onsdag 6 februari 2013

Lite tankar om våld.

 Läste i Aftonbladet att Anders Lindberg vill att man ska lägga ner "elit"skolorna och då syftar han på Lundsberg i första hand men även Sigtuna och Grenna skolan. Anledningen till att han tycker det är att det förekommer så mycket "sanktionerat" våld. Kamratuppfostran och pennalism hör man knappast talas om annat än när det gäller Riksinternatskolorna och värnplikten. Jag är bara lite nýfiken på varför sexuella övergrepp och våld kallas uppfostran. Varför ville inte t.ex Lundsberg sammarbeta med skolinspektionen? Man kan tycka vad man vill om skolinspektionen men när elever tvingas att hjälpa varandra att smeka varandra tills de får full erektion eller när de får trä kondomer på kvastskaft för att sedan få dom uppkörda i anus så kan väl sammarbetet med skolinspektionen inte vara så farligt? Jag har full förståelse för att det på instutioner där det händer sådana saker där vill man tysta ner det. Dåligt rykte är ju inte bra för företaget som driver instutionen.
 
Det jag tycker är lite spännande är att ett företag med så befläckat rykte som dom redan har så kanske ett sammarbete med myndigheterna kan bättra på ryktet. Folk ser att man inte acceptera det som händer och att man faktiskt gör något åt saken. Det är ju inga unika händelser för internatskolorna. Med jämna mellanrum så är det ju någon idrottsförening som har någon ledare som tycker det är bra med kamratuppfostran.
 
Vad som slår mig är att på skolorna som är nämnda så är den formen av våld bara omskriven om killar. De lärare och rektorer som uttalar sig om att det inte är så farligt som det skrivs är samtliga män. I de olika idrottsklubbar detta drabbat så handlar det uteslutande om pojklag med manliga tränare.
 
Det som är intressant också är att man tycker det är okej att pojkar kör upp föremål i anus på andra pojkar men om de bryter ihop eller anmäler så är de inga riktiga män. Jag känner massor av riktiga män som antagligen inte har haft ett kvastskaft uppkört i ändan! Man tvingar pojkarna smeka varandra till full erektion, man kan stå på träning eller match och ojja sig över att killarna spelar som tjejer, eller fjollor. Väldigt ofta får jag för mig att de vuxna män som låter denna typ av "uppfostran" pågå är uttalade homofober.
 
Tittade på något hockey magasin på Tv 4 Sport. Man diskuterade fighterna i hockey. Man pratade om att det hör till och att det fattar väl vem som helst att man blir förbannad om någon tacklar till en lite fult men att det tillhör spelet. Varför slår handbollsspelare inte ihjälvarandra då? Du ser sällan ett slagsmål på handbollsplan. Handboll spelar tjejer och killar som inte är rädda för att få lite stryk men som har den sinnesnärvaron att inte börja slåss så fort det är något. Närmare kampsport än så kommer man väl knappast i lagidrott. Tillbaka till hockeyn. Niklas Wikegård tände till lite när Leif Boork kallade fighterna i hockey för våld. Niklas hävdar att det är en del av spelet. Att börja ta av sig skyddsutrustning för att slå någon för att skada tillhör spelet? Okej vet alla om det? Men Johan vill du ta död på hockeyn? Nä det vill jag in te men om slagsmål är en del av spelet varför får man inte extra mål för snygga rena slag? Det får man ju t.ex i boxning! Varför vinner man inte matchen när man slagit ner motståndarn så han måste bäras ut på bår? Det gör man också i boxning! Men för fan Johan, de kan ju bli utvisade och då är det 5 eller 10 minuters utvisningar. Slår du så på krogen så får du nog två månader. Kom inte och säg att tjyvnyp och provokationer inte hör hemma på krogen. Är det någonstans det förekommer så är det väl där. Jag tror man riskerar både fler och fulare provokationer en timme på krogen än under en hockey match. På krogen heter det våld och i rinken enhärlig fight.
 
Varför kallar vi inte bara våld för våld? Då är det inte lika roligt att heta Niklas Wikegård. Stå och säga i TV att -Vilket härligt våldsinslag i denna lite trötta match. Låter helt plötsligt inte så bra. Men varför döpa om det när det är sport? Självklart för att man vill ha lite tuppfäktning, gärna med blodspillan. Samma sak med omnämnd skola. Det är inte våld vi kallar det pennalism för det vet färre vad det betyder. Vi kan kalla det kamratuppfostran med för då låter det som något bra. Återigen kalla våld för våld. Den som använder våld är ansvarig för det våldet hen använder. Oavsett om det är inom idrotten eller i andra sammanhang.
 
Spännande om våld hör hemma i hockey varför damspelarna inte använder våld på samma sätt. Det har ju männen bestämmt att de inte klarar av, de får ju inte ens tacklas. Det är ju det jag menar, muskellösa argument. Man kan inte vara håradre mot slagsmål i hockeyn för då är det inte hockey men man kan ta bort tacklingarna för damerna och ändå kalla det hockey.
 
Varför kallar man killar som inte lever upp till lärarnas eller tränarnas förväntningar för tjejer? Vad tycker ni tjejer om det. Har tjejer extra svårt att leva upp till förväntningar och krav ställda på dom? Varför kallas killar i bland fjollor av samma anledning? Kan fjollor inte leva upp till förväntningar och krav. Killar som gråter kan ofta få höra gå och hämta din klänning också när du ändå är igång. Klänning är väl inget plagg man tar på sig för att man gråter? Jag har fått för mig (baserat på mina erfarenheter) att människor i klänning brukar se glada ut, lite som att de klätt upp sig för att de känner sig fina och lite extra när de gör det.
 
Nu till det jag tänkt skriva hela tiden. Vad skickar vi för signaler till unga killar om man tycker att de ska tåla lite kamratuppfostran och pennalism? Vad får dom för uppfattning om att en människa ska behöva stå ut med för att man ska lära sig att bli en social kompetent människa? Varför skulle de bli bra människor av övergrepp, om man klarat sig igenom sådant och alla runt omkring anser att det är normalt. Vad kommer denna pojk ta med sig när han en dag ska bilda familj? Vuxna människor som tycker att kamratuppfostran och pennalism är okej, vet dom hur mycket dom förstör? Kan man tänka sig att de lyckas få fram ett antal kvinno och barnmisshandlare? Jag menar inte att alla kommer falla för det men kan man ha "utbildat" någon till det i onödan?
 
 Nu ska jag inte älta detta mer. Ha en god natt och uppmuntra någon som behöver det i morgon eller vinka/heja på någon som ser ut att vaknat på fel sida. Det behövs inte så mycket för att få någon att byta riktning och kanske hindra någon från att vara otrevlig mot någon annan.
 
Och om någon undrar, ja jag har både läst bok av och lyssnat på Per Isdal. En människa som gjort starkt intryck på mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar