söndag 5 mars 2017

Aequalitatis, libertatis, caritatis. Pay it forward

 Mycket sport på TV den här tiden på året. Fascinerad över hur det pratas och skrivs i media om Herr vs damidrott som man väljer att kalla det. Man vill gärna tala om varför herrarna skall ha så mycket mer resurser i så många idrotter/sporter. Man är tydlig med att faktiskt tycka det är okej att ge olika förutsättningar för ungdomar beroende på något biologiskt köns tänk. Hur privata sponsorer gör med sina pengar är något de gör som de vill med men hur staten/kommunerna sponsrar är en ganska intressant fråga. 

Jag säger inte att vi ska jämföra idrotterna i sig, vem som skulle vinna om Sveriges damfotbollslag ställs mot Tysklands herrfotbollslag, det skulle ju inte ens bli intressant att se. Vem som skulle vinna om Charlotte Kalla tävlade mot Martin Johnsrud Sundby lika så i det fallet, eller tror någon att Kajsa Bergqvist någonsin skulle hotat Patrik Sjöbergs 2.42 i höjdhopp. Det är ointressant. Det intressanta är väl hur man kan göra idrott lika intressant oberoende på om det är män eller kvinnor som utövar idrotten. Varför ska man göra det lika intressant Johan är ju en fråga jag hör inte alls sällan, är det inte intressant så är det inte. 

Om man skulle titta på Damhockeyn vs Herrhockeyn till att börja med t.ex. Intresset finns ju inte i samma utsträckning. Damerna är inte tillräckligt bra sägs det bland proffstyckare. Okej. Varför visar man inte bara NHL och ev KHL i svensk tv då? Finns ju inte ett SHL lag som hade varit i närheten av att ta sig till slutspel i NHL. Man gör allt i media för att ändå försöka få det att verka intressant med en SM final för herrar. I hockeyn storsatsar man på TV pucken som är ett regionmästerskap för killar, ca 12 pers på läktarna men man skulle aldrig göra den satsningen från SVT och hockeyförbundet på tjejerna för det finns inget intresse för det. Hockeyförbundet har ytterligare problem att ta tag i för att öka intresset. Man kan ju börja med att ha samma regler för herrar och damer i hockeyn. Tjejerna vill ju tacklas om man skall tro elitspelarna själva men de får inte. Skulle vara mer skadligt av någon anledning. Gäller typ bara i hockey. I handboll, kickboxning, amerikansk fotboll så kan man tydligen ha samma regler som i herrvarianterna.Skidåkningen är ju också spännande i det läget. I längdskidåkning åker damerna alltid kortare sträckor än männen. Varför? Bevisligen klarar tjejer att åka lika långt som männen i långloppscupen. Vasaloppets nio mil är inte för långt men världscupens 5 mil är för lång då får tjejerna nöja sig med 3 mil. Elittjejerna själva vill ju ha lika långa lopp som herrarna men de olika nationella och internationella förbunden säger ju nej. Mansdominerade förbund dessutom.Att man inte gjort så i simningen som är en så tuff sport. Varför har man inte 12,5 meters bassänger för tjejerna i den sporten?

Det är så stort när kvinnor får döma elitmatcher i div idrotter. Varför? Är vi förvånade att kvinnor kan lära sig regler eller vad? Många tror att kvinnor inte skulle kunna coacha herrelitlag. Jag ser inte vad som skulle kunna kunskapsmässigt vara skillnaden, däremot ser jag mycket tydligt på vad som skulle kunna vara inställningsmässigt. Bara att läsa Aftonbladet sport, Expressen sport, Sveriges radio sport, Svt sports sidor på webben. Sveriges radio och SvT som dessutom är statliga kanaler. Vi har lite att jobba på här i världens femte mest jämställda land. Men Johan varför är det ens viktigt? Det är idrott! Jag kommer till det om en liten stund. 

Kommunala stöd till föreningar har man ju jobbat med i många kommuner för att få det så rättvist fördelat som möjligt för ger vi inte handbollsflickorna samma förutsättningar ekonomiskt och träningstidsmässigt som handbollspojkarna så har vi visat att handbolls tjejernas idrottsutövande inte är lika mycket värt som killarnas och därmed mindre intressant. Damhockeylandslagsspelarna får fundera vid varje OS och VM om de har råd att åka med, herrarna behöver inte fundera, där räcker de ekonomiska förutsättningarna förbundet ger dem lätt till en mästerskapsvistelse. Likaså med Damfotbollsspelarna, de får bara en bråkdel av vad herrfotbollsspelarna får under ett mästerskap. 

Nej pengar är inte allt. Se på vilka landslag som presterar på mästerskapen. I Bandy och Innebandy är det väl ganska lika mellan herrar och damer. Där har våra landslag alltid chans på guld. I Hockey har både damer och herrar en chans på medalj med. I t.ex Fotboll, handboll, Längdskidor, simning, friidrott, kampsporter är det damlandslagen som oftast presterar. Tänk vad de kunde presterat ytterligare med liknande förutsättningar som herrarna har. Det hade kanske luktat mer guld. TV tittarna vill se medaljer men ändå är det herridrotten som prioriteras. Kan det vara så att i t.ex fotboll så spelade man första SM finalen för herrar 1901 och det första för damer 1972. Damerna låg alltså mediemässigt 71 år efter herrarna. Det finns lite att göra för att närma sig herrarnas grepp om media. Ändå har t.ex damfotbollsklubblagen gjort en otrolig resa och är med och slåss i champions league finalspelet år efter år. Så dags att på allvar kanske försöka fördela statliga medias tid runt idrotter i allafall, mot de privata bolagen kan man inte göra mer än att fortsätta väsnas om man tycker frågan är viktig.

En sista grej just media vs idrottsmässigt. Kompetens och talang betyder tydligen inte ett skit för många män. En mycket kunnig hockey kommentator som heter Lena Sundqvist får tydligen ta emot en hel del hat och hot på sociala medier, även att hon utför sitt jobb bra. Tydligen tycker en del det är jobbigt när någon utan penis pratar sport i rutan. Tydligen är det samma typer som gärna delar med sig av sin penis till kvinnliga idrottare typ handbollsspelaren Linnéa Claesson eller cyklisten Jenny Rissved.

Okej, varför tycker jag detta är viktigt? Jag tror att vi bara kan få en bra värld om vi uppnår total jämställdhet, där varje individ är lika mycket värd som någon annan oavsett förutsättningar. Om man ska nå dit så måste man sluta att sätta grupper mot grupper som jag gjort här. Jag har gjort det för att visa på hur det ser ut. Om folk slutade tycka att vissa grupper är mer värda än andra så skulle inte jag behöva slåss för någon grupp för att kunna må bra i denna värld.Ja total jämställdhet! Det betyder att det inte spelar någon roll vart dina rötter finns, vilken kulturyttring du tycker om, vilken gudomlighets- eller gudsfri tanke du har, Vilken, vilka människor du attraheras av. Det betyder inte som vissa tror att om jag lämnar in bilen på reparation så måste arbetet delas på så en kvinna och en man gör halva jobbet var. 

Ni som läst tidigare inlägg av mig har kanske märkt att jag kommer tillbaks till denna tanke oavsett vad jag skriver om. Jag tycker det är superviktigt att vi ser att varje människoliv är värt mer än pengar kan betala. Har en favoritfilm som heter Pay it forward. Och precis som titeln tror jag det är. Varje liten god handling som man ger tror jag kommer flera andra till gagn senare så varför inte hjälpa om man har möjlighet och lust. Det är märkligt att det finns människor som tycker det är felat hjälpa vissa människor men kan vi som sagt med kärlek utföra en bra handling så kommer det bli ringar på vattnet som aldrig tar slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar