måndag 4 februari 2013

Åt Hel---e med Jantelagen!

 
Du skall inte tro att du är något. Du skall inte tro att du är lika god som vi. Du skall inte tro att du är klokare än vi. Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi. Du skall inte tro att du vet mer än vi. Du skall inte tro att du är förmer än vi. Du skall inte tro att du duger till något. Du skall inte skratta åt oss. Du skall inte tro att någon bryr sig om dig. Du skall inte tro att du kan lära oss något. Dessa rader känner nog många igen. Jantelagen! En uppdiktad lag i boken. En flykting korsar sitt spår, boken skrevs 1933 av Aksel Sandemose (Dansk författare). Aksels son Jörgen skrev en biografi om sin far, vilken han kallar Mannen från Jante. Aksel framställs där som en alkoliserad, mycket våldsam man. Denna bilden verkar vara fler som har av Aksel. Den norska psykologen och psykoterapueten Per Isdal tar upp Aksel som exempel när han pratar maskulinitet och våld.

Vad är det som gör att Jantelagen fått sådant genomslag? Varför pratar man om att vi i Sverige är slavar under Jante? Hur kan det komma sig att något som stod i en skönlitterär bok 1933 ska få styra hur vi gör?

Det är ju effektivt om man kan få folk att följa Jante. Smidigt att intala folk att de inte duger till mycket mer än att andas. Vill man ha makt och kontroll är det ju jätte bra att använda Jantelagen. Då slipper man utöva fysiskt våld på de man vill kuva.

Jag har sett alldeles för många gånger hur människor som har något att komma med blir tilltryckta, blir kallade för stöddiga, kallade egocentriska, kallade illojala mm. Varför? Män kan ofta sätta sig lite över Jantelagen utan att det stör majoriteten men en kvinna blir nertryckt så fort hon försöker. Varför?

Kan vi inte vara glada för att det finns människor som inte tänker en gammal uppdiktad lag styra deras liv, en lag som ser till att du aldrig ska känna dig bra, uppskattad, lycklig, värdefull osv. Kan vi inte pusha dessa människor istället, låta dom bli plogarna som rensar lite väg så den stora massan kan gå efter. Vara dom behjälpliga när de stöter på hinder som dumhet och kränkningar. Bara en idé. Tyck gärna att jag är korkad. Jag tycker att dom som vill att vi följer Jantelagen är korkade.

Gör dig fri från Jante. Om någon försöker trycka till dig, bär huvudet ännu högre. Du behöver inte tryckas till. Alla stora förändringar börjar med att någon gör något. Vem har sagt att det inte ska vara du som börjar en förändring? Låt inte en dum uppdiktad "lag" förslava dig. Bestämm själv. Är du stolt över något så har du all rätt i världen att få vara det och tala om att du är det. Om folk berömmer dig så har du förtjänat det och har all rätt att ta åt dig.

Om någon blir kränkt för att de är duktiga, smarta, snygga, intelligenta, roliga, godhjärtade osv så stå gärna upp för de personerna om du känner att du klarar det, ta hjälp annars. De människor som går i bräschen för att krossa Jantelagen behöver all hjälp de kan få. Det finns för många som tjänar på att folk känner sig kuvade. Varför skall dessa människor få tillgång till allt för att folk tror det ska vara så. Speciellt sorgligt är det med de som inte tjänar något på att vissa håller Jantelagen vid liv, de bara gör det för de tror det är rätt. Gör er fria nu.

Jag vill bara skriva min version som jag vill att du tar med dig om du känner att det kan vara rätt för dig.
  1. Du vet att du är något.
  2. Du vet att du är god .
  3. Du vet att du är klok.
  4. Du vet att du är bra.
  5. Du vet att du vet.
  6. Du är värd lika mycket som alla andra.
  7. Du vet att du duger till något.
  8. Du vet att du får skratta.
  9. Du vet säkert att någon bryr sig om dig.
  10. Du vet att du kan lära oss något.
God natt alla läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar