onsdag 18 januari 2017

Ska vi ta emot fler?

Okej jag ska skriva något jag inte brukar skriva men det är viktigt. 1 170 456 flyktingar från ett enda land, 948 823 av dem har ett enda land som vill rädda alla och vara så jäkla PK tagit emot, visserligen under 50 år men ett land med ganska få antal invånare sett till ytan gjorde det och hur går det där med den gruppen människor som flydde dit? Vem kan ta emot alla dom? Flyktingar som luktar illa och inte går att prata med. Dom bor i No go zoner och står längst ner på samhällsstegen. Människor flyr från ett land, inte ett land i direkt krig men inte en demokrati. Bara rika som får rösta, ju rikare desto fler röster att lägga i parlamentsvalen. Bara män som kan bli valda och bara män som får rösta även om det skulle finnas kvinnor med god ekonomi. Ett land där om du inte kan betala för dig får gå från hem och mark i detta fattiga land av bonde samhällen. Du kan ju iofs sälja dig, eller dina barn. Rika som snor åt sig av de fattiga. Ett land där många slutar skolan tidigt för att jobba om de ens gått i skolan, jobba för att om möjligt hjälpa till att försörja familjen. Även ta hand om de gamla som inte har någon äldrevård om inte familjen eller byn löser det. Religiösa ledare har enorm makt och den industriella revolutionen har inte fått fäste fast den har fått det i stora delar av världen.

Är det synd om dessa människor. Får man skylla sig själv om man går på sagor om Guld och gröna skogar. Finns det ens någon som i sin desperataste fantasi kan tro på sådana saker. Skicka hem dem säger folk. Folk som blir hemskickade dör ibland på vägen, det är inga säkra vägar alltid. Många dör när de kommit hem av olika anledningar dock inte så ofta av ålder. Men kan man kräva av ett land att ta emot dem? Kommer de någonsin att kunna anpassa sig till livet i det nya landet? Är det ens ide att försöka- Nästan 1000 000 lata okunniga imbeciller. Nä kasta ut dem. Eller? Ni vet att jag inte tycker det. Jag vet att det finns de där ute som tycker att är man inte viking nog att stå upp för sin ätt i sitt land så kan man lika gärna dö! Då är man ingen man, låt evolutionen ha sin gång. Låt den starke överleva och de svaga mesarna gå under. Det har jag läst och hört i diskussioner att folk verkligen tycker. 

Nä fetglöm nu vad herr Vilhelm Moberg skrev om Karl-Oskar och Kristina. Utvandrarna hade lika gärna kunnat hetat flyktingarna om en Amerikan skrivit samma historia men med amerikanarnas ögon. Nästan en million svenskar flydde svält och orättvisor, Drog till ett land de hört att man kunde bli rik i så fort man satte foten på torra land. Amerika vilket utopia, here we come. en million svenskar varav merparten hamnade i slummen i storstäderna där det stank av sjukdom och förruttnelse. Den stora flykten som man kan se det från Sverige var störst från mitten på 1800 talet till början av 1900 talet. Den industriella revolutionen drog igång här med i takt med att järnvägsnätet utvecklades.Stora industrier inom Verktygs, textil, stål och massaproduktionen drog igång och räddade väl landet från att bli en litet svart hål uppe i norr. 

Sverige hade tur att inte någon terrororganisation eller en korrupt regering med hjälp av religionen hade lagt beslag på de naturtillgångar som faktiskt fanns och finns i Sverige. Det har ju gått bra för Sverige sedan dess. Ingen väpnad inblandning i krig på hemmaplan,en demokratisk utveckling, ett fantastiskt land att bo och leva i. Men väldigt många har börjat bli rädda i detta fantastiska land. Det kommer flyktingar hit  från bl.a. Afghanistan ett land med bondesamhällen där den industriella revolutionen aldrig har tagit fart ordentligt och där den nog inte kommer göra det heller, ett land som om inte sten och grus blir värdefullt är ett ganska fattigt land vad det gäller naturtillgångar. Ett land som hade en kort period av politisk stabilitet mellan 1933 och 1973. När jag läser hur folk skriver om att man borde skriva upp varenda jävel i ålder och skicka hem dem eller när jag hör människor prata så så tycker jag det är fruktansvärt historielöst. Vi kanske lever här för att Amerika tog emot så många svenskar så att fler kunde klara sig här och slippa svältdöden. Om de skickat tillbaka alla som kom till Amerika så hade det kanske varit min släkt som dött ut här under hungeråren. Kan vi inte bara glömma hur vi stavar varandras namn, vilken musik vi gillar, vad vår favoriträtt är, vilken Gud jag tröstar mig med och förlitar mig på. Kan vi inte bara vara respektfulla mot varandra. Kan vi inte bara tycka att vi har en jäkla tur som lever och kan sprida mänsklig värme oavsett om man är född i en rik eller fattig familj. Kan vi inte om det nu känns tufft att det finns människor som jag tycker är annorlunda bara ignorera varandra och låta varandra vara. Varje våldsam handling du gör, oavsett om det är slag eller ord så är du ansvarig för den handlingen. Du kommer aldrig kunna skylla på en Jimmie, Björn, Kent, Linus, Mattias eller någon annan heller. Din handling ditt ansvar. 

Stå upp för en vän, gammal eller en du inte vet är en vän än. Någon kommer stå upp för dig när du behöver det. Våld bygger inga länder. Som jag skrivit så många gånger på grund av att en vän fått mig att förstå att det är kärlek som världen behöver. Att det är kärlek som helar även djupa sår. 

För att ändå citera Moberg. "-Ta vara på ditt liv för nu är det din stund på jorden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar