söndag 25 juni 2017

Murar eller broar?

Läser på många sidor om hur människor tycker att vi som är kristna är mer värda än de som är muslimer. Vad jag kan förstå när jag läser vidare så menar folk att vi som lever i det numera religionsfria före detta kristna landet är bättre än människor från vilket land som helst inklusive Norge. Alltså är vi svenskar bättre än alla andra, inte för att alla andra är dåliga. Vi är bara lite bättre än tvåan, ännu bättre än trean osv..till de länder där människor är riktigt dåliga. Väldigt onyanserat om jag får tycka. Vi är absolut bättre i herrhockey just nu än något annat land, vi är nästan bäst i damfotboll, vi är bäst i herrbandy, vi är grymt bra på jämställdhet jämfört med andra länder men långt ifrån tillfredsställande bra. Vi är riktigt dåliga på basket, volleyboll, la crosse och andra saker om vi tittar på världsmästerskapsresultat. Vi är bra på ekonomisk/socioekonomisk struktur. Vi är mycket bra på att tillverka vapen och vapensystem. Jämfört med andra så är vi hyfsat bra på miljö. Vi är bra på utbildning. Vi är bra på en massa saker där vi har bra förutsättningar på grund av hur vårt samhälle har utvecklats. Vårt samhälle har utvecklats av Svenskar, andra nordbor och skandinaver, av morer, romer, valloner, turkiska legosoldater, ryska krigsfångar, köpmän och handelsresanden från stora delar av världen, av grekiska och finska arbetskraftsinvandrare, av flyktingar från bl.a. Mellanöstern som skapat företag och jobbtillfällen inom bl.a service och resturangnäringen. Det finns mycket mer exempel. Vi är bra för att vi tagit åt oss av andra kulturers kunskaper. Vi har blivit bra för att vi varit lyhörda. Vi är bra, det säger jag inte emot. På väldigt många område är vi grymt bra. Men är vi bättre än alla andra? Är vi så bra att vi står lite högre i kurs än alla andra? Jag tycker inte det. Jag är helt säker på att vi kan bli ännu bättre och det blir vi om vi tittar över gränser, förbi svårigheter, genom murarna och inte låter oss luras av de som vill stänga gränserna. Vi kan bli bättre tillsammans genom att vi lär oss av varandra.

Vi lär av våra misstag sägs det. Människan är tydligen sådan att den inte slår sig på samma tumme med samma hammare två gånger i rad. Jo det gör vi, det är en av världens mest skrattframkallande typ av scen när Charlie Chaplin, Helan och Halvan,  Bröderna Marx eller någon annan stor komiker just slår sig på tummen. Att den typ av scen är den kanske mest skrattframkallande som finns sägs bero på igenkänningskomiken. Vi gör samma misstag om och om igen, vi har väldigt svårt att lära av våra egna misstag och tydligen är det näst intill omöjligt att lära av andras misstag. Man kan försvara sig som Tomas Edison gjorde som hävdade att han inte misslyckats 200 gånger med att uppfinna glödlampan, han hade bara kommit på 200 sätt som inte funkade. Krig har funnits i alla tider sägs det, Det är väl ett ypperligt exempel på att människan är dum i huvudet. Har man inte lärt sig än att krig är dåligt för människan så är man fruktansvärt trög. Jo det är bra för de som vinner säger någon. Nej det finns inga vinnare i krig om du frågar mig, bara en part som förlorar lite mindre än den som förlorar mest.

Det har Sverige förstått. Sverige ställde sig utanför andra världskriget och var neutrala precis som Schweiz och Spanien. Fast nej jag håller inte med. Vi lät två miljoner tyska soldater och krigsmateriel transporteras upp till nord Norge genom det neutrala Sverige. Vi lämnade ut Balter som stridit mot Sovjet till Sovjet för att Sovjet krävde det. Ja Sverige gjorde dessa saker efter påtryckningar. Ger man efter för påtryckningar för att rädda sitt skinn när det drabbar andra så tycker jag inte man är varken neutral eller bättre än andra. Jag säger inte att  det inte var det bästa för Sverige just då men var det det bästa för andra?

Sverige var inte sena med att hylla järnridåns fall, Glasnost och frihet åt alla. Många svenskar har en bit av Berlinmuren hemma, en bit för att minnas det som inte var bra i en demokratisk värld. Alla sjung på another brick in the wall och die mauer. Även Hoxas och Alias Albanien föll för demokratin. Nu är det bara Nord Korea kvar sägs det, jag skulle kunna tänka mig att räkna in Kina i det stängda öst än även om det för icke Kineser är väldigt öppet mot vad det varit. Vi protesterar mot och fördömer Nord Korea och deras avskärmande mot världen. Folket lider och makten göder sig själv innanför murarna. Jag tycker det är rätt att fördöma Nord Korea, de följer inte FN:s konvention för mänskliga rättigheter eller Barn konventionen. I USA vill president Trump bygga en mur mot Mexico, han vill hindra människor från olika länder i världen att beträda amerikansk mark. Är man Irakier så är man tydligen automatiskt en terrorist, som om är du en Italienare så är du automatiskt en pizzabagare. Då har man inte varit i Sverige, här är det ganska vanligt med människor med turkiska och syriska rötter som pizzabagare. Sällan man ser en italienare baka pizza här. I Europeiska Unionen vill vi bygga murar mot våra egna medlemmar för att de blir illa behandlade i sitt land och tvingas ut i Europa för att tigga så att familjen skall överleva.I Sverige håller vi på att bygga upp någon sorts mur mot barn och ungdomar som flytt hit från terror och krig. När USA, EU och Sverige murat in sig på riktigt. Vad kommer hända innanför murarna? Kommer Amnesti International få tillgång till dessa inmurade områdena? Håller vi på att bygga nya Järnridåer eller nya Nord Koreanska stater? Vi rev murar på 80-90 talet för att det var ohälsosamt för den vanliga människan att leva bakom murarna utan omvärldens insyn. Nu bygger vi murar för att slippa omvärldens insyn och påverkan på våra länder.

Vi jublade ikapp med de allierade efter freden var säkrad i Europa den 7:e maj 1945. Vi ser bilder i barnens skolböcker idag hur de allierande hjältesoldaterna befriar och bär ut de som överlevde i Auschwitz. Tortyren var över och människorna fria. Nazitysklands slakt på över sex miljoner judar, ett par hundra tusen romer, ett stort antal homosexuella och ett otal andra så kallade oliktänkande var över. Att fira befrielsen för dessa människor är helt klart värt att firas. Säger inget om det. Låt oss aldrig glömma vad som hände, det får inte hända igen. Nu har det här med folkmord inte upphört, det pågick under balkankriget, det pågår i Afghanistan och Syrien. Inte i samma omfattning som under andra världskriget men fortfarande med samma vidriga drivkraft att någon grupp människa är mer värd och bättre än en annan. Helt uppenbarligen har jag rätt när jag säger att människan är dum i huvudet och tydligen oförmögen att lära sig av sina historiska misstag. Misstag låter banalt men förstå mig rätt. Det finns inget banalt med folkmord, förföljelse eller tortyr, det är vidrigt och måste få ett slut helst redan i går.

Hur journalister, skribenter på diverse så kallade fria medier kan tycka att det vi gör i Sverige nu är rätt angående massutvisningarna av ensamkommande flyktingar övergår mitt förstånd. Vi skickar barn och ungdomar till ett land de kanske inte ens varit i, där de kanske inte har någon släkt eller några de känner. De skickas dit för att de råkade ha föräldrar som föddes där. Man skickar dem dit för att de kommer inte in i de länder de växt upp och bodde i för att de länderna inte vill ha dem där, eller för att det är ännu värre säkerhetsläge där. Man skickar dem till Kabul oavsett hur mycket skjutningar och sprängningar det är i den staden. Den är tydligen tillräckligt säker ändå. Snälla Sverige, titta i backspegeln. Ta fram skämskudden och begrav ansiktet där en stund för våra historiska "misstag". Titta upp igen, se framåt och gör det som är rätt. Skydda och rädda liv i stället för att skicka liv till de som vill ta bort dessa liv. Ner med murar, bygg fler broar. Skjut inte din granne, bjud hen på fest i stället. Det är inte försent att ge upp. Det kan vi skjuta på, i dag kämpar vi i stället. Kämpar för Mänskliga rättigheter, kämpar för barnkonventionen, kämpar för förståelse, kämpar för fred, kämpar för respekt, kämpar för kärlek, av kärlek med kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar