måndag 19 december 2011

Jul = - pengar.

 
Ja jag är klyshig och stava har jag också svårt med ibland.
Jag tycker det är komiskt att julen ska kosta så förbenat mycket pengar om man nu firar Julen för Jesus födelse skull vilket är den enda anledning jag vet. Jesus ni vet han som föddes i ett stall och växte upp, utbildade sig till snickare och vid trettio års ålder vände upp och ner på mellanöstern och ca 300 år senare på europa och har fortsatt med världen fram till våra dagar. Han som dog och återuppstod för våra synders skull. Ni vet han det står ganska mycket om i Nya testamentet ni vet del två av Bibeln.
Om ni läst eller hört om varför Jesus kom till jorden så var det för att rädda Israiliterna (Guds folk). Ni som läst eller hört om detta kanske kommer ihåg att han inte gjorde sina under för att tjäna pengar på det. Det står till och med i Bibeln att vi inte får med oss en enda jordisk pryl när vi lämnar in här för transport till evigheten. så varför firar vi då hans födelsedag med att köpa ihjäl oss? Många tycker att muslimernas högtid Ramadan är någon konstig företéelse som man inte behöver bry sig om i Sverige, kommer dom hit så kan de ta till sig den svenska kulturen hörs ganska ofta. Konstiga seder dom har i mellanöstern. För det är ju helt normalt att handla på sig så mycket att man inte har råd med hyra och mat, fin gammal kristen sed. Nej inget kristet i det jag vet men vi gör det ändå för att fira en kristen högtid. under Ramadan verken äter eller dricker muslimerna så länge solen är uppe och sedan frossar dom på nätterna hörs det sägas, märkliga människor. Vi som firar den kristna högtiden julen då. Först så ska man se på Kalle Anka för så gjorde man i judéen för 2000 årsedan och sen skall det ätas ja jävlar allt som får plats på husets största tallrik och det skall sköljas ner med det starkaste huset kan erbjuda. Och är det bara starkt skall det sjungas om små grodor, rävar som raskar över isen och gäddor bakom Lindbloms dass halleluja. Vi är väldigt glada över våra små djur som man kan sjunga om, låter ju förbövelen som ett dagis i Kristiania. Givetvis gör folk som dom vill men vi ska inte tro att våra seder är så "normala" för människor från andra kulturer. Undrar vad som skulle hända om en svensk familj i t.ex saudiarabien skulle fira jul. Mannen klär ut sig i en stor röd varm och go dräkt där det redan är 35 grader varmt. Han har en säck med sig, han tittar in i all fönster knackar på och vinkar till barnen. Han går in i huset får lite starkt och delar ut presenter till små livrädda barn. När han vinglar ut igen står antagligen polisen där för att grannarna har ringt. Skulle va kul att va med på det förhöret....
Varför har vi tomten? ja jag känner till berättelsen om s:t Nicolaus men inte var han stor tjock i röd vinterdräkt och flög omkring med renar. Han var däremot givmild under sin sista tid efter det att han blivit släppt ur fängelset, han hjälpte fattiga och betalade för att oskyldiga skulle slippa straff. Men okej. Köper vi en massa julklappar till de fattiga så why not. Klart BARNEN ska ha julklappar det är inte det jag vänder mig emot det är att det ska slås rekord hela tiden och grannens barn får ju för 2000:- så då måste mina få det med för jag är inte fattigare än han. BARNEN skrev jag ja. Inte ens barn som kommit på bluffen med tomten borde vara utan för det är ju kul med presenter. Vuxna, visst ge bort nåt. Jag kommer säkerligen göra det med men är vi inte smartare än så. Vi vuxna kanske inte behöver köpa ihjäl oss till varandra? Känner vuxna som gör det och det har inget med barnasinne att göra jag lovar, men det låter bättre än att säga att man blir lite smågirig så här i Juletid. Vill vi och har råd så gör något vettigt också (inte bara). Skänk en gåva till musikhjälpen, till läkare utan gränser, till Amnesty, till Röda korset, till UNICEF, till Barncancerfonden eller något annan behjärtansvärd organisation.
Ge bort ett leende, en kram, ett telefonsamtal, en glad nyhet, en vänlig gest, vad som helst som kan ge lite ljus i mörkret. Jag är inte bitter men jag lider med människor när jag hör dom prata om allt de avstår för att köpa julklappar till allt och alla. Julen skall vara trevlig och ljus, inte skapa ångest. Ibland tror jag att julnubben är så viktig för att dämpa ångesten över att det är så långt till nästa lön när man sitter där med tomt konto den 24/12 och får vänta på påfyllning till den 27/1 eller den 25/1.
Nä gör Julen till en trevlig högtid om den nu ska firas, en trevlig högtid där man firar med trevlig gemenskap inte tävlar om fetast plånbok.
God Jul alla människor vare sig ni firar den eller ej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar