söndag 6 oktober 2019

Ohana!

Ohana säger man på Hawaii, det betyder ungefär familj vilket betyder att ingen blir lämnad eller glömd. Men vad är en familj. Mamma, pappa barn. Punkt. går man in på mor och farföräldrar och kusiner kallar man det ofta för släkt. Vad skiljer familj och släkt? Är det så enkelt? Måste det finnas blodsband för att vara familj eller släkt? Antagligen inte, eller kanske absolut inte. Om två vuxna människor träffas och flyttar ihop ser i allafall jag dom som en familj, troligtvis har de inga blodsband. Skulle de få barn har de blodsband till barnen men fortfarande inte till varandra. Är man en i familjen så räknas man nog oftast in i släkten också. Om man adopterar ett barn så tar man ju in en människa i familjen och även i släkten. Man har bara blodsband med hela sin familj så länge man inte tar in någon annan i familjen. Det är hela överlevnadskonceptet för en familj att få in nytt blod så att familjen kan fortsätta att framgångsrikt föröka sig. Tydligen slår kroppen bakut om man försöker att avla av sig med en alltför nära blodsbandsperson.

I riksdagen pratar många politiker ofta om att man måste satsa på familjen Kristdemokrater, Moderater, Sverigedemokrater har ofta ganska klart för sig vad som behövs att göras när det gäller familjepolitiken. Och väldigt ofta handlar det om mamma, pappa och barn, så ser den svenska kärnfamiljen ut har samhället bestämt, inte lagstadgat om bara bestämt, går man utanför den normen kan man få det jobbigt i en hel del sammanhang.

Så kom den dagen då många som kan världens historia lite väntat på. Dagen då Sverigedemokraterna tillsammans med moderater och kristdemokrater i Sölvesborg ville begränsa bögjävlarnas, förlåt HBTQ rörelsens möjlighet att belysa alla människors lika värde. Det där med bögjävlar var det en politiker i Sölvesborg som råkade skriva på Twitter. Men som sagt SD i Sölvesborg fick med de två andra styrande partierna att förbjuda Regnbågsflaggen på kommunala flaggstänger. SD motarbetar inte bara människor från andra länder, kulturer, religioner nu fick man även svinga sin svenskhet mot HBTQ rörelsen. Så mamma, mamma, barn är inte en riktig familjekonstruktion enligt dem. Så länge man inte lever under förtryck så är det ju okej att välja sin partner för nytt blod är bra för släktens fortlevnad. Det är bara att välja så länge som man väljer en partner av det motsatta könet som det heter i tvåkönsnormen. Välj på men välj inte fel kön så går det ra. Om en man väljer en man som partner så måste ju då man vara fel kön, gäller det alla män då eller bara en av de som ingick partnerskapet. Hur avgör man där vem som har fel kön? För att göra det lätt för dig att svara på den frågan så svara på vem som har fel kön av Jonas Gardell och Mark Levengood.

Om man tittar på Kristdemokraternas och även vissa kristna organisationers syn på familj så undrar jag hur de tänker runt hur Jesus bad tolv snubbar att lämna allt bakom sig och följa honom. Jesus och hans lärjungar funkade absolut som en familj. Hur många var av fel kön i den familjen? Inga det var en fader och tolv söner. Det funkar alltså med pappa, barn. Det blir en hel familj men pappa, pappa, barn funkar inte. I t.ex Jehovas vittne organisationen händer det att man har begravningsfika om det visar sig att ens barn är uttalad homosexuell och inte tänker be Gud om hjälp att bli straight. Man fikar med sitt barn en sista gång för att stänga personen ute från familjen och församlingen.

Det har pratats mycket om att SD vill att människor ska ange folk som gömmer flyktingar. Man vill ha det så som Nazisterna gjorde i Nederländerna när man letade efter judar som gömt sig, där ibland även Anne Frank. SD vill att flyktingar i Sverige ska utvisas och i väntan på att planen ska lyfta så ska man låsa in dessa människor som är på flykt i olika förvar som är det samma som häkten. Om nu en människa, ofta en kvinna, ofta en kvinna som får epitetet Batikhäxa av nämnda partis sympatisörer. Om nu denna kvinna då beslutar sig för att hjälpa ett barn/ungdom att få tak över huvudet, mat i magen och mänsklig värme samt lite hopp. Om en människa beslutar sig för att låta en människa på flykt ingå i sin ohana, i sin familj vad är det då för skillnad på det och på att få någon att gifta sig in i ohanan eller att adoptera in någon i ohanan/familjen?

Alltså det finns partier som hävdar att de står på familjernas sida så som M, KD och SD. Det kanske är dags att de partierna om de på riktigt bryr sig om familjer på riktigt sätter stopp för utvisningar av ungdomar och ser till att de får amnesti här och nu. Regeringen är inte mer allsmäktig än att det bara behövs att Liberalerna eller Centern går med på att stoppa utvisningarna.

Som sagt alla som vill är välkomna i min ohana, jag har bara ett villkor och det är att man aldrig får försöka att sparka ut någon ur min ohana på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunderna vilka är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar