lördag 16 september 2017

Kyrkoval 2017 ?!

 Nu på Söndag den 17/7, i morgon alltså är det dags för val till Stiftsfullmäktige, Kyrkomötet och Kyrkofullmäktige i Kyrkovalet 2017. Alla medlemmar i Svenska kyrkan från 16 år och uppåt är berättigade att rösta i detta val. 
Varför bryr jag mig om det? Varför är det bra att veta vad det innebär i praktiken att det är kyrkoval.

Varför ska politiken ägna sig åt kyrkofrågor? Ända sedan katolicismen gjorde sitt intåg i Sverige så har skatt betalats till kyrkan.Kyrkan har för skattemedel försett sig med mark och egendomar. Katolska kyrkan var vår "första statskyrka". Martin Luther rörde om lite i grytan och en stor del av europa blev protestantisk. Skatteintäkter till katolska kyrkan gick i stort över till protestantiska kyrkan  i stället och den kyrkan köpte upp mark och egendomar. Kyrkan äger alltså en hel massa mark och egendomar samt har en hel del tillgångar som sen långt tillbaka är tvångsbetalat av medborgarna. Därför tycker jag att det är viktigt att staten har inflytande i kyrkan även om vi inte har någon statskyrka längre. 

Vad händer just nu då? Precis som förra gången så mobiliserar hatet för att nå framgång i kyrkovalet. Politiker i Sverige Demokraterna (SD) pratar om flyktingar som importerad våldskultur, ifrågasätter flyktingars hjälpbehov, ifrågasätter vad dessa människor på flykt är bra för, hävdar att vi har horder av barbarer och terrorister i Sverige, vill skicka hem det oönskade patrasket nu, vill säkra existensen för våra vita barn, tycker det är dags att rensa upp, se till att vi (antagligen vita svenskar) inte blir utrotade. Medlemmar i SD har varit med och försökt störa ut Pridefestivalerna runt om i Sverige, de har varit med och riktat hat och hot mot demonstranterna på Medis/Mynttorget och på solidaritetsmanifestationerna runt om i Sverige. osv osv

Vill vi att kyrkan ska ändra riktning helt i sitt sociala arbete? Förstå att statens olika myndigheter och kontor kommer få det lite jobbigt om de ska behöva ta över allt jobb som kyrkans i stort sätt ideella krafter gör varje dag tillsammans med andra ideella krafter, varje vecka år ut och år in. Vill vi att xenofober och homofober ska vara med och styra vad Diakoner, Präster, Komministrar, Kyrkoherdar m.fl ska jobba med? Hur kommer själavårdsarbetet kunna genomföras om det finns restriktioner för hur de får jobba? På vilket sätt vill vi  att Sjukhuskyrkan och Fängelsekyrkan ska utformas? Matkassar som en hel del kyrkor delar ut till de som behöver, hur skall restriktionerna för vem som ska få ta emot avgöras? Genom hudfärg och kulturell bakgrund? Kommer Svenska Kyrkan att få fortsätta ha öppen förskola? Kommer Svenska kyrkan få fortsätta att ha SFI utbildning när staten inte klarar att hantera det? Kommer Svenska Kyrkan få fortsätta anordna  språkcaféer där man gör det nu. Svenska Kyrkan jobbar stort med integrationen skall vi komma ihåg när vi röstar i morgon.

 I mitt Sverige, i min Svenska Kyrkan önskar jag att man går man ur huse i morgon och röstar på vad som helst som gör att SD inte får ett skit att säga till om. Och jo detta är helt demokratiskt faktiskt. Jag vill att de röstberättigade rensar Svenska Kyrkan från SD inflytande med en vädjan, jag hotar ingen! Personligt tycker jag att SD är det värsta som hänt Svensk politik och därför villjag inte att de ska ha inflytande någonstans. 

Så snälla människor, offra en liten stund i morgon för att göra Sverige en tjänst, att göra Sverige lite mer kärleksfullt, att visa att Sverige är ett land oavsett vad politiker gör så bryr sig människor om varandra. 

Eftersom det är Kyrkoval så passar kanske ett Bibelord väl in som avslutning på detta inlägg. 

Romarbrevet 12:21 "-Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda" 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar