måndag 28 januari 2019

När handen kliar sig i örat när den tror den borstar tänderna.

Vissa samhällstjänster anser jag är för viktiga för att slarvas med. En sådan samhällstjänst är Socialtjänstens Fältverksamhet. Jag har jobbat med ca 30 olika Fältsekreterare (Fältare) i att antal olika kommuner och det jag skriver här bygger på kritik som riktas mot Fältarna och på egna erfarenheter. Det är alltså inte forskningsresultat jag skriver om i just detta inlägg, mest för att jag inte hittar någon forskning som direkt rör det jag skriver om här. De kommuner som har Fältare brukar ha en eller två per område/samhälle. I en kommun som den där jag bor har man anställt två Fältare, det har varit bara en under ett par år. Kommunen passerade milstolpen 10 000 invånare för ett par år sedan. Det är en av Sveriges yngsta kommuner vilket gör att våra Fältare har många ungdomar som vill ha kontakt med dem. I just den här kommunen funkar samarbetet mellan Fältare, Skola, Polis och Fritidsgård väl. Man ser vinster i att samarbeta mycket då vi är en liten kommun som har kompetens för mycket men kompetensen är spridd på många förvaltningar. Fältaren som ett litet tag till är ensam i sitt jobb har bra kontakt med många ungdomar, Fältarens arbete gör positiv skillnad för många ungdomar. Hela samhället tjänar på att Fältaren får samverka och samarbeta med alla som träffar kommunens unga. Fältaren har även ett visst samarbete med grannkommunerna vilket även det gynnar vår kommuns ungdomar. Fältaren i just denna kommun bestämmer väldigt mycket själv hur arbetet skall läggas upp och vart det ska göras. Så ser det inte ut i alla kommuner.

I en grannkommun har man under många år jobbet med två Fältare. De har haft en lite speciell organisation i den kommunen då Fritidsledarna under ett antal år tillhörde socialtjänsten. Fritidsledare och Fältare hade ett väldigt nära samarbete och de var ett ungdomsteam som planerade och jobbade mycket tillsammans. Många andra kommuner har tittat på hur de gjorde och har byggt upp egna varianter utifrån den modellen som tycktes funka riktigt bra. Vart man än var på utbildningar från Stockholm och söderut så frågar Fältare och Fritidsledare om man hört om vår grannkommuns arbete. Helt plötsligt så gör man en organisationsändring i den kommunen. Inget anmärkningsvärt i det egentligen. Fritidsledarna tillhör nu Kultur och Fritidsförvaltningen där. Inget konstigt. Helt plötsligt vill cheferna separera Fältarna från Fritidsledarna fysiskt också. Jag vet att detta inte varit önskemål från Fältare och Fritidsledare utan om jag fattat allt rätt ett önskemål från chefer som politikerna köpt med. Man har mig veterligen inte ens hört med Fältaren som jobbat många år i kommunen som just Fältare, eller med de rutinerade Fritidsledarna. Man tar bara ett beslut för det passar cheferna. Ja jag tassar lite runt den heta gröten för att jag är lite försiktig då jag tycker man är tokig i grannkommunen.

Det som stör mig mest i detta är att en mycket kompetent Fältare bara ska göra som cheferna vill när de uppenbarligen inte förstår vad deras Fältare gör fullt ut. Man har två Fältare som jobbat med människor länge, en som Fältare i många år och en som varit på andra tjänster inom socialtjänsten. Det är alltså personer som socialtjänsten känner väl till, personer med gott renommé. Ändå väljer kommunens chefer att som jag ser det gå bakom ryggen på sina anställda och förändra arbetsmodellen som de jobbat upp under många år. Självklart ska man förändra i verksamheter, allt kan bli bättre. Men hade jag varit chef och haft så kompetent personal så hade jag frågat dom om vad som skulle kunna förbättra arbetet och haft med deras idéer i fortsatta processen. Grannkommunen är ungefär lika stor som min kommun. Vi har tittat på hur de jobbade där när vi fick Fältare igen efter många års bortavaro av den tjänsten. Så vår kommun gjorde sin modell efter vad som behövs här med idéer hur det funkade där.

Visst kan man ha Fältare att jobba inne på Fritidsgårdar, kanske inte schemalagt men det är min tanke, det funkade kanske där. Men att man inte ska kunna ha sitt kontor på Fritidsgården när den lokalen inte ska/kan användas till annat när både Fältare och Fritidsledare tycker det är en stor vinst i att finnas i samma hus där kör jag huvudet i väggen, förstår inte varför det är ett problem att de finns i samma byggnad. Ja folk vill ha Fältarna mer ute där det händer saker. Det är en hyfsat liten kommun där det som händer händer på fritidsgården bl.a. . Där kan Fältarna bygga relationer med ungdomarna precis som de gör på dagtid i skolan. Det som händer som inte är okej saker enligt lagar och förordningar pratas det ofta om på Fritidsgårdar, ungdomarna vet vad som händer till helgen eller lovet osv. Fältarna jobbar med tidiga insatser som det heter och även förebyggande så som Fritidsledarna. Tidiga insatser skulle kunna vara t.ex gruppverksamheter. Har man sådan verksamhet så år ofta Fritidsgårdarna ypperliga lokalmässigt.

Man kan tycka vad man vill om Fältarna , de borde vara mer där eller där, de borde arbeta mer med dom eller dom ungdomarna. Unga människor far illa trots att det finns Fältare i kommunen, jobbar de inte på fel sätt då? Är dom verkligen bra? Behöver vi Fältarna? Är det inte bättre att satsa på ungdomshandläggarna på Socialkontoret i stället? Nu kommer jag svara på dessa frågor utifrån mina erfarenheter. Jag har jobbat i en annan grannkommun innan så jag har kommit i kontakt med dessa grannkommunsfältare innan, inte så mycket som nu men någon gång om året så jag har en bild av deras arbete som sträcker sig ca 10 år bakåt i tiden, en bild som kanske inte stämmer överens med alla andras men fundera gärna på hur min bild ser ut och vad som får min bild att vara som den är.

Jag anser att Fältare är extremt viktiga för alla kommuner. Fältare träffar oftast de flesta ungdomar i kommunen genom att man jobbar en hel del i samarbete med skolor och Fritidsgårdar. Socialtjänstens handläggare träffar inte de ungdomarna alls i samma utsträckning. Fältarna kan ofta ge råd och stöd innan det behöver gå så långt att man blir kopplad till en handläggare. Fältarna kan som jag skrev jobba i t.ex gruppverksamheter och då även i samverkan med andra förvaltningar när det kan vara lämpligt. Men många ungdomar far ju illa trots att det finns Fältare. Jo det är ju sant men jag är säker på att det inte är Fältarnas fel. Är man två Fältare i en kommun så är det många ungdomar som kommer vara föremål för deras yrkesutövning. En heltidstjänst är på 40 timmar i veckan, det är den tid som finns för varje Fältare om hen jobbar heltid. Fältare har bra koll på vilka helger som är riskhelger och vilka arrangemang de borde finnas på för att ungdomar ska kunna träffa dem. Fältarna träffar ungdomar enskilt och har samtal med dem. Fältarna kompetensutvecklar sig ständigt för att hänga med vad gäller, Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel (ANDTs) De kompetensutvecklar sig ständigt vad gäller Kränkningar, Rasism, Våld och allt annat som kan bli bekymmer för våra ungdomar. Fältarna gör en massa massa mer saker som jag inte har vidare koll på,

Så vad jag vill säga är att Vi ska vara rädda om våra Fältare oavsett vilken kommun vi bor i, de är en samhällsresurs som gör mycket med små medel. Jag hoppas att grannkommunens chefer och politiker för sista gången glömt att kolla med sina fantastiska Fältare innan man gör stora förändringar i organisationen och i deras verksamhet. Jag är glad över att grannkommunens ungdomar samlade ihop 142 namnunderskrifter på att de ville ha kvar Fältarna i Fritidsgårdens lokaler, de vet ju vart de vill träffa sina Fältare.

Jag har som sagt jobbat på olika sätt med ca 30 Fältare från olika kommuner, jag skulle vilja ge alla dom dagens ros för att ni gör/gjort ett grymt arbete för att våra ungdomar ska känna sig trygga. Alla ungdomar i kommunerna har inte känt sig trygga alltid det vet jag, det är därför det är viktigt att det finns Fältare för jag skulle inte vilja veta hur det skulle vara utan. Då är det ändå inte mer än ca 15 år sedan grannkommunen funderade på att lägga ner Fältverksamheten, tack för att ni i allafall inte gjorde det. Så kära grannkommun, visa er uppskattning för allt era Fältare gör och lita på dom, de kan sitt arbete och gör det bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar