tisdag 7 februari 2017

Et stultitia est veritas?

 Vad är det med media idag. Vart är ifrågasättandet,  Vart är journalisterna som ifrågasätter och kan avgöra vad som är samhällsrelevanta nyheter med i allafall viss fakta enligt forskningssvar eller just pågående ögonvittnesberättelser vilka visat sig inte vara 100% trovärdiga då en hel del psykologiska skeenden kan påverka ens bedömningar man gör med sina egna sinnen i realtid. Därför känns det som att forskning är betydligt mer trovärdigt för att kunna generalisera och få fram troliga skeenden än någons känsla. 

Jag läste en insändare i Borås tidning. Erik Junke ,M politiker skriver om Hygienen på badhuset där invandrartjejerna badar i svarta pyjamasar, vilket iofs var okej men där det hemska var att de inte tvättade sina underliv innan de badade i Borås simarena. Om man ska publicera en sådan insändare oavsett vilken politiker som skrivit den så kanske man ska ifrågasätta valet av att kala baddräkterna svarta pyjamasar. Man kanske ska ifrågasätta hur han vet att invandrartjejerna inte tvättar sina underliv innan de badar. Man kan ifrågasätta varför han vet att svenska tjejer tydligen tvättar sina underliv innan de badar. Eller var det bara äckligt om inte invandrartjejerna gjorde det. Det känns som att nyhetsvärdet som Borås Tidning verkar tycka det är okej att sprida är att invandrartjejer är ohygieniska. Säger ju lite om värderingarna ansvariga utgivare verkar ha?! Eller så har de inte läst det de är ansvariga för att trycka.

Det var en polis i Örebro som la ut saker på sociala medier som han tyckte visade på att det är invandrare som begår brott utan någon annan förklaring att de är invandrare. Det är många som delar och tolkar det som att invandrare är mer brottsbenägna än icke invandrare. Han ville visa på sanningen som tydligen alla försöker dölja. Jerzy Sarnecki visade på med forskning som tydligen man kollat på sedan 1974 att det är ointressant vilket land brottslingar kommer ifrån, det intressanta är hur de tas emot och hur de lever när de kommer hit. Ju sämre integration desto större risk för att begå brott verkar det som enligt han. han påpekar också att det knappast kan vara som polismannen påstår att det är invandrarnas fel att inte pensionärer har det bättre eller att vården är bättre. Vad ville polismannen ha ut av att berätta sin sanning efter sin känsla? Vad vill alla medier som okritiskt delat hans inlägg ha ut av det? Dela en känsla utan att titta på forskning och de fakta som bygger den forskningen. Att han delar det på sina plattformar på sociala medier är ju helt upp till han men man kan ju ha lite krav när professionella medier delar det. 

Det har varit en hel del sexistiska hyllningar, hat och hot mot kvinnliga idrottare. Det är jättebra att det tas upp i media.Jättebra att tjejerna får belysa problemet. Bra att media vill gå vidare med det, man går vidare genom att ge tjejerna lite mer tid i media vilket är bra. Man vill tydligen inte göra någon grej på det eftersom man inte jagar de som sprider de sexistiska hyllningarna, haten och hoten. 

Haha Johan nu satte du dig själv på pottan! Man ska jaga de män för det är män som skriver sexistiska sakerna, man skulle inte jaga invandrarna när det sägs att det är de som begår brott, man får inte skälla på invandrartjejerna när de inte tvättar underliven när de ska bada i simhallen. Krångla dig ur detta nu! Vissa saker har jag lärt mig bl.a från när jag praktiserade och timjobbade på radion. Grejen med simhallen kan man ju bara skaka på huvudet åt för har han den politikern varit inne och undersökt om invandrartjejerna tvättar sina underliv ordentligt så ska han ju sitta inne, det där är så sjukt att det är uppenbart att han hittar på för han har en sådan känsla, alltså inga fakta så det är bara att stoppa där. Att det finns forskning som visar på att det inte är för att man är invandrare utan för hur man blir bemött som avgör om det finns ökad risk för att bli brottsling såfinns det ju ingen vits att jaga invandrare, det skulle ju inte minska brottsligheten. Jaga politiker i stället. Att det finns tillräckligt med bevis och belägg för vilka det är som skriver de sexistiska inläggen som kan jämställas med allt från ofredande och uppåt så kan man ju faktiskt jaga dem och ställa dem till svars. 

Jag anser att det är viktigt att man ger riktiga journalister utrymme i professionella media, för att de är utbildade på att granska källor, gräva i storys, skydda sina källor, tänka pressetiskt, förmedla det som har nyhetsvärde, förmedla storyn och inte sig själva som en del av storyn, ifrågasätta det som kan ses som propaganda, för att de är utbildade på att föra ett resonemang för att få ut hela historien och inte nöja sig med obesvarade frågor, det finns säkert massa mer fördelar med att riktiga journalister och inte bara mediefolk hörs i de professionella medierna. 

I de oprofessionella krönikorna, inläggen, debatterna på sociala medier har jag ingen åsikt om hur, var ,när, varför. Eftersom vi har en yttrandefrihet så får väl folk tycka och tänka som de vill inom lagens råmärken såklart. Det är när media som på något sätt säljer och köper sina nyheter jag vill att det ska finnas någon garanti för att det är källkritiskt granskat och att det ifrågasätts på ett etiskt försvarbart sätt. 

Det går ganska lätt att se när vissa media vill göra en grej. Det jag fått lära mig om nyhetsförmedling är att kan man få andra media att nappa på ens nyheter så tjänar man pengar. Det finns nästan alltid en god och ond sida när man använder stridsrubriker. Den goda sidan får aldrig vara starkare än den onda för då blir nyheten överflödig och oanvändbar. Kan man få helt oskyldiga människor att framstå som onda så kan ni ju själva räkna ut med bara en liten ansträngning hur mycket media kan ställa till med, Risken för att det ska bli tokigt anser jag är när man låter mediafolk leka skjutjärnsreportrar för att det  är billigare än att anställa riktiga journalister som är mer utbildade på just detta. Men vi får ju det vi betalar för och tyvärr finns det många som tycker att "alternativa sanningar" verkar som en bra idé. Då är det svårt att få folk att betala för mer riktiga nyheter. Jag anser absolut att mediautbildade människor skall jobba med media men jag skulle aldrig låta narkossköterskan operera mig bara för att vi är på ett sjukhus. Absolut måste människor få förmedla sin känsla men att påstå att det är sanning kan vara t.o.m farligt. Jag tog bara upp dessa händelser men efter att läst 18 andra artiklar i professionella media så stärker det min känsla över att alldeles för många nyheter får vara sanningar helt utan motfrågor och det tycker jag är läskigt. 

När tredje statsmakten sover dansar de pronazistiska krafterna på bordet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar