tisdag 2 januari 2018

2017 del 4 Syns du inte finns du då? Vem bryr sig?

2017 försvann 301 ensamkommande ungdomar i Sverige. Bara 27 kom tillrätta. Det saknas alltså fortfarande 274 ungdomar av de ensamkommande. Sedan 2014 har ca 1800 ensamkommande ungdomar försvunnit. ca 180 har kommit tillbaks det fattas runt 1600 ungdomar fortfarande. Ett av problemen tycks vara att polisen inte har några resurser att prioritera om så de flesta förblir försvunna. Hur kan ett land som Sverige inte prioritera att hitta ungdomar som försvinner? med tanke på att man vet att en del av dessa ungdomar fångas upp av kriminella nätverk. De får börja stjäla och göra brott för att kunna försörja sig och inte riskera att hämtas tillbaka till samhället på den ljusa sidan där dessa ungdomar riskerar att utvisas bl.a. Många av de ensamkommande som försvinner för civilsamhällets ögon och lyckas undkomma människor som vill utnyttja dem till att göra brott säljer sina kroppar för att kunna försörja sig någorlunda. De ensamkommande finns på alla möjliga sociala medier där de erbjuder sina kroppar till i mesta dels män. Dessa ensamkommande är i väldigt hög grad killar. Dessa killar har inte en chans att tjäna lika mycket pengar som sk eskortflickor. Dessa killar är sexköparnas Ullared. Sex köparna betalar nästan ingenting för att få utnyttja killarnas kroppsöppningar. Länsstyrelsen i Jönköping har försökt och gjort ett bra jobb med att kartlägga prostitutionen bland killar i Jönköpings Län. Detta är väl ett arbete alla Länsstyrelser i landet borde göra. har vi råd att göra något åt de försvunna barnen och ungdomarna?

 Varje HVB plats kostar minst 400 skr varje dygn. En plats. 1600 ungdomar gånger 400 kronor är 640 000 kronor per dygn. 233 600 000 kronor om året. Vad får en människa kosta? Om man tittar på upphandlingen Stockholms Läns Landsting (SLL) gjorde med Onemed Sverige AB vad gäller förband, stödstrumpor och andra förbrukningsvaror inom vården. Om man tittar på den upphandlingen så skulle det kosta SLL ca 500 000 000 kronor på fem år. Efter sex månader hade man haft kostnader på 465 000 000 kronor vilket skulle göra att avtalet kostar ca 5 000 000 000 kronor om man fortsatte i den takten avtalstiden ut. Kostnaden för ett enda av Sveriges landsting. Hur kan det bli så? Kommer kostnaderna verkligen bli så höga. Kanske var det inledningsfasen i avtalet som var dyrt och det är lugnt sedan. Nej. för att ta de omtalade stödstrumporna så kostar ett par av förstavalet 100 kronor paret, andrahandsvalet kostar 6000 kronor paret. Kruxet är att det inte finns några stora volymer av förstahandsvalet så man får köpa in andrahandsvalet. Detta visste SSL s uppköpare när avtalet skrevs.

I februari 2009 köper statliga Vattenfall det Nederländska bolaget Nuon för 89 000 000 000 kronor. Bolaget skrevs ned kraftigt vilket gjorde att Vattenfall gjorde en förlust på 15 000 000 000 kronor. Staten har vissa år fått in 0 kronor på köpet som skulle vara så bra för Sverige.

Svenska skattesmitare undanhåller ca 7 000 000 000 kronor per år för staten. Pengar som göms i skatteparadis. Om man tar med Svenska företag med så är det ca 46 000 000 000 kronor som inte hamnar i det svenska skattesystemet som det är meningen att de ska göra.

2017 försvann 301 ensamkommande ungdomar i Sverige. Bara 27 kom tillrätta. Det saknas alltså fortfarande 274 ungdomar av de ensamkommande bara från 2017. Har vi verkligen inte råd att leta upp dem och försöka ge dem trygghet långt ifrån kriminella organisationer, människohandlare och prostitution?

Ska tydligen ekonomiskt okunniga politiker/uppköpare få leka med miljarderna så vi inte kan få fram miljonerna? Vad kostar en fängelseplats? Vad kostar vården för missbruk? Vad kostar vården för psykisk ohälsa för ungdomarna som försvunnit när de om de dyker upp i ljuset igen om de varit långt ner i mörkret? Betydligt mer än 400 kr/dygn, det är alltså en ekonomisk vinst eller en mindre förlust beroende på hur vi ställer oss till flyktingar än kriminalvård, missbruksvård eller psykvård kostar. Kan vi skaka av oss ännu ett självmord bland de ensamkommande. Hur många självmord behövs för att våra hjärtan ska börja blöda. Avhumaniserar vi de ensamkommande ungdomarna så att vi slipper känna något alls för dem?

Vem bryr sig om de som inte syns? Finns man om man inte syns?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar