måndag 2 december 2019

Jultraditioner?

1:a Advent, det kyrkliga nyåret. En av traditionerna jag tycker mycket om är att gå på adventsgudstjänst. Det är stillsamt, ljust och vackert. Det är tyvärr en av våra svenska traditioner som vissa politiker och deras följare hävdar är hotade av flyktingar och invandrare. Det är intressant. Jag får ibland höra att jag är dum i huvudet som är för att blanda kulturuttryck det är också intressant för vad är Julen och väntan på Kristus? Varför heter det ens Jul/Jol i Sverige, Danmark, Norge, Island och Joulua i Finland? På andra språk hänvisar högtidens namn till Kristus,Jesus alltså men här i norr hänvisar namnet på högtiden till Oden. Intressant. Julgran är med andra ord Odens gran. Oden benäms även bl.a som Jul, Jol, Ull. Oden är den visaste Guden i den nordiska mytologin. Att man har ett träd med pynt i är inte så konstigt då man pratar om Juls gran, varför det blev gran vet jag inte men pyntet är en hednisk tradition för att blidka Oden så han inte blev vred och tog ut sin ilska på människorna.Man offrade till Jul/Ull/Oden genom att hänga upp kroppsdelar från offrade människor och djur i speciella offerträd. En av Sveriges kändaste offerplatser hette Ullevi och låg i Göteborg, troligtvis nära där de båda fotbollsarenorna med det namnet finns i dag. Julafton skulle alltså kunna översättas till Odens afton. Man smög in den nya kulturen och den nya religionen för att undvika blodbad då nordbornas gudar belönade de som dog i strid.

Tomten då? Sant Nikolaus, senare Santa Claus han var för oss nordbor helt klart nordisk, svensk säger vi i Sverige. Det var en alvliknande figur som hjälpte till med djurhållningen, skogsskötseln, jordbruket mm och var en tjurig liten typ. Man fickblidka tomten med mat så han inte skulle elda ner ladugården eller boningshuset eller så att han inte skulle se till att det blev missväxt. Han för tomten är en han i den moderna versionen, han kom att bli lång och ståtlig, välmående korpulent med ett milt sinne har sin förebild i en biskop som hette Nikolaus och som är ihåg kommen som en givmild sådan. Han bodde i det som idag är Turkiet och han levde där på 300 talet. Wow vi är nu uppe i en blandning av fornnordisk mytologi och seder från en kristen biskop i från det som i dag är Turkiet och en gudason från Nasaret.

Ja just precis, vår Jultradition har ju en officiell anledning.Att fira att Jesus föddes i ett stall i Betlehem. Inte i Orsa, inte i Salt Lake City utan i Betlehem som ligger i Israel. (Tar inte upp Israel/Palestinakonflikten här och nu utan fortsätter skriva Israel, inte för att nedvärdera någon utan bara för att följa den Bibliska tron. Ja det var Juda land men dagens Israel ligger ganska mycket inom samma gränser.) Jesus föddes alltså i Betlehem, han var redan från födseln efterlyst av en mycket orolig kung som hette Herodes som gärna ville att Profetian om Gudasonen, Kungarnas kung skulle ta slut strax efter att pojken föddes. Jesus Föräldrar Josef och Maria flydde till Egypten för att rädda sin son och de stannade där till det var lugnt igen efter en tre fyra år. Jesus växte upp och vandrade runt och predikade för människor.Dopet är ju en av de viktiga pelarna i Kristen tro och när Jesus vandrade runt så döpte hans kusin Johannes folk i floden Jordan. Inte i Dalälven eller Nissan utan i Jordanfloden i Mellanöstern.

Vi har alltså en Jultradition i Sverige som är en blandning av en Gudom från Mellanöstern, En Givmild Biskop från Turkiet och Nordisk mytologi. En av våra största om inte den i särklass största traditionen vi har är en kulturmix och vi är många som älskar den. Och då har vi inte ens nämnt Kalle och hans vänner. Vi värnar om våra "Kristna" traditioner när vi ska baktala invandrare och flyktingar. Kanske ska vi ha fokus på just Kristus då nu vid Jul eller är vi bara hycklare som vill åt frosseriet av mat och saker utan att behöva ha dåligt samvete för att det finns de som inget tryggt land har?

Som sagt det är 1:a Advent och jag älskar det. En tradition värd att bevara om ni frågar mig. Bereden väg för Herran! Berg sjunken djup stån opp. Han kommer, han som fjärran var sedd av fädrens hopp. Rättfärdighetens furste, av Davids hus den störste. Välsignad vare han, som kom i Herrens namn.

Tack vän för att jag får använda din bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar