onsdag 4 oktober 2017

Vi och dom.

Vi och dom, dom och vi. Ja det finns vi och dom. Även i mitt tänk. Mitt vi och dom utgår från våra handlingar och inte vår genpol. Det finns absolut dom som håller på Leksand i hockey men vi, vi håller på Björklöven. Det finns de som tycker om att semestra i Thailand och så finns det vi som tycker om att semestra i Italien. Så långt ser jag inga större problem så länge man inte är beredd att skada någon för att hen håller på "fel" hockeylag. Det finns dom som tycker att FN:s deklaration för mänskliga rättigheter och barnkonventionen inte är något att bry sig om och så finns det vi som tycker dessa två deklarationer/konventioner är hörnstenarna i modern demokrati. Här uppstår det problem! Det uppstår ett problem för att de jag kallar dom i detta läge och framåt i inlägget är dom som inte tycker vi behöver följa deklarationen för mänskliga rättigheter eller barnkonventionen. Många av dom tycker att vi kan värdera människor olika efter vart våra rötter finns,vilken kultur vi är uppväxta med, vilken Gud vi tillber. Jag återkommer till dom snart.

Jag funderar lite på fotboll på högsta Europeiska nivå. Det finns en hel del spelare från den Afrikanska kontinenten på hög Europa nivå. Sadio Mané Senegal, Liverpool FC. Didier Drogba Elfenbenskusten, Chelsea FC (London). Yaya Touré Elfenbenskusten, FC Barcelona och Manchester City. Bara för att nämna några. Alla tre har varit utsatta för rasism precis som de flesta utomeuropeiska fotbollsspelarna i Europas topplag. Det händer att de egna fansen beter sig rasistiskt men oftast är det motståndarlagets fans som häcklar och hånar p.g.a hudfärg t.ex. Man kan håna någon, förminska någon i motståndarlaget p.g.a dennes etnicitet trots att det kanske finns en spelare i det egna laget med samma etnicitet. Den egna spelaren skulle de flesta inte drömma om att håna. Förutom Afrika så är Syd Amerika en kontinent som fått fram stora fotbollsspelare till de Europeiska topplagen. Det är okej. Inte många Barcelona Fans skulle drömma om att håna eller förlöjliga Leo Messi efter alla titlar han varit motorn i laget för att ta. Då är det okej att vara från en annan del av vårt jordklot. Samma gäller i världstoppen i Tennis. Förutom när det är Davis cup som är en landslagsturnering så är de flesta dubbelpar i Wimbledon, US Open, Australian Open, Franska öppna m.fl stora tävlingar par som hänger på vilken tennisspelare du kommer överens att spela med oavsett vilket land hen kommer ifrån. Det var ju underbart på den tiden Jonas Björkman plockade 54 titlar tillsammans med bl.a Max Mirnyj, Kevin Ullyett, Todd Woodridge. Spelade ingen roll vilken nationalitet Björkmans dubbelpartner hade, bara de vann så var allt frid och fröjd. I Rally likaså. Våran svenske kartläsare Tina Turner har ju en hel del fina placeringar, spelar ingen roll vem som kör eller vart hen kommer ifrån bara det går bra.

Vi kan titta lite på musik. Den enda gång det verkar vara viktigt vart någon är ifrån så är det under melodifestivalen/Eurovision song contest. Annars kan de allra flesta lyssna på vilken musiker/vilket band som helst. Musiken verkar vara det viktiga och etniciteten inte viktig alls. De flesta skrev jag. Inte alla!

Det finns en del människor som är rädda för kulturkrockar. Att en "arabisk" kulturell handling inte skulle funka bland alla "svenska" kulturella handlingar. Det funkar inte om vi inte låter det funka. Det är det som är det fina. Om vi låter det funka så funkar det oftast väldigt bra. Ta bara matkulturen. Hur mycket maträtter har inte vi försvenskat under århundraden. Köttbullar och Potatis t.ex potatis som kom till Sverige på 1600 talet från Sydamerika via Spanien. Köttbullar som tyskarna hämtat i Turkiet säger en del mathistoriker. Om vi inte bara krockar kulturer med varandra utan väver ihop dem, ta det som är bra från allt så får vi en fortsatt spännande kulturell utveckling. Detta är inget nytt. Människor har alltid utvecklat sina kulturer, vi här i norr också.

Jag förstår inte varför det finns människor som inte kan acceptera att det finns människor från andra delar av världen som kan få en ny start på ett tryggt liv här. Om jag vill bjuda hem Achmed och Raina till mig betyder det inte att du måste bjuda hem dem till dig. Om jag vill äta falaffel för att jag gillar det så betyder inte det att du måste byta ut dina köttbullar. Om Raina tillber en annan Gud än vad jag gör betyder inte det att vi inte kan vara vänner. Jag umgås gärna med intelligenta människor med vad jag upplever som kul humor. Jag umgås gärna med människor som är ljuspunkter i mitt liv. Vart dessa människor har sina rötter är ointressant i frågan om jag kan umgås med dem men kan vara spännande att veta för att jag tycker samhällskunskap och historia är väldigt spännande. Jag väljer alltså att umgås med folk där jag får ge och ta, jag umgås inte med svenska vänner för att de är svenska utan för att de passar in på "kriterierna" för vad jag vill umgås med för människor.

Om idrottsutövare, företagare, musiker, skådespelare, läkare, komiker m.fl m.fl kan röra sig över hela världen för att utföra sitt jobb borde vi då inte kunna lägga idéen om Nazism till handlingarna och se det som historia och bevaka så det inte poppar upp igen. Jag blir mörkrädd när jag har läst Nordisk Motståndsrörelse (NMR)s partiprogram. Jag har varit och lyssnat flera gånger på förintelseöverlevarna Emrich Roth och Sioma Zubicky. Att hävda att dessa människor ljuger är helt idiotiskt. Har man lyssnat på dessa människor, sett deras bilder så borde man vara i första ledet för att det inte ska få hända igen. Om människor med rasistiska och nazistiska idéer lyckas avhumanisera en grupp människor så kommer även den onda historian gå igen. Vi måste behandla människor som människor. Bara för att Carl von Linné bestämde att den "vita rasen" skulle vara den bästa så måste det ju inte vara så. Jag hade blivit förvånad om han sagt att den "asiatiska rasen" skulle vara den överlägsna då han var vit europé. Tack och lov har vi kommit så långt att man inte pratar om "raser" på det viset längre. Det finns krafter/människor i dagens samhälle som gärna skulle vilja att man började prata om och införa rasbiologi i samhällets sätt att bedöma personer igen. 

Jag kommer aldrig köpa att människor inte vill acceptera att nästan alla länder skrivit under deklarationen om mänskliga rättigheter och barnkonventionen, de enda dokument jag känner till där man binder sig till att acceptera att alla människor är lika värda. Som sagt de som inte ställer upp på det är dom för mig och i mitt Sverige så har dom ingen talan, det är vi som bestämmer här! Mitt Sverige, ditt Sverige, vårt Sverige. Det spelar ingen roll vart dina rötter är, om du vill vara med och leva i vårt Sverige är du välkommen du än så länge okända vän.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar