fredag 23 juni 2017

Var inte rädda!

Läste ett inlägg på ett sav de sociala medierna. En person skrev att hon längtade till midsommarfesten och ställde frågan om någon hade ett bra recept på alkoholfri bål. Hon ville inte dricka bara vanlig äppelcider som alltid när de andra drack bål.

Det har varit mycket tips i media. Tidningarna skriver om bästa snapsen till de olika sillarna. På radio hörde jag om vintips till midsommarhelgen. På tv tipsar de gärna om vilken alkoholhaltig dryck som går bäst till den eller den maten. Det pratas och skrivs en hel massa mer än vanligt om vilken alkohol man skall hälla i sig när det äntligen är midsommar. Helgen som inte har någon anknytning till någon levande religion. Jag tycker det är fint att fira att jorden fortfarande kan ge oss föda så vi kan leva. Det är fint. Vill du dricka snaps, vin, öl, cider, rom, whiskey, sherry, likör, sprit eller vad som du tycker är en bra alkoholhaltig dryck så gör det. Det är inte det detta kommer handla om. Det kan hända att jag själv sätter mig på balkongen och tar mig en liten whiskey för att jag tycker det kan vara ett gott sätt att njuta av solnedgången och strax efter det soluppgången. Detta handlar om hetsen mot den som vill fira midsommar men fira den nykter.

Jag tycker det är märkligt hur man överhuvudtaget ska behöva få 1000 ifrågasättanden om varför man inte tänker dricka och då verkar alkoholfritt inte vara inräknat även om man kan dricka det med, vatten, läsk, saft och annan alkoholfri vätska räknas annars också till dryck. Varför måste man försvara sitt beslut om att ha en vit midsommar? Varför är normen att man inte ska vara nykter på midsommar? Bästa högtiden om ni frågar mig för att oavsett vad alla ironiker säger så kan det vara riktigt sommarhärligt på midsommar och jag gillar när jag inte fryser. Vissa år är det ju badvarmt i de små sjöarna vid midsommar. Det är en av årets ljusaste dagar. Här varar bara natten en liten stund. Det är ljuvligt vackert ute. Varför är det inte okej för någon att inte vilja kröka till det denna ljuvliga dag? Jo det är okej om du är med i en kyrka, om du är med i en nykterhetsförening, om du har någon sjukdom som gör att det är farligt för dig att dricka alkohol eller om du är en före detta missbrukare. Det verkar mindre okej om du heter Frida är frisk och dricker alkohol ibland när det passar. Varför måste man ha en förklaring? Varför kräver man ingen förklaring av Henrik om varför han tänker dricka, han som de senaste tolv åren alltid går i däck kl 22.45 efter att ha dansat om kull tre barn runt midsommarstången, hotat värdinnan med stryk, spytt ner hela värdparets badrum för att sedan somna i lilla Elins växa säng?

Varför ska man ens fråga varför en människa inte vill dricka alkohol? Varför är det så viktigt att alla ska "dricka"? Är midsommar så tråkigt, är festen man ska på eller planerar så tråkig att en nykter person inte skulle kunna ha trevligt? Det kan finnas en miljard olika anledningar till att en människa inte vill dricka alkohol just idag. Hen kanske inte vill helt enkelt, hen kanske inte vill riskera att tappa kontrollen, hen kanske inte vill för att hen måste e till att vara skärpt när hens partner druckit och blir våldsam när de kommer hem, hen kanske inte vill ha alkohol för att hen vill att barnen ska ha någon nykter att vända sig till om det är något, hen kanske vill vara nykter för att kunna ta bilen hem om festen ballar ur igen, hen kanske vill vara nykter för att... . Låt hen vara nykter. Var inte rädda för de nyktra! De är inte där för att förstöra någon fest, de åker ju också på festen för att ha kul. Var inte rädda för de som är nyktra, de är mindre farliga denna fyllekväll än din väldigt överförfriskande bordsgranne. Var inte rädda för de nyktra, var rädd om dig så midsommar blir ett härligt minne. Som sagt, vill du dricka alkohol så gör det. Drick så mycket du vill men ansvara för dina handlingar. Man behöver inte tråka de nyktra, de är inte där för att tråka de som dricker. Ha trevligt och fira befruktningens högtid på ett sätt som passar dig och du trivs med. Ha en härlig midsommar alla människor där ute.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar