onsdag 11 april 2012

Sagan om Svitjod del I

Jag har fått förfrågningar var del I i sagan om Svitjod har tagit vägen och jag vet inte men jag hade den sparad så här kommer den i repris. Lättare att förstå vissa grejer i del II om man läst denna. Del III är inte långt borta så än har ni inte sett slutet på sagan. Och tack för att ni vill läsa det jag skriver i min blogg, det blir jag glad av.

Det var en gång ett litet land som hette Svitjod på planeten Berätta för oss som låg i utkanten av galaxen Mjölkringen. Landet var litet och det bodde inte så mycket folk där och det var kallt, både klimatmässigt och politiskt. Man hade en föreställning om att folket skulle få vara med och låtsas bestämma. Man fick rösta åt höger eller vänster, var man riktigt velig kunde man rösta mittimellan också.
Människor som politikade åt höger hade länge gnisslat tänder för folket hade röstat åt vänster ganska länge och man hade byggt upp något som kallades social trygghet, det gillade människorna. Det betydde att man hjälptes åt när det blev svårt och man kunde få hjälp av samhället man levde i, många var lyckliga fast de hade det lite knapert ibland. På den tiden var det inte så kallt bland människorna och det var inte så svårt att uthärda det kalla klimatet.
Men så en dag hände något i Svitjod. Människor fick tråkigt och ville ha något nytt och spännande. Man tänkte att här har JAG chansen att få det lite bättre, bara jag röstar åt höger nästa gång. Höger var det håll där man har en tumme som sitter åt vänster, inte konstigt att det blev lite förvirrat när man skulle ha val. En del var så förvirrade att man röstade så hårt åt höger att det kom till en extra höger i politiken och högern, vänstern och mittimellan fick lite problem. Nu kunde man inte enas om vem som skulle bestämma för ingen hade egen majoritet och det gillade inte människorna i Svitjod. tillslut så sa högern och mittimellan att de kunde regera Svitjod tillsammans och så blev det.

Andy Fästning som var road av + & - blev finansminister för han hade gått i skolan lite längre än dom andra. Freddy Regnåker tyckte om att tala om för andra hur  dom ville ha det så han blev statsminister i Svitjod. Dan Säljdunge var en förvirrad man som gjorde oeftertänksamma uttalanden som likaväl kunde kommit från barn så han fick bli utbildningsminister. Han hade förut varit försvarsminister men det kunde man inte ha honom till då han bara hotade med att hans pappa var starkare än alla andras, men sandlådan passade honom bra. Man hade också en Utrikesminister. Charles Teckning hette han. Han var perfekt för det uppdraget för han satt som ledamot i ett företag som gjorde affärer med stater där det var okej med folkmord och det är ju en erfarenhet som få har. Sen hade man även en jämställdhets minister som hette Nyssan Sobril. Efternamnet var taget. Hon tyckte det lät bra eftersom alla fick huvudvärk när hon tänkte. Och till slut kan vi ju nämna Gösta Syréndunge som var socialminister och skulle se till att alla hade det bra i Svitjod förutsatt att man gick på möten i stora kalla stenbygnader på söndagar och följde en bok som var skriven av en ande som folkets Gud hade skickat in i diverse människor för ca 2000-6000 år sedan.
Redan när man ser den uppställningen borde ju folket vaknat ur drömmen om att bli välmående och rika. Men folket hade börjat frysa så och längtade efter värme från betalningsmedlet i Svitjod som hette stålar. Så man härdade ut och hoppades på förändringens ljumma vind som skulle svepa in över Svitjod.

Men något hände de ljumma vindarna uteblev och det blev bara kallare i landet Svitjod. Andy hade lovat att alla skulle få det bra om man hade lite hårdare krav på sjuka och arbetslösa. Men folket blev inte friskare och mer arbetande. Andy började fundera på om han blandat ihop + & -. Och kom på att staten kan sälja sina uppdrag att ta hand om människor så kunde andra friska rika människor ta det ansvaret. Skulle han inte tänkt, det är ju Göstas jobb. Tyvärr så funkade  inte det heller så då slog dom sina inte jättekloka huvuden i hop och sålde mer. Ju fler kockar desstu sämre soppa fanns ett ordspråk som löd i Svitjod och varken Andy eller Gösta kunde laga mat så det gick som det gick. Spelade ju ingen roll för dom för dom äter ändå på resturang sju dagar i veckan.
Dan lovade att skärpa upp utbildningsväsendet i landet. Han hade suttit på herrklubben och smyglyssnat på Andy och Gösta. Skulle han inte gjort. Han tyckte idén med att sälja lät kul men han begrep aldrig hur internetsajten Blocket funkade så det kostade mer att sälja än att behålla. Men men, Dan hade ju gått ur skolan för länge sedan så vad gjorde det honom. Det var ju ändå inte han som skötte stålarna det var ju Andys jobb.

Nyssan ville också att hennes jobb skulle verka viktigt. Människorna på planeten Berätta för oss hade många olika gudar och vissa skolor var styrda av vad de böckerna som kallades heliga sa. Då tänkte Nyssan att vi förbjuder skolor som inriktar sig på en tro som mörkskinnade människor har för de fostrar ju bara fram terrorister. Skulle hon inte gjort. Hon var ju jämställdsminister. Skolor var ju Dans jobb. Det var väldigt rörigt bland de som bestämmer och Freddy som var högsta chef vågade inte fråga sin fru om vad han skulle göra för hon hade sådan huvudvärk då hon suttit bredvid Nyssan när hon tänkte ut det här. Det är inte lätt att styra ett land med besvikna människor som hoppades på att löftena och prognoserna var verklighetsförankrade när de i själva verket var en produkt av en fyllefest i en badtunna för länge sedan.

Besvikna människor var det som höll igång höger högern. Deras ledare Timmy Farivägsnart gnuggade händerna och sjöng Svitjods nationalsång så högt att vargar och björnar bosatte sig så långt norrut som det bara gick då Timmy helst rörde sig bland sina vänner i södern. Timmy hade kommit på att man kunde kasta ut alla gäster som inte var födda i Svitjod och där med bli av med utgifter till arbetslösa, sjuka och gamla. Skulle inte han tänkt. Han glömde bort att ca 70000 företag skulle försvinna och var skulle då folk få nya jobb så de kunde betala skatt. Timmy tänkte ofta och fel men det bekymrade honom inte för folk var trötta på att alla tänkte fel hela tiden och Timmy sa saker som man kunde skratta åt och i tråkig politik behövs ju en pajjas. Det hade man inte haft sen Jan och Fjärt söp skallen i bitar och klättrade på ölbackar. Så skulle inte folket ha tänkt.

Det blev kallare och kallare bland människorna och det började komma fram grupperingar ur grottorna. Grupperingar av människor som tycker det är okej att skada andra människor, människor som tycker det är okej att stjäla från andra människor gärna kombinerat med våld. Att skjuta andra människor har blivit status i vissa av dessa kretsar. Det är nu man hoppas att Gösta gör något bra för det är hans jobb att se till att alla människor i Svitjod mår väl. Gösta hade hoppats att den heliga boken skulle lösa detta men det kom inte så många människor till de kalla byggnaderna där söndags mötena hölls. Gösta satte sig ner och tänkte, de får skylla sig själva om de fryser nu för det kommer att bli fruktansvärt hett i deras nästa liv. Så skulle inte han tänkt. Hans ätt skall ju fortleva på denna planeten och den stora kylan kommer drabba dom också. Visst kan de sitta i sina smlingslokaler och titta på när världen går under men är det ett liv folket vill lämna eftersig i arv till sina barn.

Sagan slutar inte riktigt än, men ganska snart fryser folket ihjäl om man inte funderar på om dessa politiker ska få fortsätta att bestämma när det är val igen om två och ett halvt år. Hoppas några tinar upp och röstar på mänsklig värme oavsett om de röstar till höger, vänster, mittimellan eller höger höger. Men mänsklig värme måste vara ledorden i politiken annars kommer Svitjod att skänkas bort på Tradera bara för att folket frös ihjäl. Detta är en sorglig saga men slutet kan fortfarande bli ...och så levde de lyckliga i alla sina dagar men då måste människorna i Svitjod tina sina hjärnor.
Att vissa saker och namn i denna saga kan kännas verkliga och nutida är ingen slump! Det är ett totalt medvetet uppsåt från mig. så då behöver ni inte fundera på det.  Manuset är en fortsättning på det Jagär skrev en gång. Ha en god kväll.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar