söndag 8 oktober 2017

Hur ser jag på kvinnor?

Nu undrar jag igen hur vissa människor tänker. Jag har fått flera olika reklam erbjudande senaste tiden. Reklam för en huvtröja där det står lite olika saker men för att sammanfatta hittade jag en som sa det alla sa. Det stod att: " Jag har en dotter, ett hagelgevär, en spade och ett alibi! Jag misstänker att det skulle ha med eventuella nyfikna pojkar att göra. Eller så har jag missuppfattat det hela och det går ut på att jag skulle skjuta min dotter, gräva ner henne och ljuga i rätten. Jag tror det har med nyfikna pojkar att göra. Vi har ingen hederskultur i Sverige, att jag skulle behandla min dotter som en icketänkande ägodel har ju inte med det att göra, eller? Och att jag skulle godkänna vem som träffar henne och om jag inte blir nöjd så skulle jag mörda pojken. Helt normala värderingar om man är man, eller? Ni män som ens funderar på att gå runt i en sådan tröja, tack för att du får mig att framstå som en våldsverkare bara för att jag är man. Hade jag och många andra män med mig inte setts som våldsverkare så hade sådana tröjor inte varit intressanta att sälja.

Nu till vad som gäller min snart 17 åriga dotter! Jag har fått äran att få en dotter som till 50% kommer från mig men som är helt och hållet sin egen. Om jag skulle haft en sådan där tröja där det står   " Jag har en dotter, ett hagelgevär, en spade och ett alibi! Utifrån den texten förutsätts hon vara intresserad av pojkar som inte kan hålla händerna i styr och hon kommer att behöva mitt beskydd mot dessa pojkar. Hon umgås med vem hon vill, jag kommer inte välja hennes vänner eller ev förhållanden. Om hon vill dejta någon så tänker jag inte tvinga in henne i heteronormen om hon skulle vilja röra sig utanför den. Skulle hon välja att vara tillsammans med någon av annan etnicitet eller religion så är det hennes val, så har vi det avklarat eftersom jag ofta får frågan från andra män. Skulle hon dejta någon som är äldre än mig så gör hon det, hennes val oavsett vad jag skulle tänkas tycka. Hon kommer göra misstag i sitt liv. Stora eller små, många eller få men hon kommer inte vara nöjd med allt hon gör. Jag kommer inte hålla med henne i allt hon anser att hon har rätt i men jag kommer aldrig misshandla eller döda någon som hon gjort något med hon ångrar sig för. Om min dotter väljer att ha sex med en kille som visar sig vara fel kille så har hon ju gjort ett val. Det är ju bara att hitta rätt kille nästa gång. Hon kan ju aldrig betraktas som smutsig för att hon haft sex med någon som inte levde upp till det hon ville ha ut av den människan. Sluta prata om oskuld. Vad gör sig en människa skyldig till genom att ha sex? Jag hoppas min dotter hittar den perfekta partnern om hon vill ha en partner. Om hon måste testa 1000 st innan hon är nöjd hoppas jag hon testar 1000 stycken, min dotter är värd att få vara nöjd! Jag skulle nog kunna slå ihjäl någon i affekt om någon skadar henne illa men i ett sådant fall som förhoppningsvis aldrig sker så hoppas jag polisen når fram innan jag gör det, jag skulle nog kunna slå ihjäl, inte för att hon inte skulle kunna försvara sig utan för att jag skulle bli så in i helvete arg. Jag har förstått att jag har en gräns för när jag kan handla rationellt. Jag har önskat att köra över en människa. Jag önskade denne persons liv i min hand för att släcka det. I affekt och det skulle inte hända! P.g.a att det efter ca 15 sekunder smög sig in någon form av tänkande och att jag trivs så bra på utsidan av fängelsemuren. Jag vill inte testa insidan. Och på 45 år har jag känt så en gång! En gång för mycket såklart men bara en gång och det hade inte med mina barn eller min familj/släkt att göra.

Några andra sätt som ger en konstig bild i det ojämlika könsnormssamhälle vi lever i. Jag har en kompis som har ett hus i skogen. Hon bor där själv. När vi varit och handlat på t.ex Jula och hon handlat verktyg så frågar expediten gärna mig om vi skall ha något mer. Vi har varit på husvisningar och när mäklarna har tagit upp vad som behövs att göra så pratar dom över huvudet på henne och tilltalar mig, de frågar hur jag tänker göra. Jag har ett antal gånger fått förklara att vi inte skall flytta ihop utan jag bara är med som sällskap. Det är så givet i vissa sammanhang att männen gör vad som förväntas av männen och det blir jobbigt för en del när en kvinna gör det som förväntas vara mansjobb. Varför är det så. Det värsta jag vet är när någon frågar om hon är min sambo och hon står bredvid mig. Fråga henne. Hon är vältalig och jag är inte personlig assistent åt henne. Varför hakar jag upp mig på det. Jo om någon frågar mig om hon som står bredvid är min! sambo så degraderar man henne till en ägodel utan egen vilja. Det är det jag har lite svårt för. Om någon frågar mig om hon är min sambo när hon inte är med så kan jag gärna svara för då är hon ju inte där och kan frågas om hon bor ihop med mig.

Jag har fått frågan om jag har haft sex med Herr X fru. Frågan var inte om jag hade haft sex med Fru X. Hon var i det läget degraderad till Herr X fru, en ägodel. Då personen som frågade visste vad bägge hette så kan jag tycka så. Det hade varit skillnad om frågeställaren bara hade vetat vad Herr X heter och inte frun. (Nej jag hade inte haft sex med Fru X). Det har hänt att när jag varit på lokal med någon dejt/flickvän så har jag fått frågan av snubbar om de får dansa med min flickvän. Jag har lust att säga, fråga henne. Hon kan bestämma själv. Men jag har alltid sagt nej för om man inte kan se henne som en egen individ så vill jag inte utsätta henne för att behandlas som något annat än en kvinna som bestämmer över sig själv.

Om du som man tror du äger den kvinna som valt att dela sitt liv med dig så kan jag bara fatta det som att du ser henne som din personliga slav. Man kan komma överens om det mesta. De flesta vill leva i monogama förhållanden så att komma överens om att vara varandra trogna kan rent av vara vackert. Men det betyder aldrig att man givit bort sig som en gåva som ska ägas av någon.

Det finns ganska många reklamkampanjer som är rent kvinnoförnedrande. Kolla på reklamen på tv, i magazin eller på nätet. Fundera på om reklamen utgår från att en kvinna är en mans ägodel. Man kan hitta skrämmande många reklamer som kan tolkas så.

Vi matas av bilden som patriarken som skall skydda familjen och bestämma vad som gäller. Titta på reklam som säger tvärt om. En kvinna som matriark som bestämmer vad som gäller i familjen har ofta en medelålders alldaglig man som verkar lite korkad och hunsad. Även barnen kör med han om det finns med barn i den reklamfilmen. En man oavsett utseende och intelligens kan framställas i reklamen som en man som kan få vilken tjej som helst oavsett ålder mellan 18-35 och oavsett hur fotomodellsnygg hon anses vara. En kvinna som är fotomodellsnygg 18-35 år och har en egen vilja får nöja sig med sin halvskalliga, halvfete 50 åring. Det är den bilden som jag tycker jag ser dagligen i olika reklamer.

Jag känner kvinnor som är grymma på att Laga mat, sticka, sy, ta hand om barn, hugga ved, byta däck på bilen, bygga en altan, svetsa, lägga nya takpannor, köra motorcykel, jobba som polis, ta hand om missbrukare, hjälpa människor som är behov av hjälp på något sätt, spela elgitarr, fiska osv osv...

Vart vill jag komma? Jo om vi vill ha ett jämställt samhälle på riktigt där kön inte är avgörande någon gång för vad som skall göras så måste vi acceptera att en person gör det hen gör för att hen vill eller måste för att få ut det hen vill av situationen utan att någon tittar snett på hen för att hen rör sig utanför könsnormen som verkar gälla där och då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar