fredag 24 mars 2017

Rädd?


Funderat lite på vad vi människor är rädda för. Det verkar som att vi ibland är rädda för saker vi skulle skratta åt om någon sa att hen var rädd för.
Funderat lite över reklam. Gör alla bolag reklam för saker vi behöver? Jag får för mig att en hel del reklam är till för att vi ska köpa även sådant som vi inte behöver för att vi ska vara rädda för att vara utan den produkten. Vi kan börja med tandkrämsreklam, en skådespelare som spelar tandsköterska eller tandläkare påstår att det bara är deras produkt som får dina tänder att se absolut rena ut och döda 99,99% av bakterierna i munnen. Kan det bli så att människor köper den produkten för att få leendet och andedräkten som är perfekt för t.ex dejten? Även om det i konsumenttester visar sig inte vara en bättre produkt än konkurrenternas så  köper man just den produkten i allafall för en trovärdig skådespelare utgav sig för att vara någon annan som förknippas med trovärdighet och kunskap.

Företag gör reklam för trosskydd som är så effektiva att de inte känns, syns, eller lämnar något som helst bevis på att någon använt det. Köper folk de produkter som gör bäst reklam eller de som är bäst i test? Vet någon ens vilken produkt som är bäst i test? Gör reklamen att man blir rädd för att någon ska se att din kropp funkar alldeles normalt? Det är tufft när en boxare får sy hela ögonbrynet och det ligger blodiga handdukar runt hela boxningsringen,man visar repriser på när någon hockeyspelare får tänderna utslagna men det är fruktansvärt pinsamt om någon har en röd fläck på byxorna, folk skäms och den rädslan kan man tjäna pengar på. Jag är helt övertygad om att om bröderna Sedin, Foppa, Sudden eller Niklas Lidström haft mens så hade det varit tufft och de röda märkena på brallorna hade rullat på jumbotronerna och visats i repris på tv. Alltså är det okej att bygga rädslor för de som inte ser sig som män för att då kan man lättare kontrollera dem och man behöver inte göra avkall på sina privilegier.

Reklam för deodoranter, smink och kläder riktar in sig på att du ska bli attraktiv för andra. Har inte sett någon reklam där någon använder deo, smink eller snygga kläder för att man bara vill utan någon egentlig anledning. Reklam för spelbolag verkar bygga på att man ska vara rädd att inte kunna köpa allt man vill eller resa dit man vill eller lyckas lite bättre än omgivningen.

Rädsla är ju ett sätt att styra och kontrollera andra. Religioner använder sig av olika dödsriken, ofta två i samma religiösa lära. Ett dödsrike där det är fantastiskt att vara och ett där man inte under några omständigheter vill vara. På så sätt kan starka ledare med hjälp av religion styra människor och få dem att göra som ledaren vill. Vi börjar ju redan när barnen är små att skrämma dem. Väldigt många sagor från medeltiden och framåt handlar om goda prinsessor och elaka häxor. Och häxor skrämde man folk med som inte kunde leverera i tionde med pengar eller varor, eller som hjälpte sjuka eller skadade trots att de inte läst i t.ex klostrens böcker om läkekonst. Man brände ganska många kvinnor på bål och dränkte en hel del i sjöar och åar. Likaså när folk säger att de är mörkrädda så tror inte jag att de är rädda för färgen svart, man lär sig redan som liten att vara rädd för det man inte ser. Vad rör sig i mörkret som våra ögon inte uppfattar? Spöken, monster, mördare, våldtäktsmän, osv... Är man rädd för våldtäktsmän och mördare så är det väl inte så konstigt, de finns ju bevisligen och gör människor illa. Är man rädd för spöken och monster så är det väl svårare att bevisa att de finns och konkreta händelser inte en kompis, kusins, morbrors gammelfarfars upplevelse utan en nära nutida sådan kan vara svårt att hitta.

Man kan vara rädd för allt möjligt. Något som är olyckligt tycker jag är när vi blir rädda för främmande människor som kommer hit för att de flytt från tortyr, mord och krig. Det är olyckligt när vi blir så rädda att vi vill skicka tillbaka dem till tortyr och död. Vi måste bli bättre på att handla rationellt när rädslorna tränger sig på. Man kan vara så rädd för saker att det räknas som fobi och då behövs professionell hjälp om man vill bli av med de rädslorna, i övrigt så kan man öva sig på att handskas med sina rädslor på ett sätt så ingen annan kommer till skada.

Detta var lite funderingar som ville ut ur skallen,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar