torsdag 27 december 2012

Julkalender vs religion

 
 Läste igen att årets julkalender blivit anmäld för ockultism. denna gången läste jag det i Svenska Dagbladet. Mysteriet på Greveholm har visst anmälts femton gånger. Förra veckan hade en katolsk kyrkoherde varnat för julkalendern och kallat SVT för ondskans hantlangare. Fantastiskt vad lite det finns att göra när man kommer på en sådan begåvad idé.
 
Jag kommer ihåg när Siewert Öholm skulle förbjuda hårdrock på 80 talet. Så mycket som jag har lyssnat på hårdrock och fortfarande gör så är det ju ett under att jag inte sitter i fängelse eller på psyk. Jag har aldrig tillbett djävulen, druckit blod eller våldtagit någon vilket Siewert nog skulle tycka vara konstigt. Det värsta för honom är att jag känner många som lyssnade/lyssnar på Wasp, Kiss, Iron Maiden, Demon, Ozzy, Judas Priest, Accept, Dio m.fl  Och jag har aldrig hört att någon av dom har tillbett Djävulen, våldtagit eller druckit blod.
 
Även om barnen i tv leker anden i glaset och träffar spöken så är jag inte orolig det minsta för att mina barn ska ta någon skada. Min 6 och 11 åring har verkligen följt Julkalendern, de tycker den är rolig och spännande.
 
Spännande att det är en katolsk kyrkoherde som varnar för ett barnprogram. Jag vet inte hur många personer som råkat illa ut på grund av att de fått kontakt med en ande när de lekt anden i glaset. Däremot kan jag tänka mig att det finns de som farit illa av att de kännt sig skyldiga till något hemskt när de fått skit för det efteråt. Jag är fruktansvärt nyfiken på om någon på riktigt fått kontakt med en ande på det viset. Varför skulle ett glas en skiva med bokstäver och ett par ljus locka fram något som man tydligen inte kan locka fram med att bara fråga rätt ut om det finns en ande i rummet. Ja jag kan köpa att folk tror på andar/spöken, har själv den övertygelsen att de borde finnas. Men som sagt att en katolsk kyrkoherde varnar skrattar jag lite åt. Varför? Jo en person som står för en idé att kvinnor inte är lika mycket värda som män, som står för att man bara ska ha sex för att skaffa barn och därför är emot preventivmedel, som står för att kvinnan inte ska få bestämma över sin kropp om hon av någon anledning inte vill behålla ett barn som växer i henne, som har en idé att man kan köpa sig fri från synd. Sen har det ju varit lite problem i den rörelsen med celibatgrejen som gjort att vissa har gett sig på barn sexuellt. Jag varnar hellre mina barn för katolicismen än för ett barnprogram.
 
Berömda uttolkare av det ockulta genom uppenbarelser anses vara "helgon" eller "upplysta". Ockultism finns i de flesta religioner. Ockultism betyder ungefär det fördolda eller det som är hemligt. Var det katolska kyrkan som varnade? Om det ska kunna vara ett lärande i det ockulta som programmet har beskyllts för att vara så måste man väl nästan tro på att grejerna funkar. Har aldrig hört någon på riktigt lyckas med anden i glaset grejen, ändå är folk rädda för det. Många tror inte på spöken men är rädda för anden i glaset. Många tycks tycka att det är vetenskaperna som gäller och att det finns naturliga förklaringar till allt. Vad är man då rädd för i ett barnprogram. Att Kalle Anka får psykbryt varje Julafton och försöker ha ihjäl en annan ADHD fågel borde väl vara lika illa. Barnen lär sig kanske att ha ihjäl irriterande/påfrestande närgångna personer. Nä det tror jag så klart inte. Jag tror heller inte att barnen tar skada av ett barnprogram som Mysteriet på Greveholm.
 
Som sagt, katolska kyrkan varnar för ockultismen i barn TV. Jag är inte förvånad. Vad hade vi för kyrka som skickade korsriddare för att dräpa Morer i det heliga landet? Vad hade vi för kyrka när en jäkla massa kvinnor blev mördade för att de påstods vara häxor. Jag förstår om kyrkan blir lite skakig i knäna av ett par spöken på TV. Men det var ju länge sedan man skickade korsriddare och brände häxor. Jo det var det men tydligen så tror vissa fortfarande på onda krafter som ska komma och förstöra våra barn. Jag har läst bibeln en del. Ondskan är besegrad för evig tid! Jesus dog för våra synder! Bra, räcker så. Och de som förstört mest barn är väl katolska kyrkan. De som fick barnen att berätta om vissa kvinnors umgänge med Djävulen på blåkulla. Barn som skickade människor i döden med sina påhittade vittnesmål. Undra hur de kände sig när de blev vuxna? Ja jag skrev påhittade vittnesmål. Jag tror inte att de var sanna nämligen. Har kyrkan någon gång bett om ursäkt för alla kvinnomorden de begick? Eller tror de fortfarande på att häxorna samlas på blåkulla? Kyrkan verkar vara ganska kass på att lära av sina misstag. Kanske för att vissa grenar kan köpa sig fria. Kanske för att man gjort det man trodde Gud ville att man skulle göra så man mördade i god tro. Över 30 000 människor mördades i Häxprocesserna, de flesta kvinnor. Inget man behöver skämmas över eller?
 
Är det inte lite av det som är de kristna samfundens problem? Att man inte riktigt vet hur man ska tro? Att man följer samma bok, samma 10 gudsbud, samma Gyllene regel men ändå tänker och agerar så olika. Att man kommer på allt eftersom tiden går att så där kan vi inte göra, det där kan inte tolkas så längre osv. Jag tycker det är ett problem att man ska tala om för folk hur man ska tänka annars kostar det några avlatsbrev, ett gäng Ave Maria och sen är allt lugnt igen. Undra om naturreligionerna skulle ha samma problem med Mysteriet på Greveholm? Undra om de tycker det är ockult att framkalla andar? Ska vi förbjuda naturreligionerna? De verkar ju farliga för våra barn. Ska vi se till att de inte läser om dem i skolan.
 
Jag tycker barn ska läsa om religioner i skolan. Det ökar chansen till förståelse för varför våran värld ser ut som den gör. Jag tycker att folk får tro som de vill, som de vill ja. Inte som andra tycker de ska tro. Jag tycker att man ska titta på religiösa seder som skadar andra, titta på hur man ska få bort sådana ritualer. Nä, total religionsfrihet är jag emot då vissa människor blir kränkta. Det kan vara allt från omskärelser till vem som får predika religionens idéer till vem som har rätt att yttra sig över huvud taget. Jag tror att religioner och kulturer ibland har flätats samman så man inte riktigt har grepp på vad som är vad. Är det ett problem? Jag tror det kan vara det. Vem ska tala om vad som är okej och vad som inte är okej? Jag vet inte om det är en bra idé men FN har en massa organ som jobbar för demokrati och människovärdigt liv så kanske det skulle vara FNs grej. Det bästa jag kom på nu.
 
Men som sagt. Jag tror inte på att anmäla barnprogram. Det är väl upp till varje vårdnadshavare att bestämma vad man tycker att barnen ska kunna se på TV. Undra om Malin Berghagen eller Jörgen Gustafsson blev lika upprörda över Mysteriet på Greveholm som den katolske kyrkoherden. Prata med era och andras barn om det ni tycker är viktigt att prata om så kanke barnen har en möjlighet att fundera själva över vad som de tycker är viktigt. Så tänker jag. Och jag hoppas att Katolska kyrkan tittar lite i de länderna där de har stort inflytande, känns som det finns viktigare saker att ta tag i som utslagna människor, förföljda människor, kidnappade och sålda människor, människor som mördar för pengar osv, alla religioner som säger sig bry sig om andra människor borde lägga lite mer krut på det kanske i stället för att försöka stoppa en Julkalender. Detta är som vanligt mina åsikter och teorier antingen tycker ni okej, han är sån eller så tycker ni jaha, han är korkad också. Jag tvingar ingen att hålla med mig. Ha en god natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar