tisdag 29 maj 2012

Igår, idag och imorgon





Läste en artikel från gårdagens Aftonbladet av Jonas Högberg. Den handlar om att Tv spel och Porr skulle vara orsaken till männens förfall. Artikeln är baserad på Philip Zimbardos nya bok och det är Philips tankar Jonas skriver om.http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/article14886878.ab

Philip menar att männens förfall altså är på grund av TV/Data spel och porr. Han tar upp Anders Behring Breiviks spelande av Call of duty, modern warfare II som ett träningsredskap för terrorism. Min fråga då är, varför har jag aldrig haft ihjäl någon med kniv ? Jag var faktiskt UV Scout när jag var liten. Varför har inte jag sparkat eller slagit ihjäl någon ? Jag har tränat både karate och kickboxning. Okej vi hade vuxna ledare med oss men de sa aldrig att vi inte skulle ha ihjäl någon annan. Dom förutsatte nog att vi fattade det. Han tar också upp fallet med Seungseob Lee som 2005 spelade Starcraft 50 timmar isträck och dog. Jag vet inte men hade han spelat fotboll i 50 timmar isträck hade han nog dött då med. Philip menar att det beror på att man inte socialt interagerar IRL och man inte har någon form av manlig mentor/förebild.

Jag vet inte om det är procentuellt fler som isolerar sig idag. Jag tror i allafall att man måste se på orsaker bakom betéende och handlingar. Inte skylla allt på datorer och internet. Philip har altså hittat ett fall på en person som spelade ihjälsig. Jag tror vi kan hitta fler fall på 7 år som har kvävts till döds genom att sätta i halsen. Men det är ingen som går ut och säger att det är farligt att äta och att vi borde ha en bamba som mentor. Han tar altså upp Anders Behring Breiviks terroristträning som ett problem med Call of duty, modern warfare II . Jag vågar inte tänka på hur många potentionella terrorister jag möter varje dag. Varför har bara ABB kommit på hur man tränar upp sig via det spelet? Skulle han vara så mycket smartare än alla andra som spelar det spelet. Jag har svårt att tro det.

Jag vill hävda att Seungseob Lee har något lätt att hamna i beroende, det råkade bli dataspelet Starcraft. Det är sorgligt när folk dör av att överaktivera sig med något typ spel, spel om pengar, droger osv. Men att skylla på datorer, det kan inte vara så enkelt att det är den. Jag vill också hävda att  Anders Behring Breivik inte har de naturliga spärrarna av någon för mig okänd anledning. Det kan inte vara så enkelt att det är datorn i det läget heller. Om jag kommer till läkaren för att jag har ont i ryggen vill jag kanske att de opererar ut gevärskulan som sitter där och inte bara ger mig en ipren. Jag lär ju ha ont i ryggen en timme senare igen.

Och porr skulle vara ett nytt sätt att förfalla på. Ja jösses. I och för sig hittade dom ju en hel del porr i Usama Bin Ladens bunker om man ska tro CNN. Och varför skulle inte han kunna haft det. Enligt en undersökning från 2011 så förbrukar vuxna män porr igenomsnitt var tredje dag. Men att det skulle vara illa för unga män ? Jag vet inte. Känner ingen som inte haft en porrtidningsgömma i en kojja eller i innersta hörnet i garderoben. Det känns inte som nytt. Enklare att få tag i nu ? Okej då men inte mycket. I och för sig så är det lättare att hitta udda porr idag än innan internet men är det porren som är problemet. Jag tror att vi måste arbeta mer med värdegrundsfrågor när det gäller barn och ungdomar och även vuxna.

Nä ta hand om problemen människor har. En del far mer illa av alkohol än andra. En del far mer illa av att se och leka våld än andra. En del får konstigt synsätt av porr. Skall man för den sak skylla på dessa saker istället för att ta reda på varför det är så? Jag tycker man ska forska mer på hur människan fungerar istället för att forska på vad enstaka och enligt normen inte helt friska gör på nätet. Som sagt männens förfall torde vara något kroppsligt inte något tillverkat mekaniskt. Och jag vet inte om jag håller med. Jag träffar många unga människor i mitt jobb, 60% av dom är killar och jag tror inte någon av dessa kommer räknas som förfallna. Tack för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar