lördag 6 januari 2018

Titanic


Sett Titanic i kväll. Filmen alltså. Jag kan inte låta bli att se likheter med dagens Sverige. Ända skillnaden är att här tror passagerarna att båten förliser men i själva verket ligger vi förtöjda i hamnen, trygga bakom vågbrytarna och inte ett isberg i sikte. Men det finns utsiktsmän som skriker ut falska katastroflarm och vi är inte alltid så bra på att titta ut genom fönstret för att se om det stämmer. Sidor som Samhällsnytt, Friatider och liknande sprider bilder från ett land i Mellanöstern där man skjuter med raketer på gatan av någon anledning och så hävdar man att det är från någon Stockholms förort och att det var kaos där. Man har spridit bilder på en flicka som skulle blivit sönderslagen av killar med invandrarbakgrund men det visade sig att det var en bild från en Engelsk tidning och en artikel om en pojke som blivit hundbiten. Vi sväljer de här falska isbergsvarningarna med hull och hår och beter oss precis som människorna i filmen Titanic som åkte 1.a klass.

Vi tror båten sjunker och vi börjar låsa in framför allt flyktingarna som skulle kunna vara 3.klass passagerarna under däck och hoppas att de hinner drunkna för jag tänker inte dela livbåt med dom där. De som ändå kommer upp på däck sätter vi en pistol mot pannan på och lovar att skjuta dem om de närmar sig livbåtarna. Lugn 3.e klass passagerarna vet i denna versionen att 1.a klass gänget har livlig fantasi och blandar i hop dikt och verklighet hela tiden. Det är först när vi tvingar upp 3.e klassarna på däck det blir livat och vi kastar dom överbord utan flytväst med vetskap om att många av dem inte kan simma.

Precis som med Filmens Jack Dawson så fanns det en tid där vi ville vara duktiga och humana så vi bjöd upp någon från 3:e klass att dinera med oss i den fina matsalen där man egentligen inte släppte in någon som förlorat allt eller inget har. Vissa av 1.a klass passagerarna gjorde precis som filmens Rose DeWitt Bukater följde vissa från verklighetens 1:a klassare med ner till 3:e klassarna för att de ville se hur det var där. Folk här började öppna sina hytter, man hyrde hela salar för att 3: klassarna eller som här då flyktingarna skulle få tag över huvudet och mat i magen. Då började filmens Cal Hockley eller som vi kallar han här Jimmie Åkesson läxa upp Rose. Han ville ju bara hennes bästa även då han örfilade henne. Rose blir först ledsen när hon får stryk av Cal men inser snart att det är ett jävligt stort fel i huvudet på han. Hon gör vad hon kan för att Jack ska få känna sig som en likvärdig människa. Ju mer Cal beter sig illa ju mer står Rose upp för Jack. Cal förhandlar hela tiden med Rose mamma Ruth. Han vet att de inte klarar sig lika bra utan hans pengar så han trycker på de knapparna gång på gång. Ruth skulle kunna heta Herr Statsminister eller herr Oppositionsledare i det som inte är filmatiseringen. De försöker tala våra Rosear till rätta och förklara varför Rosearnas uppträdande är fel om man egentligen tillhör 1:a klass. Cal har ett visst grepp om Rutharna även om de inte vill låtsas om det. Han har också en livvakt/polis/hantlangare som gärna gör skitjobbet åt honom, Cal alltså. Lite som Nordisk Motstånds Rörelse. Planterar lite falska bevis här, viftar med pistol där och gör allt för att Jack ska få ett helvete på resan och aldrig mer närma sig någon från 1:a klass.

I filmen lyckas ju Cals livvakt att plantera bevis på Jack och få honom handfängslad på det sjunkande skeppet. Jack hade bara en halvtimme kvar av livet i det läget. I verkligheten verkar det som att man lyckats plantera falska bevis på flyktingarna och på grund av dessa sk bevis skrivs de upp i ålder och kan fängslas under däck av Migrationsverket. I Filmen räddar Rose Jack från att drunkna genom att slå sönder hans bojor. I verkligheten slår Rosearna hej vilt med yxorna nu för att slå sönder de riktiga bojorna. De hjälper Jackarna med överklagan på utvisningsbeslut, på överklagan vad gäller åldersuppskrivningar osv osv. I filmen, sluta läs nu ni som inte sett den men tänker se den. Läs detta som kommer nu när ni sett filmen. I slutet så dör Jack. Det slutet ska inte få ske i verkligheten. Många Jack skickas mot botten på havet och en del har redan hoppat i själva, det måste bli slut med det. Jack måste få komma upp och dinera i 1:a klass närhelst han vill. Ingen ska stå i matsalsdörren och mota bort han.

Om ca 9 månader ska vi välja kapten till fartyget som ligger tryggt i hamnen. Finns det någon som tycker Cal eller hans livvakt är sympatiska? Om inte så rösta inte på dem då. Rösta på någon som vill båten väl och som inte delar in passagerarna i klasser. Tack Rose för att du finns där och inte viker dig för Cal ens när han skjuter efter dig. Tack skeppsingenjörer för att ni byggt ett skepp som på riktigt borde vara osänkbart. Jag vet inte hur det är med er men själv känner jag mig som musikerna som spelade mitt i kaoset. Underhåller lite för att få tiden att gå i väntan på ev räddning för 1.a klassarna för de är ju de enda som får vara uppe på däck. Man står där och spelar men man skulle vilja vara lite mer som Rose men det kan ju vara farligt. Jag hoppas att båten får ligga kvar i hamnen bakom vågbrytarna hela 2018, jag hoppas vi kollar ut på verkligheten när utkikskillarna börjar skrika om isberg. Jag hoppas att vi kan få en kapten som klarar att köra båten på världens hav och som kan parera för verkliga isberg. Jag hoppas att du får ett fantastiskt 2018 som en världsmedborgare men framför allt som en medmänniska. Gott Nytt 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar