tisdag 23 januari 2018

Religionsfrihet!? Religionsfritt? Fri religion?

Detta är alltså vad som ingår i regeringsformen kap 2. 
Det verkar ibland som att folk litar blint på Fria tider och Samhälls Nytt (Fd Avpixlat) Det finns en del myter om Religionsfriheten i Sverige. T.ex. att det finns...
 En man som hette Botulf var den ende som avrättades för felaktig tro i Sverige, som han vägrade avsäga sig. 1311 var året. Nu håller folk på och kräver div straff för folk som har "fel" tro, twitter och andra sociala medier svämmas över av sådana idéer så fort någon muslimsk flykting önskar stop av utvisningar. 
När en människa slåss för att stoppa utvisningarna är det ju inte för att de har en religiös övertygelse som skiljer sig från de infödda svenskarna. Det handlar om att t.ex Afghanistan är världens andra eller tredje farligaste land att vistas i. Det handlar inte om religionen  första hand. Vi vill förbjuda t.ex Islam häri Sverige för att vissa har en bild av att det skulle bli mindre våld i samhället då. Det finns absolut människor som använder Islam för att förtrycka, förfölja och mörda andra människor. Skulle det hänga på religionen så vore det konstigt tycker jag om muslimer försöker rädda sina bröder och systrar från hot, förföljelse och våld medans då de kristna vill skicka dem till detta helvete. Om nu Islam skulle vara en våldsreligion och kristendomen en kärleksreligion. Vilka är det som bestämmer vad som är vad? 
Vilken agenda har media av olika slag när de pratar religioner. Vi ska värna om Svenska traditioner och de kristna traditionerna. Påsk och Jul går man inte in och ändrar på hur som helst. Säger du att du är kristen någon annan dag så är risken inte helt liten att du anses som lite ... inte att räkna med. Säger du att du ska ut och kröka loss med polarna vilken dag som helst utan julafton så är du en bra människa. Du kan inte mena att du tror på en Gud som ingen levande människa sett, en Gud som ska ha skapat allt i universum. En Gud som skulle vara äldre än allt. Men du är helt trygg med att proppa i dig gift lite lagom mycket, i bland för mycket men det är mycket mer rimligt att man tar bra beslut då än med sin personliga övertygelse. Vi vet ju att det var slumpen som skapade universum och allt vad där tillhör. Okej. Stina tror på en Gud som skapat allt i universum, henne kan man klappa på huvudet och säga att lilla gumman det förstår du ju att det inte kan varit så. Om det inte är påsk eller jul förstås. Om Pelle säger att det är slumpen som skapat universum och allt vad där tillhör så är det ingen som klappar han på huvudet och säger lilla gubben det förstår du väl att det inte kan vara så. Gud kan inte men slumpen kan tydligen. Vad är skillnaden i dina ögon? Samma resultat men olika namn på kreatören. 
Som jag skrev innan så enligt forskning från Pew Forum bor 70% av världens befolkning i länder där staten eller grupper i samhället kraftigt begränsar medborgarnas religionsfrihet.Då är det ju inte religionen som är det stora felet. Det är ju dom som begränsar människor med religion som är det stora problemet.
Vad människor inte tycks förstå är att hederskultur finns i fler religioner än Islam. Den finns på precis samma kontrollerande sätt även bland kristna. Det verkar vara ett mer områdes bundet än religionsbundet problem. Det verkar vara en socialstruktur som gör sitt för att bibehålla hedrskulturer. Man använder religionen för att sätta de som står under en i hierarkin i en sits att de inte kan utöva sin religion fritt. Är islam då en problemfri religion? Det vet jag inte, jag vet att utövandet inte är problemfritt eftersom det finns ledare som styr sitt folk med sin Gud som förevändning att få göra som man vill och för att folket ska följa det ledaren vill. Precis samma grej kan man finna i Kristendomen och flera andra religioner. 
Tittar man på punkt 1 och 3 så står det ju att det ska finnas frihet att välja, byta och lämna sin religion eller övertygelse.  Det ska vara frihet från tvång. Alltså har hederskultur inget stöd i Religionsfriheten, inte heller självmordsbombaren har där att göra, Grupper som Ku klux klan är helt utan stöd i religionsfriheten. Däremot Jehovas vittnen som kan röra upp känslor, de hör hemma i ett land med religionsfrihet.
Religionsfrihet betyder inte fritt från religion. Religion fimns och utövas runt dig hela tiden. Däremot kan du välja att vara ateist om du vill. Det glömmer vi ibland när vi skriker om skolavslutningar i kyrkan. Många vill ha skolavslutningen i kyrkan och det ska sjungas nationalsång. Bara inte prästen eller pastorn pratar om gud för då blir det problem och skolinspektionen kommer med facklor och högafflar. Det är en bra kristen tradition eller? Att ha skolavslutning i kyrkan så länge man inte blandar in Gud. När jag slutat skolan kan jag inte komma på att vi sjungit nationalsången. Däremot Psalm 199. Vi tar bort så mycket Gud som möjligt bara för inte kan vi sjunga om Gud i kyrkan. Inte på skolavslutningen i allafall. Här är hela texten om ni inte tror mig.
med lust och fägring stor.
Du nalkas, ljuva sommar,
då gräs och gröda gror.
Med blid och livlig värma
till allt som varit dött,
sig solens strålar närma,
och allt blir återfött.
De fagra blomsterängar
och åkerns ädla säd,
de rika örtesängar
och lundens gröna träd,
de skola oss påminna
Guds godhets rikedom,
att vi den nåd besinna
som räcker året om.
Man hörer fåglar sjunga
med mångahanda ljud,
skall icke då vår tunga
lovsäga Herren Gud?
Min själ, upphöj Guds ära,
stäm upp din glädjesång
till den som vill oss nära
och fröjda på en gång!
Du milde Jesu Kriste,
Vår glädjesol och sköld,
Ditt ljus och hägn ej briste,
Uppvärm vårt sinnes köld.
Giv kärlekseld i hjärta
Men dämpa lustans brand;
Vänd bort all sorg och smärta
Med mild och mäktig hand.
Du Sarons blomster sköna,
Du lilja i grön dal,
Ack, värdes själen kröna
Med alla dygders tal.
Av Sion må hon fuktas
Med nådens dagg, att hon
Förskönas och befruktas
Som ros på Libanon.
Välsigna årets gröda
Och vattna du vårt land.
Giv oss nödtorftig föda,
Välsigna sjö och strand.
Av himlen drype fetma,
Bespisande vår jord,
Och flöde nådens sötma
Till oss av livets ord.
Vad vill jag med det här? 

  1. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig.
  1. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn, ty Herren kommer inte att lämna den ostraffad som missbrukar hans namn.
  1. Tänk på att hålla sabbatsdagen helig.
  1. Visa aktning för din far och din mor, så att du får leva länge i det land som Herren, din Gud, ger dig.
  1. Du skall inte dräpa.
  1. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
  1. Du skall inte stjäla.
  1. Du skall inte vittna falskt mot din nästa.
  1. Du skall inte ha begär till din nästas hus.
  1. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller hans tjänare eller hans tjänarinna, inte heller hans oxe eller hans åsna, eller något annat som tillhör honom.




Jag är lite nyfiken på det här med att bevara svenska traditioner. Att få ha rätten till att sjunga nationalsången i kyrkan på skolavslutningar. Nej inte sjunga nationalsången i skolan på nationaldagen. Skolan är stängd då för det är helgdag. Jag läser ofta på twitter om att Islam borde förbjudas. Att inga moskéer ska få finnas i Sverige. Vi ska värna om våra traditioner och våra seder är motiveringen för de åsikterna.

Det är mycket hat när vissa delar av bl.a Twitter armén går till attack. Marcus Birro, Katerina Janouch är två offentliga personer som vill göra inskränkningar i Religionsfrihetslagen. De får med sig en hel del twitter krigare. Och jag undrar varför. Det finns en tjej som heter Fatemeh Khavari som är talesperson för Ung i Sverige. Hon lobbar för att stoppa utvisningarna till Afghanistan med hänvisning till säkerhetsläget där. Hon får så mycket skit. Man ger sig på henne som kvinna, man ger sig på henne som muslim. Två grejer som tydligen skrämmer en del av Livets hårda skolas gamla elever. Fatemeh har prisats för sitt engagemang för andra ungdomar som lever som flyktingar i Sverige. Inte ens detta kan en del bara låta vara utan hon får mer skit. Muslimerna tar över, om hundra år finns inga svenskar kvar kan man ofta läsa i div kommentarsfält.

Tillbaka till vad Religionsfriheten är för något. 1951 kunde man för första gången gå ur Svenska kyrkan utan att gå med i ett annat godkänt kristet förbund. Man kunde ställa sig utanför religionen. Från och med 2001 ingår religionsfriheten i Regeringsformen kap 2 Grundläggande fri och rättigheter samt europakonventionens nionde artikel. Europakonventionen ingår sedan 1995 i svensk lag. 
1. Frihet att välja, byta och lämna sin religion eller övertygelse.
2. Frihet att utöva en religion eller övertygelse. 
Alla har frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning. Rätten att utöva får under vissa omständigheter begränsas. Rätten att utöva är mångfacetterad och inkluderar rättigheter för både individer och kollektiv som tillsammans utövar sin religion eller tro.
Enligt forskning från Pew Forum bor 70% av världens befolkning i länder där staten eller grupper i samhället kraftigt begränsar medborgarnas religionsfrihet. Följande rättigheter lyfts fram internationellt:
- att fira gudstjänst eller samlas i anslutning till en religion eller övertygelse och att bygga, etablera och underhålla lokaler för det ändamålet
- att etablera religiösa och humanitära institutioner samt välgörenhetsinstitutioner
- att tillverka, införskaffa och använda föremål och material som är nödvändiga för ritualer och sedvänjor, inklusive att följa en viss diet
- att skriva, ge ut och sprida relevanta publikationer,
- att lära ut en religion/livsåskådning i lokaler lämpliga för ändamålet samt att etablera teologiska seminarier eller skolor
- att söka och ta emot frivilliga finansiella och andra bidrag
- att utbilda, utnämna, rösta fram eller genom successionsordning välja lämpliga ledare, präster och lärare,
- att observera och fira religiösa högtider och vilodagar,
- att kommunicera med individer och samfund i religiösa frågor på nationell och internationell nivå,
- att uppvisa religiösa symboler inklusive att bära religiös klädsel.
3. Frihet från tvång
4. Frihet från diskriminering. 
Diskriminering på grund av tro eller övertygelse är förbjuden. Förbudet gäller diskriminering mot både teistiska och ateistiska trosuppfattningar samt icke-traditionella, minoritetsreligioner och nya religioner eller trosuppfattningar.
5. Föräldrarnas rätt, barnens rätt. 
6. Rätten att vägra
7. Arbetstagare och arbetsgivareArbetsgivare bör visa en rimlig flexibilitet i relation till arbetstagares trosuppfattningar och behov av att kunna utöva sin tro på arbetsplatsen


1. Särskilda privilegier för religiösa människor.
2. Att religioner och trosuppfattningar har rätt till frihet från kritik.
3. Att man får säga vad som helst i religionens eller annan trosuppfattnings namn.
4. Att man har rätt att slippa se andra människors religionsutövning.
5. Att religioner har rätt till sina anhängare.
6. Att en person har rätt att kontrollera en annan persons religionsutövning.
7. Att man får bryta mot andra mänskliga rättigheter genom att hävda religionsfrihet.







Psalm 199 Den blomster tid nu kommer Text: Israel Kolmodin / J.O. Wallin

Den blomstertid nu kommer
Kan vi inte bara vara glada för varandras skull om vi hittar något som ger vårt liv mening oavsett om det innehåller en Gud eller ej. Kan vi inte agera mot maktgalna människor som försöker kuva människor med en tolkning av sin religion de anpassat för sina syften. Jag tycker det är konstigt hur många som tycker vi ska förbjuda vissa religioner och utvisa dess följare för att vi måste värna om kristna ideal så länge vi inte blandar in någon Gud. 


Koranens budskap. I Koranen Sura  5:35 står det: ”Av denna orsak föreskrev Vi för Israels barn att om någon dödar en människa, som inte har dödat någon eller försökt störa ordningen på jorden och sprida sedesfördärv, skall det anses som om han hade dödat hela människosläktet. Och om någon räddar ett människoliv, skall det anses som han hade räddat hela människosläktet. Trots att Våra sändebud har kommit till dem med klara vittnesbörd, fortsätter många bland dem att begå ohämmat övervåld på jorden.
” De illdåd som nu utförs har sin grund i uråldriga klanregler, som är långt bortom det kärleksbudskap som såväl Muhammed som Jesus predikade. Större delen av Koranen är i många fall mer eller mindre direkta citat från Bibeln. Ja både Muhammed och Jesus predikade kärlek. Muhammed kan ju inte varit född muslim, Islam kom ju till på grund av honom. Jesus predikade inte kristendom, den religionen är ju en frukt av Jesus liv och död. 
Så vi kanske ska sluta kräva utvisning av människor på grund av religion. Däremot kan man undra om inte utövning av religion som skadar människor skulle lagföras och dömas för de brott det verkligen handlar om. Jag tror inte ett förbud mot religioner skulle hjälpa ett endaste dugg i kampen mot våld. Vi har ju redan lagar mot våld och det sker våldsbrott 7 dagar i veckan 52 veckor om året. Problemet är inte religionen hävdar jag. problemet är bristen på kommunikation människor emellan och att det finns krafter som vill ha någon syndabock för att dölja sina egna tillkortakommande. Vi ska aldrig acceptera mord, misshandlar, våldtäkter och andra brott som skadar andra människor på något sätt. Om vi inte tar reda på varför sådana brott begås utan skyller på en grupp människor så kan vi ju aldrig sätta in resurser för att förebygga. Om man satte alla resurser på att visa ut alla flyktingar så som Nordisk Motståndsrörelse vill och det visade sig att Brotts förebyggande rådet har rätt så hade den åtgärden inte hjälpt ett skit utan bara kostat samhället en massa. Vem skyller vi på då? Vem är nästa syndabock. Blir det tiggarna igen? Blir det basketspelarna? Kanske bönderna? Vem tar vi?. Eller ska vi försöka lita på det material som finns och är säkerställt fakta och utgå från det materialet när vi ska förebygga sådant våld. 
Hävdar man att vi ska slåss för de kristna värderingarna så borde vi i allafall kolla på Moses lagar, Budorden.
Oj Bud 8 blev intressant. Du skall inte vittna falskt mot din nästa. Det kan man ju fundera över när man sprider vilka myter som helst för att legitimera utvisningar. 
Det finns ett ställe i koranen där man på ett explicit sätt nämner de tio budorden: Al-A'raf 7:145 ”Och vi gav honom föreskrifter om allt (inristade) på (lagens) tavlor med förmaningar och utförliga förklaringar i alla ämnen. Och (Vi sade:) ”Håll med kraft fast vid allt detta och befall ditt folk att (i varje läge) välja den bästa (av de vägar som anvisas där).”
Samma Moses som fick budorden och samma budord. Däremot skiljer sig straffen åt om man bryter mot lagarna. 
Så här ser det också ut i olika religioner: Delar det igen.
Bahá'í-tron
Var alltid vänlig mot dina medmänniskor, var deras tjänare och älska dem med ren ande även om de är din fiende.

BuddhismenPlåga inte andra med det som pinar dig själv. 
Om man vill bli lycklig, måste man också hjälpa andra, eftersom ens egen lycka är beroende av andra. Det är inte konstigare än så. 

Islam
Ingen av er är i sanning en troende förrän han önskar detsamma för sin broder som han önskar för sig själv. 

Jainismen
I lycka och lidande, i glädje och sorg bör vi se på alla varelser som vi ser på oss själva och bör därför avstå från att tillfoga andra sådana skador som vi inte önskar tillfoga oss själva. 

Judendomen
"Det som är dig själv förhatligt, skall du inte göra mot din nästa. Detta är hela Torahn. Det övriga är förklaringar. Gå och läs!" 

Kristendomen
"Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger." 

Sikhismen
Döm andra så som du dömer dig själv.

Hinduismen
Detta är summan av plikterna: Gör inte mot andra något som skulle vålla dig smärta, om det gjordes mot dig. 

Taoismen
Anse din grannes vinst som din egen vinst, och anse din grannes förlust som din egen förlust. 

Zoroastrianismen
Endast den karaktär är god som inte mot andra gör något som inte är bra för honom själv

Religionsfriheten handlar om att du har rätt att tro din tro så länge du inte skadar eller försöker manipulera andra. Krig sker på grund av makt och pengabegär. Skulle det vara så ärofyllt att dö för sin Gud så skulle befälhavarna gå i första ledet. 

Förstår man detta så kanske man kan sluta att önska en 17 årig muslimsk tjej att hon ska våldtas ihjäl. Man kanske kan sluta önska att ungdomar ska utvisas och behöva vara rädd för att bli dödad varje dag. Man kanske kan sluta att påstå att man står upp för svenska och kristna värderingar om man inte tänker blanda in Gud på något sätt. Utan Gud blir det ju på sin höjd fina värderingar. Det är inte fel men det spräcker argumentet om kristna värderingar. Hur man nu kan hävda att det är kristna värderingar att visa ut människor som söker skydd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar