torsdag 15 november 2012

Tiden skapar nya spår

 Har varit på en fruktansvärt spännande kurs i tre dagar. Och vi hadde lite spännande diskussioner mellan passen. Vi har lärt oss mer om Unga, sex och internet och därigenom dök diskussionerna upp. Vad händer i framtiden? Internet har funnits för allmänheten i 18 år, så länge har inte den breda allmänheten använt det men det har funnits. Internet och tekniken där runt används och utvecklas av yngre människor. Allt annat som kommit till allmännytta har utvecklats och utvecklas av äldre. Ett ganska nytt fenomen att de yngre har tagit över och utvecklar något som vi äldre får försöka hänga med på om vi är intresserade. Det är ändå äldre som försöker få de yngre att använda det "nya" på ett sätt som inte missgynnar dom och inte får dom att råka illa ut. Ungdomsstyrelsen har mycket bra material och kurser för oss som jobbar med unga. Forskning tar alltid tid så visst ligger vi efter med material men det finns. MEN om 20 år, köper man fortfarande då det sätt vi arbetar med nu? Om 40 år kommer man då skaka på huvudet och undra hur fan vi tänkte? Om 60 år kommer man då att skratta sig halvt fördärvade åt våra metoder 2012? Det vet vi inte än och självklart jobbar vi ju nu på det sätt vi tror är rätt. Metoder och material uppdateras hela tiden och som sagt man har "bara" haft 18 år på sig. Jag tror ändå man bör göra det man tror på och använda det material som man tycker funkar.
 
Jag tänker givetvis dra in religionen i tanken att Tiden inte bara läker alla sår utan också skapar nya spår. Hur stort motstånd fanns det när de första kristna skulle ut och missionera? Hur lång tid tog det för kristendomen att bli accepterad? Hur mycket skakar man i dag på huvudet åt t.ex Sun Myung Moon, L Ron Hubbard eller Joseph Smith. Om 400 år, vad säger att Moon rörelsen, Scientologin eller Mormonismen inte är våra stora religioner. När dess skrifter är gammal historia och kanske passar in i världen då. Det vet vi nte idag och kommer antagligen inte få uppleva heller. Men många skrattar åt Asatron, De gamla asiatiska religionerna, stamreligionerna i Afrika osv. Säkert kommer folk att skratta åt dagens religioner i framtiden. Det spännande tycker jag är att trots alla olikheter i religionerna så är de ofta väldigt lika. Och det kommer de kanske vara även i framtiden.
 
Tittar man på utvecklingen i hur man behandlar sjuka människor så händer det ju mycket saker inom det området. Om 1000 år, kommer man då fråga sig varför man öppnade människor för att operera dem? Kommer man undra hur vi kunde missa någon grundläggande naturvetenskaplig idé för att enkelt bota all form av cancer? Det blev ett väldigt hallå när tv visade dokumentären om AIDS. Men man visste ju inte ens hur det smittades, är det konstigt då att man var väldigt försiktig på den tiden?
 
Om vi går till politiken. Är det konstigt att vi får fram partier som Sverige demokraterna? Minns alla som röstar Ny demokrati? Är det för länge sedan nu som förintelsen ägde rum? Etnisk rensning har pågått i världen på alla möjliga ställen även efter andra världskriget och det finns fortfarande 2012. Vet folk i dag vad solidaritet och jämlikhet betydde för människor under fackföreningarnas födelse? Har vi behov idag av solidaritet. Vi utvecklar ju skola, arbete, fritidsintressen osv till att bli mer individualiserat. När har ett samhälle, en kultur, en värdegrundsidé spelat ut sin roll. Är folk som vill hålla kvar det gamla, tokiga? I en framtid, kommer man fortfarande köpa våra idéer om alla människors lika värde? Kommer det komma fram någon ny Linné eller Retsius som tycker att man ska rangordna "människoraser" och som kommer ha framgång med sina teorier och kanske forskning?
 
Mina funderingar just här och nu är. Gör vi rätt? Ja jag tror att så länge man gör det man tror på så gör man det. Vi har inte morgondagens kunskap så vi kan inte använda den. Vi har en del ny kunskap men den är ju redan gårdagens. Är det rätt att ge sig på och titta ner på t.ex sjukvården när de första AIDS patienterna dök upp? Det kan absolut vara bra att se hur det var för att få en uppfattning om vad vi inte bör göra idag. Historia är alltid viktigt om ni frågar mig. Mycket för att slippa upprepa andras misstag men också för att bygga vidare på idéer som kanske lät tokiga då de först kom fram men som kanske låter som ett embryo till något bra idag. Det är så lätt att ha rätt när man läser direkt ur ett facit men har man inte tillgång till det så kanske man får försöka lista ut hur facit kommer att se ut och göra det man tror är rätt just nu. Kanske man i vissa tider och kanske även nu spoilerar en generation eller en grupp av människor. Gör vi det för att vi gör något eller kommer det bli så för att ingen gjorde något eller kommer det ens hända? Det vet vi inte idag, vi kan bara tro, gissa, samla tillgänglig kunskap osv.. men facit skrivs ju alltid först när man vet vad som är rätt eller när man vet vad som var fel. Eller var det fel? Vi låser in folk för olika anledningar för att skydda samhället eller dom själva. Är vi säkra på att det är dom som är problemet? Nä jag vill inte ha mördare, knarkare, psykiskt sjuka, pedofiler eller andra inlåsta grupper fria i vårt samhälle! Men vi kan inte veta om man kommer att tänka så om 2500 år. 
 
Men som jag skrev innan, om man gör det man tror på och att man gör det man tror kommer stå i facit så gör vi enligt mig rätt just nu. Vad betyder mina insatser i ett stort historiskt perspektiv? Om jag dog idag vad kommer man att minnas av mig om 100 år? Har jag tur står mitt namn med i någon kyrkobok och kanske någon som släktforskar kommer springa på det men annars tror jag att jag kommer vara bortglömd. Hur kommer det vara om 1000 år? Nä fy vad svart jag tänker nu, kan ju lika gärna skjuta mig idag! Eller? Jag gör ju saker för att jag gillar att leva och vill att andra människor ska gilla att jag lever. Vem vet man kanske kommer göra något som betyder något för någon just nu, just i min lilla del av universum och min lilla del av tiden på jorden. Jag bryr mig väl lika lite om vad som händer om 1000 år som dom antagligen kommer att bry sig om mig. Om jorden skulle förintas dagen efter jag dött så är det inte ett problem som rör mig då! Just nu kan jag tycka att tanken är hemsk för jag har ju barn som allihop förhoppningsvis kommer överleva mig. Och som sagt jag gillar att leva, så därför vill jag väl på något sätt att världen ska vara en plats jag trivs på så därför kommer jag fortsätta att göra det jag tror på och det jag tror kommer finnas med i facit.
 
Ha en god natt alla, det tänker jag iallafall snart försöka skaffa mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar