torsdag 18 augusti 2022

Tar vi livet med en klackspark eller en pungspark?




 -"Vem är du? Jag är döden. Kommer du för att hämta mig? Jag har redan länge gått vid din sida". Så börjar dialogen mellan Antonius Block och döden i Bergmans film Det sjunde inseglet från 1957.

Och visst är det så. Från den dagen navelsträngen bokstavligen klipps så är vi på vår resa från födsel till död. Hela tidsperspektivet däremellan är livet och ja självklart finns det liv innan man föds men just nu tänker jag det liv vi inte lever i någon annan. En del får fantastiska liv, underbara liv, helt okej liv, fungerande liv. En del får jobbiga liv, dåliga liv, helt jävla vidriga liv. En del får lite av varje, en del får mycket av något. En del bara får sitt liv och en del får förutsättningar att ta för sig av livet. Så är det rent avskalat och krasst om vi bortser från religioner, ödet och slumpen. Och då menar jag inte min systers gamla katt slumpen utan den där slumpen som bara sker som inte nödvändigtvis måste vara ödet. 

Bara i dag har det dött över 330 personer av hunger samtidigt som det fortfarande bara idag har satsats 2,2 miljoner dollar på viktminskningsprogram. I år har det dött över 500 000 människor pga dåligt vatten, över 700 miljoner människor har svårt att få tag i färskt friskt vatten. I år har över 193 000 kvinnor dött under förlossning. över 3 miljoner människor har i år dött av rökning.över 1,5 miljoner människor har i år dött pga alkohol. Över 670 000 självmord är registrerade bara i år. Över 250 miljarder dollar har omsatts i droghandeln bara i år källa till dessa siffror är worldometer. 

En del saker kan man själv ta ansvar för när det gäller sitt liv, en del kan man inte. Vi föds alla med olika förutsättningar för att styra våra liv. Vi kommer alltid vara beroende av vad som händer runt oss för att kunna handskas med livet. Hur livet blir vad gäller trygghet påverkas en hel del av vart vi föds, växer upp och bor. Ingen väljer att födas i länder med svält eller krig, Ingen väljer att födas i en diktatur. Lika lite som man väljer att födas i en fri demokrati som inte haft hungersnöd på över 100 år. 

Vad har någon av de 2 miljoner barn i världen som våldtas 10 ggr om dagen så att någon annan kan tjäna pengar på det gjort för att förtjäna ett sådant liv. Vad har de troligtvis 30 miljoner kvinnor som tvingas till prostitution gjort för att förtjäna det livet? Vad har de ca 30 000 kvinnor i Sverige som misshandlas varje år (81% av någon de känner) gjort för att förtjäna att vara en del av den statistiken? Vad har alla människor som har psykisk ohälsa gjort för att förtjäna det. Vad har alla som blir allvarligt skadade och sjuka gjort för att hamna i de situationerna. Alla människor som dör för unga vad har de gjort för att förtjäna det? Tror man det är Ödet eller någon gudom som gör massa hemskheter för att pröva oss eller för att vi förtjänar det så läs siffrorna igen och förklara för mig varför!

Just nu verkar det viktigaste av allt vara att straffa människor för allt möjligt. Hårdare straff, längre straff, mindre eller ingen vård alls. Vad hjälper det människor som blivit utsatta av andra människor och fått sina ärr i livet. Missförstå mig rätt. Jag är inte emot straff men jag skulle vilja se så mycket mer förebyggande arbete. Tror ni hårdare och längre straff utan vård gör skillnad på antalet brott och de som återfaller i brott så jämför gärna antalet brott och återfallande i brott mellan USA och Kanada. Givet vis kan man inte ha våldsverkare springande fritt på gatorna men ge dem vård i fängelset då så de får chans till habilitering eller rehabilitering. Men för att otäcka saker ska minskas så krävs också hört arbete förebyggande och med tidiga insatser. 

Men ska vi ta ansvar för all skit som sker i världen? Vi kan bara ta ansvar för det vi själva gör och vi kan försöka påverka människor att göra som vi vill att andra ska göra mot oss. Barnsexhandeln i världen orsakas även av svenskar. Prostitutionen i världen betalas även av svenska pengar. Känner du någon som får stryk eller måste gömma sig för någon så fundera på om det varit du. Om du lever nära någon som mår dåligt vad kan du göra åt det?

I Sverige har vi snart val. Jag ber ingen rösta på något speciellt parti men jag ber er som får rösta att rösta mer mänskligt. Vilket parti du tycker jobbar mer mänskligt är upp till dig. Ja vi är 10 miljoner människor i detta land av de ca 8 miljarder människor på planeten men någon måste ju göra något alla kan inte vänta på någon annan. Även en fjällbäck växer och blir till slut en del av havet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar