måndag 1 maj 2017

Okej med mobbing! Okej med mobbing?

 Tycker det är intressant hur det tycks vara okej att kränka människor för att det handlar om sport. Linus Söderström målvakt i HV71 har tidigare gått ut och berättat om en tuff uppväxt med mycket mobbing, Linus har berättat om sin ADHD och Aspergers. E förebild för ungdomar med ADHD och Aspergers, han har gett dem en stjärna att identifiera sig med. Linus berättade efter finalen att någon/några Brynäs spelare  under finalserien kallat han särbarn och liknande grejer. Brynäs lagkapten Jakob Blomqvist tyckte det var dåligt att ta upp det i intervjun efter finalen. Den gamle "expert"kommentatorn Anders Ankan Parmström tyckte att Jakob gjorde fel och att Linus borde varit tyst om kränkningarna. Det är ju bara trashtalk och det hör till hockeyn. Det hör till hockeyn! Okej! Undrar om UNICEF visste det när de valde att ha sin logga på Brynäs matchtröjor. Det tillhör Hockeyn. Undrar om Hockeyföreningen vilken som helst tränar sina 10 åriga flickor eller pojkar på att häva ur sig kränkningar vid "rätt" tillfälle. Undrar om det finns någon trashtalk steg 1,2,3 utbildning för hockeyledare. Jasså du tycker jag är larvig nu. Vid vilken ålder är det okej att kalla motståndare för särbarn, att kalla motståndare och domare för fittor osv osv? Läste en skribent som tyckte att Linus betedde sig som en liten flicka när han "gnällde" på kränkningarna. Wow tänkte jag, som en liten flicka. Nu blir det spännande om detta vänder till något ovanligt och verkligen läsvärt. Det gjorde det inte. En liten flicka är tydligen något som inom mycket av idrotten är något fruktansvärt dåligt som ingen vill bli förknippad med. Undrar vad spelarna i Hockeföreningens F 10 lag tycker om det?

Jag har varit tränare och lagledare för kill- och tjejlag i fotboll och handboll, i seniordamlag i fotboll så en hel del av det jag tar upp är både upplevt, läst och diskuterat. Med läst så menar jag både i media och i div forskningsrapporter jag har läst i under div utbildningar. Att säga att det är forskning och därför inte går att säga emot är inte helt sant. Att titta på forskning handlar ju om att titta på olika forskning (inte bara en) för att se samband och slutsatsernas skillnader. Tar upp det så ni vet utifrån vilken vinkel jag kan tänkas fundera över detta på. 

Morgan Alling hade ett program om mobbing på jobbet. Vuxna som mobbar vuxna. Det fick mycket ros och folk verkar tycka att han har rätt. Läste i en fackföreningstidning att arbetsplatser med stor överrepresentation på kvinnor var arbetsplatser med mycket utfrysning, "blickar" och underliggande meningar i fikapratet. Att på arbetsplatser med överrepresentation av män frodades sexistiska skämt, nedvärderande av kollegor med könsord och liknande. Läkare som arbetar med personer som diagnostiserats med utmattningssyndrom säger att detta måste upphöra. Man måste må bra på jobbet för att klara resten av dygnets timmar på ett bra sätt. Men om man spelar hockey eller håller på med andra idrotter så ska man tåla att kränkas för det tillhör idrotten. Ju duktigare du är ju mer kränkningar får du helt enkelt stå ut med. Snacka om Jantelagen i kvadrat. När ska vi börja lära barnen det. Miriam i Fotbollsföreningen är grymt duktig både tekniskt men också som lagspelare och taktiker är inte gammal när hon första gången får höra att stoppa ***(hudfärg) då från läktarhåll, från motståndarlagets ledare och spelare. Vid vilken ålder ska man låta det ske och köpa okvädningsorden och kränkningarna? 7,10,13,17,19 år ? 

En annan sak är ju också hur vi behandlar rättsskipare i idrott. Domarna. Från vilken ålder ska vi lära ungdomsdomarna att man måste tåla att få höra att man är en kuk,bög,fitta,hora,jävla idiot osv. För vi måste väl ändå förbereda dem på det som komma skall om de vill fortsätta med att döma i idrott? Ungdomar som älskar sin idrott och därför kan tänka sig att fortsätta som domare länge. Precis som med idrottsutövarna så, ju bättre du är ju högre upp i systemet får du döma. Ju högre upp i systemet du kommer ju mer får du tåla. Jag skulle vilja se en hovrättssal där publiken skriker till de som dömer att de är kukar och fittor. Jag skulle vilja se de nämndemän och rättssalsordföranden som skulle köpa det för att det ingår i "spelet". Det ingår i spelet är ju ett jävligt fånigt påhitt. 

Det ingår i spelet! Det ingår i spelet? Jag har tittat igenom regelboken för både handboll och fotboll och hittar inte en enda punkt där det står att det ingår i spelet. Däremot så hittar jag en hel del paragrafer där det står att man inte får bete sig hur som helst på plan eller bredvid plan. Så inte fan ingår det i spelet. Det är en del av spelet för att det finns en stor massa som tycker att man ska ha rätt att gå och titta på idrott och samtidigt få bete sig som bajskorvar. Varför låter vi hela tiden folk som inte kan bete sig bestämma vilka osynliga regler som ska gälla? Är vi korkade på riktigt eller? 

Det förekommer en hel del skit på läktarna i ungdomsidrotten. Föreningarna är oftast väldigt bra på att ta itu med det. Man accepterar inte skit och man har en dialog med spelare, ledare, domare, föräldrar osv för att få bort skiten från ungdomsidrotten. Förningarna gör ett ofta fantastiskt jobb! Bara så ni vet att jag inte tror något annat. Men någonstans faller moralen och etiken i idrotten ner i ett svart hål. När händer detta. Vid vilken ålder på utövarna ska man acceptera att det är så? Vid vilken nivå på utövandet ska man tåla det? Nu är ju spelare/utövare och ledare på elitnivå också sådana som signalerar att det är okej att kränka.  Blev så glad när jag tittat på SM finalerna i hockeyn att varken Johan Lindbom som är ledare i HV71 och Tomas "Bulan" Berglund ledare i Brynäs IF i alla intervjuer jag sett inte gett sig på domare eller motståndare någon gång. Heder till dessa båda ledare. Annars är det ju inte helt ovanligt att man som ledare och spelare på yttersta elitnivå skyller förluster på och gärna gnäller på domare, att man kränker motståndare i intervjuer i våra största medier och att man sällan blir ifrågasatt när man gör det. Men men, jag förstår att det är jag som har fel. Man ska ju tåla detta. Det ger ju pengar. Har ni sett filmen Slagskottet? Där finns essensen av det jag försöker förklara här. Se den om ni inte sett den och är nyfikna på hur trashtalk och våld kan tänkas höja intresset och inkomsterna runt ett medelmåttigt tråkigt hockeylag. Annars ska jag försöka förklara här vad jag menar. 

De stora elitlagen i världen har stora fixstjärnor som har månadslöner de flesta av oss andra inte kommer ha som livstidslöner. Dessa löner ska betalas ut såklart. Vem ser till att det kommer in pengar? Vi börjar med sponsorerna. Stora företag som betalar multum för att få ha sina loggor överallt där föreningen syns, för att få namnge hemmaarenorna. Har dessa företag något emot att föreningens folk ledare/spelare/fans beter sig illa mot domare och motståndare?Nej det har de ju uppenbarligen inte. Jag har inte hört eller läst om att t.ex Real Madrids ägare och sponsorer hotat med att minska på de ekonomiska förutsättningarna för att man brutit mot idrottens ideal och etiska regler. Hahaha idrottens ideal. Det finns ju bara kvar i ungdomsidrotten om vi har tur. etiska regler gäller ju bara tydligen så länge man vinner. Den andra stora löneutbetalaren är ju fanset. Så länge vi köper biljetter, tröjor och andra assessorer från klubbarna så kommer ju pengarna in. Vi går på matcher för att "heja" på vårt lag och då vill man ju ha valuta för pengarna. Då kan man få skrika kränkningar till domare och motståndare, allt för att få utdelning på satsade pengar så betyder etik och moral inte så mycket. Problemet är ju att det andra lagets fans också investerat fast i just det andra laget. De vill också ha utdelning. Så då måste det ju vara så att man måste tåla att bli behandlad på ett sätt som inte är okej någon annanstans i samhället. Undrar om jag kan få billigare bensin om jag går in på Cirkle K och skriker, -"Jävla fitta låt mig tanka billigare!" Tror inte det. Däremot skulle jag nog få förklara mig för samhällets linjedomare (poliserna) och ev för samhällets huvuddomare (rättsväsendet) Ett är säkert. Jag skulle inte få tanka billigare och jag skulle nog inte få tanka alls där efter det. 

Så visst verkar det som att vi tycker mobbing okej är om det inte sker bland unga människor. Vart åldersgränsen går för att man ska tåla mobbing verkar inte vara helt klart så det kan vara så att vi kan begå övertramp. Fördelen med det är att det får de väl tåla det ingår ju i spelet. Jag är kanske inte alls överkänslig, det kan också vara du som är underkänslig!

Love & Peace!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar