fredag 22 november 2019

Min tro?

Religion.Vad betyder det för dig? Vad betyder det för mig? Allt jag kan ge svar på och ställa frågor efter är ju beroende på vad min syn är på religion.

Tro definierar en del som en chansning, andra definierar tro som övertygelse, Kan också vara bra att tänka på när man funderar runt varför det finns så många olika religioner och trosinriktningar.

Varför söker så många religionen? Som jag uppfattar det när man läser runt/lyssnar på vad folk skriver/säger så är det många som tror på någonting, ett högre väsen, en Gud men inte med hela kyrkgrejen, en ledstjärna i jakten på svaret för vad som är meningen med allt, många verkar ha sin tro som back up om det finns något liv efter döden. Och är det inte det jag har? Har jag inte bara skaffat mig en försäkring om ifall att? Kanske lurar jag bara  mig själv att det inte är så. När jag säger min syn på religion, gör jag det då för att bara kunna plocka russinen ur kakan? Kan jag ha en egen syn på vad t.ex kristendomen är? Ja säger några, nej säger andra. Vem har rätt? Jag har skrivit det förrut och jag skriver det nu igen. Det finns över 260 inriktningar inom bara kristendomen.

I Moses lag (De tio budorden) står det som första budord att "Du skall inte ha andra gudar bredvid mig" Betyder det att det finns fler gudar eller betyder det att folk hade många gudar som de tillbad? Budorden ska vara ca 3000 år gamla alltså någonstans 1000 år före Kristus. I Koranen (Islams heliga skrift) står det inte ordagrant för jag hittar flera sätt att skriva det på men det står att det bara finns en Gud och det är Allah och Mohammed är hans profet. I Judisk tro hävdar man att det finns 613 budord fördelade i tio kategorier. Den första kategorin handlar om tro och då tro på en gud vars namn man inte uttalar av respekt för guden. De tre stora religionerna är som många vet Kristendomen, Islam och Judendomen.
Det finns människor som hävdar att de tre stora religionerna har samma grundgud, det har jag också sagt men ju mer jag läser i heliga skrifter och andra historiska böcker så tycker jag inte att jag kan klumpa i hop de religionerna så. I Kristendomen är Jesus en gudomlighet, en del av treenigheten Fadern, sonen och anden. I Koranen är Jesus en betydande profet en del efter Muhammed i betydelse, både Jesus och Mohammed var alltså enligt Islam profeter och då också människor utan någon gudgrej.

Finns det några förbud i din religion som gör att du inte får umgås med andra människor? Vad är straffet om du umgås med fel människor? Finns det någon religionsföreträdare här på jorden som har rätt att utdöma och verkställa straff i gudens namn? Låter det gudomligt och kärleksfullt? Blanda inte Gud och politik, tror man som kristen på att Jesus är kung i himmelrike, alltså det rike vi hamnar i efter jordelivet om vi tror på det, tror man att Jesus svarade Pontius Pilatus att Jesus kungadöme inte är på jorden, tror man på de grejerna ska man då använda våld och hot om våld för att tala om för någon att Gud inte håller med dig. Hör du röster som säger att du ska med våld eller hot om våld tala om för folk hur de ska vara så sök psykologisk hjälp, jag tvivlar på att det är en Gud som hör av sig i det fallet. Det finns över 260 kristna inriktningar med små och stora variationer, vilken är rätt? Vilken är det våra politiker vill att vi värnar om i skolan. Vi ska värna om kristna värderingar och vi ska ha skolavslutningar i kyrkor men får en präst tala om Jesus i kyrkan när skolan är där? Nä. Att kyrkor och församlingar lägger sig i politik för allas lika värde och för allas lika rättigheter och skyldigheter kan jag köpa för de gör det för medmänsklig kärlek. När politiker vill in och styra kyrkan så är det en helt annan sak.

Som sagt, att politiker vill värna om kristna värderingar så undrar jag vilka av de 260 + inriktningarna som ska gälla mest? Klart vi ska värna om alla människors rätt att få vara dom de är födda till att vara. Det är klart att vi måste värna om värderingar som går ut på att ta hand om varandra och vara rädda om varandra.

Nu har jag gett en liten syn på vad jag tycker religion är. Om jag mår bra av att ha en gudomlig förebild och det inte skadar någon annan så ser jag inte att det skulle vara ett problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar