söndag 24 december 2017

Trygghet och tillit del 5.

Femte delen av mina funderingar kring tillit och trygghet.

Nu är Julen här. Barnens högtid som många kallar den. Det är självklart i många familjer att det verkligen ska vara barnens högtid. Högtiden då barnen umgås med de som är deras trygghet, familjen. Julen firas ju i de kristna delarna av världen till minne av Jesus födelse. Det är alltså Jesus födelsedagsfest många barn får uppleva.

Oavsett vilken relation du har till Jesus och berättelserna om honom... Många ser Bibeln som en faktabok, många ser den som en berättelse som bygger på en verklig händelse och ytterligare många ser den som en ren fiction bok. ...Så har du antagligen någon relation eller något förhållningssätt till boken. Ty så älskade Gud världen att han gav den sin enfödda son för att den som tror på honom ska ha evigt liv. Ungefär så står det. Det är ett löfte om trygghet. Många som tror har givit sin tillit till denna Guds son som vi kallar Jesus, Låt barnen komma till mig och förmenen dem icke, ty Guds rike hör sådana till säger Jesus när de försöker mota bort barnen från honom när han predikade. Jesus är enligt teologer barnens beskyddare. Det är även Sankt Nicolaus som kanoniserades på 300 eller om det var 400 talet och blev då helgon.

Jag tänker hålla inlägget kvar vid Jesus en stund. Oavsett om du tror det är verkliga berättelser eller om du tror det är fiction så är det ju samma berättelse och sanningshalten är inte viktig i detta inlägg. Jesus föddes i ett stall utanför Betlehem. Änglarna hade berättat för herdarna vad som var på gång och de tre vise männen följde stjärnan och kom fram till stallet efter knappt två veckor. Kung Herodes hörde talas om kungen som skulle födas/hade fötts så han skickade ut sina män att döda alla pojkar som var yngre än två år(tror jag det var). Jesus och hans föräldrar flydde till Egypten och levde där som flyktingar ett tag. Historian om Jesus kan många barn. Många barn har spelat julspel i skolan. De flesta barn vet också att vi firar Jul runt om i världen tack vare Jesus födelse. Det lär vi vuxna barnen att så är det. Det är inga problem alls att fira Jesus födelse med ett julspel i kyrkan. Det är värre om någon säger något om Gud i andra samlingar i kyrkan som skolan kan tänkas ha, t.ex skolavslutningar. Vi lär barnen att det är okej att fira Jesus födelse men ingen får sedan berätta om honom i andra skolsammanhang om man är i Guds hus. Jag kan tycka det är lite märkligt men det följer historian sedan 300 talet då farbröderna i Nicea bestämde vad som skulle stå i Bibeln. Det följer berättelserna i Bibeln också. Oavsett om du tror på dem eller bara ser dem som en roman så kan du nog följa med i mina funderingar runt personen Jesus och hans göranden. Jesus undervisar i templet och blir ifrågasatt. Jesus botar sjuka och blir ifrågasatt. Jesus väcker upp döda och blir ifrågasatt. Jesus pratar och bryr sig om dom som samhället förkastar och vill döda genom stening eller bara fördriva från området och blir ifrågasatt. Jesus mättar hungriga och blir ifrågasatt. Jesus tar på sig människornas synder i alla tider och dör för det och blir såklart ifrågasatt. Alltså Jesus gjorde saker som underlättade livet för många ändå ville många döda Jesus. Om man botar någon, väcker någon som är död, bjuder de hungriga på mat, beskyddar och bryr sig om de utstötta, offrar sitt eget liv för att andra ska få leva, då ska man tydligen dödas.

Mönstret går igen, inga jämförelser med nu levande människor och Jesus förutom mönstret i vad som är okej. Som jag skrev i del 1 av Trygghet och tillit. Om man inte tänker dricka alkohol på julfesten så är det inte ovanligt att personen som inte tänker dricka alkohol får frågan varför. Jag har aldrig hört frågan varför till dom som man vet kommer dricka alkohol på Julfesten. Om man ställer upp och ger en ensamkommande flykting kost och logi så blir man lätt uthängd som Batikhäxa som är något dåligt och lögnaktigt, någon som tar hand om flyktingen för sina sexuella lustars skull. Om du däremot kräver att de ensamkommande flyktingarna utvisas så får man inte kalla dig främlingsfientlig utan du följer besluten som är fattade och många hävdar att flyktingarna ljuger om allt. Om jag vill att svensk sexlagstiftning ska gälla svenska medborgare även när de är utomlands i t.ex fall som rör sexhandel med barn, prostitution eller  något liknande så är jag tydligen PK och vänstervriden. Det är inget fel på de som är emot den lagen uppenbarligen, man får ju tycka som man vill i det här landet hör man då. Om man är emot idéen om att legalisera cannabis så är man lurad av staten och dum nog för att inte ta åt sig ny forskning. Om du är för legalisering så ska du tydligen få föra fram dina åsikter oemotsagda. När någon är mån om att hens medmänniskor mår bra så är hen tydligen "skurken". När någon är emot att vi tar hand om varandra i detta landet så är hen tydligen bara ansvarsfull med statens medel. Det verkar vara svårt att göra rätt och få det erkänt som rätt.

Hur ska ett barn kunna känna tillit till en vuxen som tycker att det är norm att kröka till det även när barnen är med. Hur ska barn kunna känna tillit till personer som på fyllan är och kladdar på allt och alla men när hen är nykter är hur trevlig som helst. Hur ska barn kunna känna tillit till någon som tycker det är okej att åka till ... och köpa sex (köpa sig en våldtäkt) . Om vi nu ska kalla Julen barnens högtid, om vi nu ska hävda att vi firar den till minne av Jesus födelse kan vi vuxna inte då bara göra allt vi kan för att barnen ska få en rolig och trygg Jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar