onsdag 14 juni 2017

Gränser, för vem eller vad?

Vad är det som gör att vi är så fästa vid vårat lands gränser vad gäller vissa ställningstaganden? Jag har skrivit det många gånger förr och skriver det igen Jag har haft en innerlig tur att fått födas i ett land som just när jag levt haft fred hela tiden. Ett land som har social trygghet som ledord, eller hade i allafall. Ett land där man inte ens riskerar att bli uppäten av något rovdjur när man nyttjar allemansrätten för att plocka svamp och bär. Ett vackert land som kan vara otroligt fult en snöslaskig söndag i slutet på November. Jag gillar att höra nationalsången när t.ex Sverige vinner i något. Jag tycker till och med att våran flagga är vacker vid rätta tillfällen.

Våran flagga är eventuellt världens näst äldsta nationsflagga som fortfarande gäller. Antagligen är den från mitten av 1400 talet, man har hittat bilder från Finland ifrån början av 1500 talet där den svenska flaggan finns med. Dannebrogen som är Danmarks flagga är troligtvis den äldsta nationsflaggan och är från 1200 talet. Världens äldsta land som fortfarande existerar tros vara Kina som bildades runt år 225 f.kr. Sverige bildades som enat land 11-1200 talet e.kr. Världens äldsta fortfarande gällande nationalsång lär vara Nederländernas som skrevs 1570. Sveriges nationalsång som ännu bara är inofficiell antogs 1866 och hette då Du gamla du friska.

På tal om gränser. Det heliga Romerska riket gick om intet i slutet av 1200 talet. Då bestod Sverige av det som idag är Småland, delar av Västergötland, Östergötland, Öland, Gotland, Närke, Delar av Dalsland, Värmland, Södermanland, Uppland, Delar av Jämtland, Delar av Härjedalen, Ångermanland och ev lite till norrut. Det första tydliga Sverige.

Under andra halvan av 1300 talet var Frankrike ungefär hälften så stort som nu, Spanien som förut varit muslimskt efter att morerna tagit landområden där efter att korsriddarna härjat i det heliga landet var nu embryot till det som idag är Spanien. Sverige var en stormakt och Östersjön var näst intill ett innanhav. Ottomanska riket blomstrade och mongolerna befäste sina erövrade landområden i stora delar av Asien.

Snubblar vi fram till andra halvan av 1500 talet så har Sverige tappat både Danmark och Norge. Vi har dock kvar Finland. Ottomanska riket har med sina lydstater gjort Svarta havet till ett innanhav. Ryssland har börjat ta form och det som idag är Tyskland består av en väldans massa kunga- och hertigdömen.

Mellan 1607 och 1733 grundade de olika engelska regenterna mellan de åren de  13 ursprungliga kolonierna i nord Amerika. De 13 kolonierna finns fortfarande bevarade i USAs flagga och symboliseras av de röda och vita ränderna. 1776 utbryter ett blodigt befrielsekrig i Amerika, det sk inbördeskriget. Det höll på i 13 år och 1789 valdes George Washington till USA:s första president. Under den här tiden förlorar Sverige Finland till Ryssland.

Det var inte bara i nord Amerika britterna hade kolonier i. Det Brittiska imperiet uppkom på 1500 talet och finns än i dag. Man har fortfarande 6 kolonier varav Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Caymanöarna ingår. Britterna hade kolonier i nord Amerika, Afrika, Asien, Australien och på Arabiska halvön.

1885 delade européerna upp Afrikanska kontinenten mellan sig. Man ingick avtal och drog gränser utifrån längdgrader och mattematiska kriterier. Otto von Bismarck kallade till möte för att komma överens om hur koloniseringen skulle regleras. Inte en enda människa från den afrikanska kontinenten var inbjuden eller hade något att säga till om. Lord Salisbury som var Englands premiärminister var nöjd med att fått berg, floder, sjöar och mark trots att han inte visste vart de låg. Man drog gränser rätt igenom olika folkstammars mark och delade på folk som innan gränserna var enade.

I början av 1900 talet så blir det Ottomanska riket Turkiet. Sveriges nuvarande landgräns är från 1905. Många länder i Europa har haft olika gränser fram till nyss. Tysklands nuvarande gräns är från 1989. Jugoslavien upphörde att existera 2003. Ett land i Europa som vet hur det kan vara att inte ha någon fast tillhörighet eller eget bestämmande är Luxemburg. Luxemburg har använts som betalningsmedel, skatt, gåva och gud vet vad för att säkra fred, för att avsluta krig. Frankrike, Tyskland, och några andra länder har gett varandra Luxemburg som gåva eller krigsbyte utan att Luxemburg haft något att säga till om ända fram tills andra världskriget tog slut. De fick sitt språk luxemburgish officiellt så sent som på 1980 talet om jag minns rätt. Sveriges landgräns är från 1905 sa jag, vi har också gränser inom landet. Landskapsgränser som ser ut som de gjort sedan landskapen märktes ut. Vi har läns och kommungränser som fortfarande ändras samt numer regiongränser. Det finns mycket gränser i vårt land, i vår världsdel, på vår jord.

På tal om vår jord. Universum tros vara ca 13 832 000 000 år gammalt, Jorden ca 4 500 000 000 år gammal, människan ca 2 000 000 år gammal, Sverige ca 1000 år gammalt och en människa med lite tur i denna delen av världen kan bli ca 80 år

Av Jordens 4,5 miljarder år har människan varit aktiv i 2 miljoner år. En piss i Nilen om man får uttrycka sig så. Av Jordens 4,5 miljarder år så kan vi med lite tur få uppleva 80 år. Någon mer än jag som känner sig lite lätt obetydlig nu? Glöm det. Du är betydelsefull i den tid du lever för det som sker nu och det som kommer direkt efter dig. 80 år känns lite lite tycker jag. Ja det finns olika tro på vad som händer efter livet eller vad som inte händer. Det är svårt att påverka sitt liv efter livet om man kan uttrycka sig så efter som ingen vet med säkerhet utan bara av olika övertygelser vad som händer då. Ska vi på våra 80 år hota, förfölja, tortera, mörda och ställa till ett helvete för folk. Känns det rimligt? Jag tycker inte det. Vi har dragit så jävla mycket gränser på vår planet och ändrat dem så att det är ett under att inte Jorden faller isär. Någon tyckte från början att jag har rätt att inkräkta där du har det mysigt och fint och sen har den människan fått en massa följare som gjort likadant i alla tider. Vad gav oss rätten från början att dra en landgräns? Antagligen överlägsenhet i styrka, fysisk eller materiell. Och det tolererar vi att det fortgår? Om folk är så in i helvete dumma att de fortfarande tror att krig av alla de slag skulle vara bra av någon anledning så kanske man skulle ställa all dom inför krigsrätt. Det finns konventioner som talar om vad som är tillåtet i krig (Genève konventionen ) Men kan man inte lägga till i den att det bara är förbjudet med krig? Som sagt ställ de som ens antyder till att starta krig inför en krigsrätts tribunal.

Jag är inte dummare än att jag fattar att vi inte kommer bli av med alla krig under min livstid. Så vad kan man göra då? Man kan till exempel sluta att jävlas med människor som flytt från krig. Människor som inte kan bo kvar på sina födelseplatser för att det finns människor som tycker makt och rikedom är mer värt en dessa människors trygghet och liv. Vi envisas med att visa ut människor till länder de aldrig varit i för att det står att det är deras hemland i ett papper för att någon förfader bodde där och hade medborgarskap där. Dagens ungdomar som vi skickar till ett hemland de kanske inte ens varit i skickas dit fastän de flytt från krig och jävelskap, de skickas i väg när det ända de behöver är säkerhet, de skickas i väg för att någon för 1000- 500 år sedan bestämde lite gränser som gällde då och som ändrats fram och tillbaka och att man i dag inte är överens. Ungdomar som får lida för vad generationerna innan dom har ställt till det med. Säga vad man vill om den kristna guden men ska vi kalla oss ett folk med kristna värderingar så kanske vi ska sluta trakassera hbtq personer och visa ut flyktingar. Vi kanske skall komma ihåg att arvsynden, dvs vad någon förfader till dig gjort inte straffar dig. Det fixade ju gud med Jesus. Vi borde därför inte visa ut människor till ett land de tillhör på grund av någon förfader, skicka dem i så fall dit där deras familjer är om det är säkert där. Annars kan man väl inte deportera någon. Låt hellre människor som flytt få stanna. Låt dem få ta hit sina familjer. På 2 miljoner av Jordens 4,5 miljarder år har människan uppenbarligen ställt till en jäkla massa oreda. Kan vi inte bara sluta med det och börja städa så att våra efterkommande kan få leva gott i 2 nya miljoner år. Vi måste börja någon gång någonstans, kan vi inte bara börja nu, här? Börja med att ge flyktingar amnesti så kan vi lösa de svårare sakerna efter det. Det är min idé till en plan. Någon som är på?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar