tisdag 2 januari 2018

2017 del 3 Vi och dom Tiggeri och I landsproblem.

2017 var det åter på tapeten att förbjuda tiggeri. Det skulle klassas som bedrägeri tyckte flera av dem som ville ha en lag som förbjuder tiggeriet. Bedrägeri? Om en människa sitter utanför ICA och ber om pengar för att kunna ha något att leva av så ser jag inte vad bedrägeriet skulle vara. Det är ju inte så att kvinnan som drar in 170 kronor om dagen springer till lokala bilhandlarn och köper en ny Mercedes. Det är ju fritt att ge till de som tigger. Om någon tvingar dig så är det ju ett rån och inget annat. Det finns några stycken människor som tigger utanför varuhusen som är kopplade till det som kallas ligor. Polisen sprängde någon sådan liga i slutet av 2017. Problemet är inte i det läget att dessa människor tigger och skänker pengarna till sina ligaledare. Problemet borde ju vara att dessa ligor tvingar människor att tigga åt dem. Människor som kommit hit för de inte överlever i sitt hemland. Människor som blir slavar åt ligorna. Med andra ord sysslar ligorna med människohandel, det är ett problem. Människohandel är förbjudet enligt lag och det ska det absolut fortsätta att vara.

Ett par moderata politiker ville att vi skulle göra som i Finland där man förbjudit professionellt tiggeri. Det skulle betyda att de som inget har och lever på att tigga skulle inte få göra det. Man skulle ta ifrån dem deras enda möjlighet till något som liknar en inkomst. Om du går in på ICA och det sitter en människa utanför med en kopp och en skylt där det står att hen behöver pengar för att försörja sin familj så måste du inte ge några pengar. Du kan gå rakt förbi och strunta i den människan. Ingen kommer att spotta på dig, ingen kommer att hota dig, ingen kommer att fördöma dig så vad är problemet. Ge om du vill, låt bli om du inte vill, simple as that. Det behövs inga lagar som förbjuder dessa människor att försöka få det att gå i hop. Men de hör inte hemma i vår samhällsbild säger en del nu. De gjorde inte det men vi är en del av världen och så länge vi har våran höga standard som vi har här så kommer tiggeriet fortsätta vara en del av vår samhällsbild. Vi har det så bra som vi har det för att andra har det så mycket sämre än vi. Finns det plus på ett ställe så finns det minus på ett annat. Alla kan inte ligga på plus för det finns bara en jord att ta resurser ifrån så ligger någon på plus ligger någon annan på minus. Oprofessionella ska dock få fortsätta att tigga utanför affärerna som t.ex Röda korset, Amnesty, Frälsningsarmén, Rädda Barnen m.fl m.fl. Jag tycker att de ska få göra det, absolut. Men jag tycker att de som kallas professionella tiggare ska få finnas där med lagligt sett. Humant sett så borde tiggeri vara förbjudet. Ingen skulle behöva tigga men eftersom vi inte kan/vill lösa problemet nu så måste det få vara lagligt. Det måste vara  lagligt att göra vad som krävs för att överleva.

Ska vi ha förbud så tycker jag vi ska ha det och vi har det men kanske ännu mer skärpa i lagarna som ska fälla människohandlare. Även droghandlare borde fällas med tydligare skärpa i lagarna. I år har det spenderats 1 125 000 000 dollar på droger i världen. I år! Det kallar jag problem som man kanske skulle lägga krut på lagstiftning på. Vi har precis kommit in på den 2/1 2018. 363 dagar kvar på detta år. Många dollar blir det.

Andra problem som kom upp 2017 som kanske inte är så globalt stora problem. Att människor tvingas tigga för att överleva är ett allvarligt problem, att försöka få till en lag mot tiggeri är i mina ögon ett problem. Att det skulle behövas är enligt mig ett icke existerande problem och ni som tycker det behövs ett tiggeriförbud, jag anser att ni har ett I-landsproblem. Ett problem som är ungefär lika världsomspännande sensationellt som att  Lotta Lundgren och Erik Haag skulle vara julvärdar i SvT och som om inte det var nog så var det förinspelat. Detta fick  Arne Weise att se rött så han ställde upp och tände ljuset i TV3. Han som alltid ringt och önskat nya Julvärdar lycka till ringde inte upp Lotta och Erik i år. Undra hur många sömnlösa nätter dom fick? Finns det någon som kan ta Arne Weises utspel på allvar? Kalle och hans vänner har ju varit på TV på Julaftnarna sedan Jesus föddes. Vi firar väl Jul för att Jesus fick besök av Kalle Anka och de tre vise knattarna. Då ska ljuständningen ta mig tusan sändas live! Arne Weises utspel har det skrivits mer om i sk gammelmedia än problemet med att människor tvingas tigga för att leva. Ingvar Oldsberg fick gå från TV4 för att han tydligen styrt Bingolotto som en tyrannisk diktator enligt media. Folk blir ursinniga för att den eller den ska leda detta program. Man kan ju inte vinna en miljon med fel person som upprepar nummer i tv rutan. Leif Loket Olsson som var den första programledaren för Bingolotto efter sin karriär som handbollsdomare på elitnivå gjorde ett litet utspel mot sitt gamla program. På löpsedlarna kunde man tro att han skulle spränga TV4 men han sa att Bingolotto får svårt att överleva nu. Det har stått fler spaltmetrar om Leif Loket Olssons uttalanden i år än det stått något om varför människor tvingas tigga för att överleva.

Vad är det som gör att de där människorna från östra Europas problem inte är våran angelägenhet? Vi gör allt för att förbjuda dem. Varför är det okej att sparka på dom som ligger så länge de inte kommer härifrån? Vi sparkar på våra uteliggare och de som tvingas tigga som är från Sverige med men när andra kommer hit och försöker överleva använder vi våra samhällsmedborgare som är nere på botten som slagträn. Den enda gången Pelle som går på heroin och sitter och tigger på tågstationen är värd något för dig och mig är när Ekahterina från Rumänien sätter sig utanför Willys med sin kopp och ett foto på sin dotter. Då använder vi Pelle som ursäkt för att vilja ha bort Ekahterina. Vi måste ta hand om våra egna problem. Oj vad vi tar hand om Pelle när Ekahterina är borta. Inte en tanke skänker vi honom överhuvudtaget. Så funkar vi när vi funkar som kollektivet. Vi stänger av våra hjärnor och låter någon föra en talan som inte alls behöver vara våran. Det finns undantag absolut men precis som de sk Batikhäxorna så blir de som står upp för medmänniskan från öster som söker ett sätt att överleva på bespottade och hånade.

Nu är det 2018. Vad kan vi göra för våra medmänniskor detta år. Vi har 363 dagar kvar på oss att göra rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar