måndag 1 januari 2018

2017 del 2 Mäns våld mot kvinnor.

2017 var året då äntligen våld, hot om våld, sexuella övergrepp fick ljuset på sig till slut.

15 oktober tog skådespelaren Alyssa Milano upp hashtag #metoo för att uppmärksamma Hollyeoodproducenten Harvey Weinsteins övergrepp på kvinnor i filmbranschen som filmbranschen tystade ner. mer om det lite längre fram.

Tänkte bara ta upp det där med våld lite snabbt. När filmhjälten får en gevärskolv i ansiktet svimmar han (nästan alltid en han i de lägen jag beskriver här) han blir bunden, inlagd i bakluckan på en Mercedes, ivägkörd till tjuvnästet och blir upp paketerad lagom till han vaknar igen och är vid sitt fulla medvetande. Ingen hjärnskakning, inga frakturer, alla tänder i behåll. Gangstrarna/terroristerna vet alltid var och hur hårt de ska slå för att få samma oskadliga effekt gång på gång på gång på gång. Fightingscener kan pågå i flera minuter med den mest avancerade martial art som finns och blodet sprutar på väggar och golv. De blöder ner varandra något hejdlöst. Först när hjälten bryter sönder lederna på skurkarna skadas dom. Aldrig ens en hjärnskakning oavsett hur många sparkar de får ta emot med huvudet, oavsett hur många slag av gevärskolvar eller basebollträ. Med undantag av när skurken slår ihjäl sina hantlangare som misslyckats döda hjälten. Hjälten knivhuggs och skjuts sönder och samman men ändå så räcker ett tryckförband av skitiga trasor som gör att hjälten klarar att fightas klart. De flesta människor vet att det inte funkar så här i verkligheten. Bara tryckförbandet skulle ge hjälten svår blodförgiftning eftersom han väljer att inte söka vård. An gevärskolv i ansiktet skulle nästan varje gång ge frakturer på skallbenet och troligtvis hjärnskakning.

När kvinnor blir utsatta av våld i nära relation så blir de ofta skadade på riktigt men gör allt för att dölja det för att slippa värre våld. Jag fick en örfil som jag förtjänade är tydligen en vanlig kommentar. Dessa örfilar ger ofta blåtiror, okbensbrott, käkbrott, utslagna tänder mm mm. Enligt ROCKS, akutvårdspersonal, utsatta kvinnor som berättat. När en kvinna blir slagen av någon som lärt sig hur han ska slå så syns det bara på svullnader och missfärgningar, inte nödvändigtvis på öppna sår för ja, vissa lär sig hur de ska slå för att inte väcka uppmärksamhet när offret har kläder på sig. Det är lätt att skylla på fallolyckor i ett sådant läge och det är svårt i de fallen att få polisen att lagföra en gärningsman om det inte finns vittnen om offer och gärningsman håller sig till gärningsmannens historia. Enligt polis jag pratat med om våld i nära relation.(På en utbildning jag varit på) . Inte kan jag lägga mig i om grannen får stryk av sin gubbe. Hur ska jag veta att det verkligen är så? Hur skulle du vilja att folk reagerade om det var din dotter som fick stryk?

Det finns ett väldigt omskrivet fall när det gäller extremt dödsvåld mot kvinna i år. Kim Wall misstänks ha mördats av den danske raket och u-båtsbyggaren Peter Madsen. Kim Wall skulle göra ett reportage om Peter och följde med på en tur i hans U-båt utanför Köpenhamn. En resa som blev Kims sista. Hon skulle enligt Peter ha gått i land och sedan försvunnit. Historian ändrades när man hittade Kims bål och Peter sa att Kim fått den 60 kilo tunga luckan i huvudet och dött. Han styckade kroppen för att få upp henne ur U-Båten för att kunna begrava henne till sjöss. Det är max 20 min till land vart han än varit mellan Köpenhamn och Malmö. Var han rädd att förruttnelsen skulle bli för svår? Man hittade resten av kroppen tillslut och det kroppen visade var att hon aldrig kunnat få luckan i huvudet för det fanns inga sådana skador. I en Hollywoodfilm hade det kunnat vara så men inte i verkliga livet. En kvinna som går ombord ensam med en för henne okänd man på en U-båt utsätter sig för en stor risk säger många kvinnor. Trots att hon var journalist och skulle skriva ett reportage. För mig som man är det självklart att det borde vara ofarligt. Folk visste ju vart hon var och vad hon skulle göra. Varför säger så många kvinnor att Kim var oförsiktig och naiv. Uppenbarligen har jag inte en jävla aning om vad som dag efter dag, vecka efter vecka, år efter år påverkar kvinnors syn på män och deras syn på att man utsätter sig för en risk att skadas och i värsta fall dödas när de träffar en man de inte känner. Vad håller vi män på med? Hur sjuk har vi gjort vår värld? Kan vi reparera skadan vi gjort vad gäller alla människors trygghet?

#metoo som helt plötsligt lyfte kvinnors utsatthet i alla möjliga branscher. I media världen, filmvärlden, vården, musikerbranschen, juristvärlden, skolvärlden hela yrkesvärlden faktiskt. Vad gjorde vi med den+ #metoo rörelsen. Vi började med att lyssna och förfära oss. Det kom fram olika initiativ där männen skulle titta sig i spegeln och därifrån gå ut och göra rätt. Kändisar som Martin Timell, Anders Timell, Lasse Kronér, Soran Ismail, Fredrik Virtanen, Oisin Cantwell, hängdes ut för sexuella övergrepp, använder det ordet för det är allt från tafsande till fullbordade våldtäkter i lagens mening. Med andra ord vidriga kränkande handlingar mot kvinnor i deras närhet. Kvinnor som borde kunna kräva att få känna sig trygga i dessa mäns närhet eftersom de känner varandra som kollegor. Efter ett tag började tillsynes normala vanliga män prata om att det här med #metoo var överdrivet. Martin Timell är nog en trevlig snubbe egentligen, Anders Timell vet man väl hur hans jargong är, det är väl inte så farligt att han tog innanför trosorna på sina anställda för att se om de var rakade. han är ju sådan, han menar inget med det. Lasse Kroner skulle väl aldrig... osv osv. Man kan ju för fan inte krama en kvinna eller ens prata med henne utan att riskera att åka på en #metoo anklagelse låter det ofta. Om du kramar kvinnor eller pratar med kvinnor på ett sätt att du tror att du kan bli anmäld så håll dig i kretsar med bara män så slipper du vara orolig.

Jag hoppas att vidrigheterna som kom fram 2017 kan vara nyckeln till en positiv utveckling 2018.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar