söndag 6 januari 2013

Tillägg till Några nyanser av ifrågasättande

 Kan inte släppa det jag skrev om sist. Tittade på Arn filmerna ikväll och kom på att jag läst någonstans att Birger Jarl införde fridslagarna i Sverige. Ja Arn är fiction det vet jag. Men Birger Jarl var verklig vad men vet. Kyrkofrid, hemfrid, tingsfrid samt kvinnofridslagarna är han upphovsman till, lagar som Alsnöstadgarna tog upp och officiellt infördes av Magnus Ladulås (Son till Birger Jarl) den 27:e september 1280. Att bryta mot kvinnofriden gav dödsstraff eller 40 Mark i böter. Kvinnofridslagen var aktuell fram till1864. Kvinnofrid återupptogs i lagen 1998. Undra varför det inte fanns kvinnofridslagar mellan 1864 och 1998?
 
Började fundera på vad som hänt i Sverige sedan 1280. Bara 733 år sedan. Om man bara tittar på boende. Jag bor i en lägenhet som har vattentoalett, indraget varmvatten, elektricitet, spis, ugn, kyl, frys. Vad har hänt med sättet att transportera sig? Vi har fordon med flera hundra hästkrafter som inte behöver samma omvårdnad som bara en häst behövde då. Vi flyger, åker tåg, åker bil, transporterar människor med bussar och varor med lastbilar. finns hur många varianter som helst. Restiden har ju förkortats avsevärt, resor som tog månader gör man i dag på timmar. Informationsflöde. I dag tar det sekunder att få veta vad som händer på andra sidan jorden då tog det månader. Vi kan prata med någon på andra sidan jorden i realtid idag. Vi skickar meddelanden vart som helst på sekunder. Ja ni förstår, och hajjar att jag bara tar upp ett fåtal saker här för att illustrera att det hänt ganska mycket.
 
Vad har hänt med synen att kränka kvinnor? Varför har kvinnofridsbrotten inte försvunnit för länge sedan? Vi uppfinner saker och utvecklar gamla uppfinningar. Inget konstigt med det. Har man uppfunnit något så finns det ju. Man kan välja att inte nyttja uppfinningarna men de finns. Däremot vad vi bestämmer är okej ändras fram och tillbaka under historians gång. Det ändras för att människor har olika syften med att göra som dom gör. Det är ett problem. Det blir ett problem när människor vill ha makt över andra människor, det blir ett problem när man måste hävda sig för att någon annan helt enkelt är bättre på vissa saker, det blir ett problem om man inte tycker att alla människor är lika mycket värda, det blir ett problem när man tycker att man har rätt att trycka ner andra människor. Det är ett problem för lagstiftarna för det är inte enkelt hur en kvinnofrids lag skall se ut för att inte bli för allmän så att det är lätt att hitta kryphål, eller för styrd så att vissa kränkningar inte kan ingå.
 
Men som sagt om alla funderar på hur man själv vill bli behandlad och behandlar andra därefter så tror jag att kvinnofridsbrotten blir färre.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar