite avundsjuk på finnländarna idag. Det är en stor dag i Finland för det är del ett av valet till presidentposten. Ja jag vet. Vi ska inte vara avundsjuka på "finnarna", de slår oss i ishockey, i innebandy visst men aldrig avundsjuk på det folket. De bastar, super och hugger med kniven och har ett språk som man inte kan gissa sig till innebörden av. Kan dom göra något bra där. De har ju klarat att behålla företag som Nokia och Nokian. De har fått slåss för sin frihet i ett antal krig. De vet vad som är viktigt. Annars hade det inte varit presidentval i dag.

I Europa är man i dag lite rädd för Tomi Soini, ledare för sannfinländarna. Man tror att det kan bli ett Finland som sluter sig från Norden och Europa om han skulle bli president. Har vi verkligen inte högre tankar om det finländska folket? Jag är övertygad om att folket vet vad de vill med sitt land och skulle Tomi bli president så är det ju för att finländarna vill ha det så. Demokratiskt som bara den. Tyvärr växer ju sådana partier i hela Europa, vi kanske skall se till i vårat Sverige att vi tar tillbaka SDs väljare till de demokratiska partierna.

Nä jag skulle också vilja att Sverige blev en republik, monarkin är gammal och odemokratisk. Låt människorna få välja vem som ska representera dem. Ha tillit för folket. Vi kan rösta fram en regering men är inte tillräckligt intelligenta till att rösta fram vem som ska företräda regeringen. Förstår inte hur man har tänkt. Tycker det är dags att modernisera även denna ordning, det är ju 2012.

Som sagt, dags att kolla åt öster till vår granne och före detta del av Sverige. Titta på hur mycket längre dom har kommit i demokratiseringen.
 Ett land är inte bara gränser, det är mycket mer folket som bor där oavsett härkomst eller nationstillhörighet. Ett land med bara gränser skulle vara fruktansvärt öde. Ett land fullt med folk som vill ha ett bra land, det gillar jag. Vi har alla olika sätt att se på hur vi ska få det bra men så länge folket vill ha det bättre så kommer vi framåt även om vägen blir krokig. Och igen, gör om Sverige till republik.

Följer med spänning i dag åt vilket håll Finland vill gå. Det har aldrig hänt att en kandidat har fått 50,1% eller mer så det blir nog en ny röstning om två veckor med två av dom åtta kandidaterna.
Och det viktiga, det är folket som väljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar