lördag 9 mars 2013

8 Mars är internationella kvinnodagen. 9 Mars ?

 Jag kan inte låta bli att fundera över varför Internationella kvinnodagen behövs. Vad som gör att en del män gratulerar kvinnor de känner på internationella kvinnodagen. 8 Mars är en av FNs "helgdagar", många länder framför allt så kallade u-länder har den 8 mars som nationell helgdag. ( Mars en dag att fundera på kvinnors situation i världen, hela världen. Inte en dag för att diskutera varför bara ett kvinnligt bidrag i svenska melodifestivalen tagit sig till final. De som gratulerar kvinnor på internationella kvinnodagen, vad gratulerar dom till? Att ohälsotalen globalt bland kvinnor är mycket högre än för män. Att kvinnor i många samhällen och sammanhang skall vara underställda männen. Att kvinnor i olika sammanhang ses som en ägodel likväl som en bil eller en tavla.
 
Mycket prat i går om hur man ska hjälpa kvinnor att nå jämlikhet i alla möjliga delar av världen. Många experter som inte ens pratar Sverige eftersom Sverige länge låg etta på jämställdhetslistan och fortfarande ligger på topp tio listan. Klart man ska se det globalt och hjälpa överallt men glöm förtusan inte kvinnor i Sverige.
 
Vad för stora problem finns i Sverige då som det inte jobbas på tillräckligt?
Jag skrev i förra inlägget om Jehovas vittnen och deras syn på hur kvinnan ska vara, där är ett problem. Men har tittat på katolska kyrkans syn på kvinnan. Paulus (en av författarna till många kapitel i nya testamentet) kom ju på att kvinnan ska tiga. Har hon en fråga så skall den ställas till mannen när de är hemma för det passar sig inte i religiösa sammanhang. Katolska kyrkan är ju i och för sig konsekventa när de inte godtar kvinnliga präster. Skulle ju bli fånigt med en stum präst på en gudstjänst eller?  Judendomen poängterar noga att män och kvinnor har samma värde. Varför måste då vissa böner läsas av tio män? Varför funkar det inte med tio kvinnor? En uppgift som ålagts kvinnan av Gud är att ta hand om hem och barn. De ortodoxa judiska kvinnorna döljer sitt hår för att visa att de är gifta. Hur gör männen för att visa att de är gifta?
 
Det finns altså en del religiösa sammanslutningar som inte är för jämställdhet. Detta var bara några av dom. Så innan vi öppnar truten och säger hur det borde vara i alla andra länder kanske vi ska ta tag i problemen här hemma. Jag bryr mig inte ett dugg om hur gamla traditioner det är. Skrota dom bara. En organisation, sekt, förening som inte tycker alla människor oavsett kön, etnicitet, kultur, traditioner osv her samma mänskliga värde och rättigheter har jag inget till övers för. För mig kan de lika gärna läggas ner. Säg inte att ni tycker alla människor är lika värda om ni i era organisationer praktiserar det motsatta. Finns mycket att göra mellan den 9:e och 7:e mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar