lördag 7 juli 2012

Politik i Sverige.

 Har strölyssnat lite på talen från Almedalen. Blir lite förundrad över hur våra politiker tänker i bland. Ska det vara så svårt att få ett ordentligt fungerande Sverige för alla som befinner sig innanför rikets gränser ? För första gången på bra länge tyckte jag att Jan Björklund hade en poäng i det han sa. Om att ingen startar väll ett skolföretag eller vårdföretag för att gå ekonomiskt back. Tror inte jag heller, därför undrar jag om man verkligen ska ha privata varianter inom dessa områden.

Jag skulle vilja veta hur mycket skatten skulle behöva höjas för att få en 100% fungerande skola, 100% fungerande vård, 100% fungerande infrastruktur, 100% fungerande migrationspolitik, 100% fungerande försäkrings och A-Kassa. Jag är iallafall beredd att betala mer i skatt för ett mänskligt fungerande Sverige. Tycker det är märkligt att man sålt gruvbrytningsrätten i norrland till Kanadensiska företag. I norr finns väll både traditionen och kunande för gruvdrift, hade det inte varit bättre om Sverige tar hand om de svenska naturtillgångarna ? Hur mycket mer pengar kommer in i Sverige efter försäljningen av Abbas, Aftonbladet, Arla, Volvo, Vin & Sprit med många fler. Om det ökar ekonomin på lång sikt i Sverige att sälja de Svenska företagen varför säljer man då inte alla företag.

Jag kanske är tämligen ensam med att tycka att vi måste ta hand om alla invånare i vårt land. Att man inte kan säga till någon att skyll dig själv. En del människor som hamnar fel har inte haft en aning om vad valet på rätt och fel egentligen är. Det är lätt att förbli i ett beteende eller situation som man är van vid och tycker att man kan hantera. Lever man i en missbruksmiljö så vet man vad den innebär och man vet när saker och ting sker, kan säkert vara läskigt att hamna i en icke missbruksmiljö och inte känna igen tecknen på när det är risk för att det går hett till. Inte ha koll på när man ska inta försvarsställning osv.

Jag är som sagt beredd på att lägga mer i skatt om pengarna går till att höja levnadsstandarden för alla människor i vårt land. Där alla kan få bra vård, där alla har råd att gå till tandläkaren, där alla kan få en passande utbildning, där alla kan ha råd att bo och leva, där alla har rätt till ersättning från försäkringskassan, där ingen kan bli utförsäkrad, där alla kan ha råd att laga middag sju dagar i veckan och även har råd att servera frukost och kvällsmat, där alla har råd att köpa sig ett busskort så att man kan ta sig till och från ställen, där gamla och handikappade får så mycket assistans att vi inte behöver ha en minimigräns för hur ofta de ska kunna komma ut och få lite miljöombyte eller bara frisk luft.

Vi lever altså i ett land just nu där Djurhållning är hårdare reglerad än åldringsvården. Givetvis ska djuren ha det bra, absolut. Men ska de gamla ha det sämre ? Jag tycker man ska ha hårda regler i djurhållningen men regler rörande åldringsvården måste bli mycket bättre och det tror jag inte den blir när det är vinstdrivande företag som sköter stora delar av den biten.

Som sagt jag anser att det behövs ett parti där man prioriterar ALLA som bor i Sverige. Inte nöja sig med 90% när man skulle kunna nå 100%. Jag har ingen patentlösning på hur ett sådant parti skulle se ut men det finns så många andra därute som säkert har idéer. Jag ska göra vad jag kan när jag röstar nästa gång och jag vet att mina önskemål är någon form av utopi men jag tänker hålla fast vid den utopin och göra vad jag kan för att den ska bli verklighet. Och som sagt om ett steg i rätt riktning är att höja skatten för oss med inkomst och som inte går back varje månad så höj. Jag har säkert möjlighet att minska ner på onödiga utgifter om det hjälper andra att ha råd att ha en extra utgift om det bara är så att en ensamstående mamma kan ta med sina tre barn på Mc Donalds en gång i månaden.

Jo visst skulle jag vilja att mina pengar räckte till lite nyare bil, större lägenhet, en utlandsresa, några fler krogbesök men aldrig i helvete vill jag att det ska ske på bekostnad av de svaga i samhället.

Nä Sverige, vi behöver någon med ett stort mått av empati som styr skutan. Vi måste leta efter en kompetent styrman och det nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar