onsdag 16 januari 2019

Passa dig annars skickar jag soc på dig!

Fru Prüzelius känner väl de flesta människor till. En överkäck kvinna som gör allt hon kan för att få in Pippi Långstrump på ett barnhem. Inte för att vara elak mot Pippi men en flicka i 10 års åldern isch ska ju inte bo själv för det är hon ju inte mogen för. Nu råkar Pippi vara världens starkaste flicka och hon kan till och med lyfta sin häst. Hon har ju en liten kul dödskalleapa också, Herr Nilsson. Pippis mamma är en ängel i himmelen och Pippis pappa är kung på Kurrekurredutt ön i Söderhavet. Barn brukar älska hur Pippi driver med den fina damen Fru Prüzelius eller Prussiluskan som hon kallas. Pippi klarar sig alldeles utmärkt själv i sitt hus Villavillekulla, hon behöver inget barnhem. Detta mästerverk skrev Astrid Lindgren och gav ut 1945. På den tiden var Barnhemmen kanske inte världens mysigaste inrättningar men de fanns där och skulle vara ett hem för barn som annars hade blivit hemlösa. Pippi gör en massa skojiga upptåg och ger sig ut på spännande äventyr. Jag älskar Pippi böckerna och filmerna.

Jag tycker det är intressant att idag så finns det fortfarande folk som tycker att myndigheter som jobbar för barns bästa skall sluta lägga näsan i blöt. Vi klarar oss utan Prussiluskan eller socialtjänsten som det heter idag. Vi använder Socialtjänsten på ett märkligt sätt innan de är inblandade på riktigt. Om din son inte går till skolan så kommer vi kontakta soc! Soc, Socialtjänsten, myndighetspersonerna som man kan skrämma ungdomar till lydnad med. Socialtjänsten som man inte vill ha att göra med. Socialtjänsten som tar dina barn och placerar dom någon annanstans om du inte har det tillräckligt städat hemma. Socialtjänsten som finns där bara för att splittra din familj! Det är så det inte helt sällan pratas om socialtjänsten av oss andra professionella ungdomsarbetare såsom Fritidsledare, Lärare, föreningsfolk m.fl . Inte ordagrant alltid men vi använder socialtjänsten som hot, vi använder socialtjänsten för att skrämma vuxna och barn så som man använde tomten till att skrämma barn till lydnad med förr. Det är ganska bakvänt faktiskt.

Socialtjänsten är en myndighet med ca 36 000 socialsekreterare. hur många fältsekreterare som finns vet jag inte. Självklart finns det rötägg inom den organisationen precis som i alla andra organisationer. 36 000 socialsekreterare och ett antal fältsekreterare har ett rykte bland många människor att de är folk man inte ska ha att göra med i onödan för då slutar det illa. Varför är det så?  Finns det en risk här att det dåliga ryktet man stöter på inte allt för sällan har överlevt sig själv och borde begravts för länge sedan? Vi som jobbar professionellt med ungdomar vet att det inte är apokalypsens tolv ryttare vi pratar om ändå använder vi dom som det i teorin för att skrämma föräldrar till att försöka ändra negativa beteenden hos sina barn, eller för att få barnen att förstå någon sorts allvar.

Socialtjänsten är ju en ganska fantastisk inrättning. Det finns alltså en myndighet som är till för att skydda samhällsmedborgare från dåliga saker. Det är en myndighet som är till för att hjälpa de samhällsmedborgare som behöver hjälp. Vi som arbetar professionellt med människor i allmänhet och ungdomar i synnerhet borde kunna använda oss av socialtjänsten för att bromsa ungdomar som är på väg utför. Många kollegor, fd kollegor och samverkanspartners gör redan detta men det finns många som inte är där än och det är dit vi ska. Varför ska vi dit? Jo för att om vi ska bygga samhällen, regioner vårt land så måste vi tillsammans ta hand om de som inte orkar, inte har förmågan eller de som av någon annan anledning inte bidrar till positiv utveckling.

Om man i kommunerna i Sverige samverkar mellan olika förvaltningar så är det mycket lättare att se positiva resultat. I många kommuner jobbar man med ungdomar enligt metoden att se risker, se behov och se vilken grad av mottaglighet det finns för insatser. Flera sociala insatsgrupper jobbar efter den metoden för den har visat sig minska återfallen med 26% i det som orsakade kontakten med socialtjänsten och/eller polisen, om man inte tittar på någon av punkterna utan bara låter det vara så ökar återfallen med 2%.

Jag har viss erfarenhet av att samverka med Socialtjänstens Fältsekreterare i olika kommuner. Jag har räknat ut att jag varit i samverkan med 19 fantastiska fältsekreterare rent operativt förebyggande arbete och tidiga insatser samt 7 Fältsekreterare på nätet i olika samarbeten som bland annat jobbet med unga sex och internet som var en metod framtagen åt Ungdomsstyrelsen som det hette då, nu mera Myndigheten för ungdoms och civilsamhällsfrågor (MUCF) . Att jobba förebyggande och med tidiga insatser är Fältsekreterarna(Fältarna) Grymt bra på i de kommuner jag samverkat med. Att bli kallad till samtal med en Fältare för att något hänt kan kanske upplevas tungt men när ungdomarna varit i kontakt med Fältarna så tycker de allra flesta ungdomar jag vet om att det varit helt okej och ofarligt. Det är ingen som kommer hamna på barnhem men familjen kan få stöd i att hantera det som hänt. En del blir kopplade till socialtjänstens Fältare genom att polisen tagit dem för något brott, en del för att skola eller fritid gjort orosanmälningar en del för att föräldrarna förstått att socialtjänsten kan göra något i detta fall, en del för att de känner eller i allafall vet om vem som är Fältare och känner att de behöver stöd eller i allafall råd av dem. Det är viktigt ur ett människoperspektiv att det förebyggande arbetet och arbetet med tidiga insatser funkar i kommunen för att minimera mänskligt lidande, arbetet är också viktigt ur ett kommunekonomiskt perspektiv. Varje ungdom som i den nedåtgående spiralen vänder och klättrar upp till ytan igen är en stor besparing om man jämför vad vårdplatser, behandlingshem, hvb hem, sic instutioner, polisingripanden koster i kronor.

Om någon tipsar om hjälp från socialtjänsten för något vad som helst som ligger under deras tak så stöt inte bort den idéen direkt. Testa och se vad de säger att de kan hjälpa till med. De allra flesta insatser är frivilliga så om du inte är nöjd så hamnar du inte i fängelse för att du inte vill fortsätta.

Vi som jobbar professionellt med ungdomar i skolan och på fritiden måste sluta använda Socialen som ett hot. När det strular till sig eller skiter sig ordentligt är socialtjänsten ett skyddsnät för att ungdomen ska fara så lite illa som möjligt. Vi bör nog tipsa föräldrar om att ta kontakt med socialtjänsten och se om det finns någon bra hjälp att få så det inte behöver vänta tills det dyker upp orosanmälningar om man vill slå ner tempot på den nedåtgående spiralen.

Till er alla Fältare jag känner. Kärlek och respekt till er, ni gör ett fantastiskt jobb! .




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar