måndag 25 mars 2019

Beatae Mariae virginis

Jag läser mycket på sociala medier om att vi ska bevara våra kristna traditioner, värna om den svenska kulturen, att vi ska vara restriktiva med att släppa in flyktingar i vårt land. Och så hände det som inte förvånar speciellt många i vårt land. Kristdemokraterna öppnade upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Två partier med partiledare som tycks tycka att gamla normer är viktiga att bevara, normer från svunna tider då kvinnan var en ägodel liksom den utomeuropeiska invandraren som var en träl. Klart man ska ha respekt för sitt lands kultur men ibland måste man sätta in den i tiden då den anammades och ibland inse att den funkade kanske då, nu minns vi den som en historisk händelse.

Jungfru Marie bebådelsedag. Så heter dagen i den kristna kalendern i morgon. Detta firas av Kristna människor i hela världen. Dagen uppmärksammas då det är denna dag som ärkeängeln Gabriel kommer med bud från Gud till Maria om att helig ande ska komma över henne och hon ska bli havande och senare då föda jordens frälsare, Jesus Kristus.

Vad var det Gud utsatte Maria för egentligen? En kvinna som var trolovad med snickaren Josef, hon blev med barn trots att hon och Josef aldrig delat säng. På den tiden precis som på vissa ställen i dag kunde en kvinna gravid utan att hon delat säng med sin man mördas, då genom t.ex stening. I bästa fall kunde hon få bli utesluten ur samhället och kanske försörja sig som prostituerad, redan för 2000 år sedan och antagligen sedan människans födelse har man ansett att kvinnor kan köpas för mannens nöjes skull. As har alltid funnits, As har alltid skrivit lagar, As har alltid gjort vad de kan för att kontrollera kvinnor. Varför utsatte Gud Maria för detta? Maria som inte gjort sig skyldig till något brott och som enligt skrifter möjligen var mindre benägen än andra människor att göra eller tänka syndigt. Varför använder Gud henne till att bryta mot så många normer att folket undrade om Josef var helt klar i huvudet som stannade hos henne? Enligt Bibeln så lovade gud att vara med henne varje dag, han skulle skydda henne mot alla som ville henne ont, det är inget dåligt löfte att kunna få luta sig mot.

Gud lovade alltså denna kvinna Maria sitt beskydd trots att hon skulle bryta mot normer som skulle kunna vända hela samhället mot henne och då är det ju egentligen Gud som orsakat det, hon är bara hans verktyg. Gud ville sluta ett nytt förbund med sin skapelse människan, det skulle vara slut på att offra blod för att få herrens nåd, det skulle vara slut på att straffas för synder man tänkt eller begått, människan skulle få en andra, tredje, fjärde chans om människan bara bad om förlåtelse och kämpade på med att försöka inte göra om det syndiga. Med ett förbehåll! Att man tog emot Guds son Jesus som sin frälsare. Förbehållet kunde ju först aktiveras efter Jesus död och uppståndelse så klart. Gud skickade i väg Maria, Josef och deras nyfödda barn Jesus, alltså Gud själv i mänsklig skepnad som flyktingar till Egypten som långt innan hade varit ett land där de som trodde på Gud blev förslavade och fick träla för diverse Faraoner innan Moses ledde dem till Judarnas land igen. Gud inte bara gjorde så att Maria var en normbrytare, han tvingade henne också på flykt, även detta på grund av det barn hon fött åt Gud. Maria litade på Gud hela tiden för han hade ju lovat henne genom en av sina budbärare, Ärkeängeln Gabriel.

Jag blir lite bekymrad över att det finns människor som kallar sig kristna och som gärna berättar hur de gör allt hela tiden för Guds skull men som inte klarar av att människor bryter normer fastän det inte är några lagbrott. Hur man kan tycka att vi kan inte hjälpa fler flyktingar, låt oss skicka tillbaka dem till deras egna länder så får de lösa saker och ting där själva. Vi kan börja med flyktingarna. Om Egyptierna inte tagit emot Jesus familj utan drivit ut dem igen hade de riskerat att dödas, detta skulle såklart inte deras Gud gå med på då han har en plan hela tiden och inget får döda Jesus förrens tiden är inne. Det måste ju vara betydligt lättare att ha den närheten till sin Gud och veta att man hyfsat säkert kommer fram dit man ska om man bara gör som Gud säger. Det var nog tufft ändå att vara på flykt från maktgalna kungar. Dagens människor har inte alltid den förmånen att deras Gud gör vägarna säkra för dom. Många människor dör på Medelhavet på flykt från tortyr, krig, död, förföljelse. De dör i dåliga båtar lurade av människohandlare. De säljer det de har, de lånar av människosmugglarna och skriver på skuldbrev de aldrig blir fria ifrån. Det kostar mer för en flykting att ta sig över medelhavet i en värdelös gummibåt än vad en "3:e klass" biljett på en medelhavskryssning kostar. Alltså människor flyr och dör på det relativt lilla havet dit vi Svenskar gärna åker och semestrar. Mallorca, Menorca, Korsika, Sicilien, Sardinien, Barcelona, Istrien, Cypern, Rhodos, Korfu, Kos mm mm. Det kryllar av semesterparadis i och på stränderna till detta hav. Här dör människor på flykt. De som klarar dessa helvetesresor över havet kommer hit och då skickar vi tillbaks dom till helvetet de kom ifrån. Hur kan vi med det? Många av de som flyr blir också våldsamt utnyttjade av människosmugglarna/människohandlarna. Ändå räcker vi ut handen till dem bara för att leda dem till nästa hyrda plan tillbaks till helvetet. Jag vet inte hur vi ska kunna ta emot de flyktingar som kommer hit men jag inser ju att vi måste försöka om vi vill ha någon värdighet kvar.

Om vi återgår till att bryta normer som också tycks vara en issue för en del som kallar sig kristna och antagligen är det. Vad är problemet om en person född som man enligt juridiska sättet att se kön vill ha på sig kläder designade för att fånga kvinnornas vill ha känsla? Vad är problemet om en kvinna inte bryr sig om det juridiska sättet att se kön när hon blir kär? Vad är problemet om en man kärar ner sig i en annan man och de vill leva sina liv tillsammans? Vad är problemet om en man och en kvinna lever tillsammans och bildar familj fastän man varken är förlovad eller gift? Hur kan sådana här saker vara ett problem för dig när detta inte rör dig personligen över huvud taget? Jag känner människor som gärna lyssnar till Guds ord och gärna följer dem. Människor som genom församlingar gör en hel del för att prisa Gud genom t.ex sång, dans, olika gruppverksamheter osv osv som inte håller sig inom boxen utan bryter mot normer som vi ärvt i årtusenden. Varför finns dessa normer kvar? T.o.m Gud tyckte ju att det fanns normer som var värda att brytas för att historian skulle bli som det var tänkt. Om nu Gud skapat universum och allt där i och där utanför så måste han ju tyckt att vi människor gör saker lite knasigt när vi vill att alla ska passa in i samma kostym, hade han sett till att Maria sågs som en normbrytare annars?

Maria fick gå Guds ärende och visa på att det går att bryta normer. Hon födde frälsaren som människor följer än i dag 2000 år senare. Frälsaren som föddes, levde, torterades, dog och uppstod för att vi människor ska få en chans till att göra rätt och slippa döden och få ett evigt liv i himmelen. Jag tackar för den chansen och tänker fortsätta att kämpa för de som älskar oavsett vad de har för etnicitet, kulturell bakgrund, religiös tanke/tro, funktionsvariation, juridiskt kön, egenidentifierat kön eller icke identifierat kön, eller vad för olikhet det nu än kan vara som kan vara ett hot mot någon norm.

Jungfru Marie bebådelsedag var det ja. Våffeldagen likaså. Jag kommer hedra Maria genom att fortsätta bråka för mer jämställdhet och antagligen också med någon våffla med sylt och grädde.

Kärlek och respekt till alla er som vågar vara eller vill vara er själva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar