tisdag 10 december 2019

Natten går tunga fjät.........


Snart är vi ju framme vid Lucia. Ännu en tradition och högtid ingen vill ta ifrån oss även om vissa politiker vill få oss att tro det. Hur gammal är traditionen med Luciafirande och vad är det vi firar egentligen? Vi firar ett helgon, Lucia från Syracusa. Ja okej men varför? Den svenska varianten av Lucia är en blandning av förkristna och kristna figurer. Anar jag en kulturblandning även i denna högtid? Dagens Luciafirande så som vi gör det har spridits till de andra nordiska länderna och några länder till. Men varför firar vi Lucia och varför den 13:e december. 13 är väl inget  mysigt tal i gammal folktro? 13 december var dessutom fram till kalender reformen 1753 årets kortaste och mörkaste dag.Man firade ljusfester runt om i Europa redan långt innan Lucia för att fira att ljuset kom åter och dagarna blev längre.

Den 13 december var enligt folktron ett datum då andliga krafter som inte kom i från himmelen var nattaktiva. Det var så mycket trolldom igång den natten så att till och med djuren pratade människors språk. Det fantastiskt goda bakverket Lussekatt är för att skrämma Lucifer tillbaks ner i helvetet, man trodde att de mörka krafterna var rädda för katter för de kan känna andlig närvaro och den gula färgen ska symbolisera ljuset vilket de mörka krafterna också är rädda för. Återigen blandar vi gamla traditioner med nya och gör dom nya.Jag har inga problem med det,jag tycker om Lucia som högtidsföreteelse även om själva begreppet högtid är på gränsen, det äts ju inte sill på Lucia så det är ingen "riktig" högtid.

Lucia var en kvinna som delade ut mat till de fattiga, hon ville tjäna Jesus. Hon vägrade att gifta sig med han som var utsedd till henne så hon huggs med svärd, därav det röda bandet i lussedräkten. Man tog hennes ögon och sedan brände man henne. Sveriges första officiella Luciatåg ordnades av Stockholms-Tidning 1927 och det skiljer sig från 1600 talets djäknespel och 1700 talets Luciauppvaktningar genom att vara betydligt nyktrare, helt plötsligt förstår jag varför det kändes helt naturligt att festa ordentligt på lussenatta när man var ung. Vi ville ju bara ha det som förr i tiden. 300 år tidigare närmare bestämt. De Luciatåg vi ser idag har satt sin standard någon gång på 1960 talet då man tyckte att Lucia och tärnorna skulle vara kvinnor. Förr var det en Lucia, 12 tärnor, tre vise män, ett antal herdar och några till men när barn började gå i lussetåg så dök det upp pepparkaksgubbar, stjärngossar och tomtar. Så på 50 år har vårt moderna lussetåg satt sig. Denna högtid är precis som alla andra högtider en blandning av olika kulturer. Jag tycker det är fint, jag är för kulturblandningar.

En hel del kommuner kommer inte ha några officiella lussetåg. Detta beror inte på att vi ska skydda bl.a muslimer från svenska traditioner. Jag tror inte människor är intresserade av att inte få ta del av våra traditioner. Anledningen tycks vara att man inte får folk att ställa upp i lussetågen. En tradition som ingen vill ha är det en tradition värd att tvinga på folk? Nä. Självklart ska man inte bränna allt som står om Lucia så vi glömmer den högtiden men det är väl bra om folk själva får bestämma om de vill fira olika högtider. Ingen kommun har förbjudit Luciafirande, Stefan Löfven har inte lagstadgat mot Lucia jag lovar.

Jag ser fram emot Lucia, jag tycker det är vackert och jag är glad över att man i min kommun har en levande Luciatradition och kommer njuta av den så länge den finns. Kom i håg nu att det är inte! allytså inte några flyktingar eller invandrares fel att vissa kommuner inte har officiella lussetåg. Det är brist på intresse för att medverka i tåget som är boven i dramat. Ha en härlig Lucia alla så lovar jag att försöka titta på och skriva något om moderna jultraditioner med innan detta år är slut. Det var ju mest hedniska traditioner som man blandade upp julen med i mitt förra inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar