lördag 10 augusti 2019

Tillsammans är vi starka!

Semestern är över och på måndag är det tillbaks till jobbet som Fritidsledare som gäller. Det ska bli gott att träffa kollegor, samverkanspartners och ungdomar igen.

Frågan är vad berättigar vår (Fritidsledarnas) existens? Fritidsledare kan ha oändligt varierande uppdrag beroende på uppdragsgivare. Jag utgår här i från min anställning på en Fritidsgård i en kommun med ca 10 000 invånare.

Jag tittar åt väster och hamnar i grannkommunen som var tvungna att spara så man drog in socialtjänstens fältverksamhet (hur det nu är en besparing i längden?) Man har av någon anledning lagt sin fritidsgård i Sandhem i malpåse. Man har inte satsat på någon skolfritidsledare på högstadieskolan. Finns inte behovet av olika kompetenser som jobbar med ungdomar. Täcker man behovet på något annat vis än vi gör i Habo kommun? Man kanske använder föreningar och kyrkorna på ett annat sätt än vi gör i Habo. I Habo jobbar vi med mycket öppettider på vår Fritidsgård (Vi har en, har varit en sedan man startade fritidsgården på -70 talet) Vi har i kommunen en barn och ungdomssamordnare som är anställd på Barn och utbildningsförvaltningen och som har som en del av sitt arbete att få fältare, fritidsledare, ungdomscoach, skolfritidsledare, skolhälsovården och polisen att samverka på ett sätt som gynnar alla kommunens ungdomar. Vi samverkar bl.a vad det gäller handlingsplaner och arbetsgrupper gällande droger, våldsbejakande extremism, psykisk hälsa bland ungdomar. Det finns grupper som kan sätta igång och arbeta vid akut uppkomna situationer där man är orolig att unga far illa p.g.a egna handlingar eller andras handlingar. Förutom samordningsfunktionen så har varje chef mandat att inleda samverkan såklart. Men hur berättigar detta en fritidsledares existens? Varför finns vi i den funktionen? Kan inte föreningslivet lösa de problem som uppkommer bland unga?

19 000 unga mellan 15-20 år lagförs för brott/år . 36% av tjejer och 9% av killar 16-19 år känner sig otrygga i sitt bostadsområde. 1,2 av 100 000 ungdomar 16-19 år utsätts för dödligt våld/år. 5,9 av 100 000 ungdomar 16-19 år tar livet av sig/år. 143 av 100 000 ungdomar 16-19 år behandlas årligen för skador pga självmordsförsök och självskadebeteende. 11,9% av ungdomar 16-19 år använder droger. 30,1 % av unga 15-20 år är riskkonsumenter när det gäller alkohol.

Med dom siffrorna i ryggen så kan man se att dessa ungdomar behöver bli sedda och med diverse insatser bli stöttade på väg mot ett sunt vuxenliv, precis som alla ungdomar som inte har dessa packningar i sina ryggsäckar. Så varför berättigar detta en fritidsledares existens.

Tillsammans Skolfritidsledare, skolhälsoteamen, lärare, övrig skolpersonal fritidsledare på fritid & kulturförvaltningen där fritidsgården ingår, fältare, ungdomscoach, barn och ungdomssamordnare, polis & räddningstjänsten, bibliotek, motorgård, polis, vaktmästarna på fritid & kulturförvaltningen, kyrkorna och föreningarna träffar alla ungdomar i olika situationer. Vi träffar alla på något sätt. Alla delar är viktiga för helheten.

Fritidsledaren är viktig då fritidsledaren har stor kompetens att arbeta med ungdomar, fritidsgården är viktig då vi arbetar för att det ska vara en trygg plats där det finns trygga vuxna. Det är en neutral plats där man inte måste prestera utan kan få bara vara och hänga med kompisar eller använda oss för att hitta på grejer eller bara få tillfälle att hänga på något som vi planerat. Vi jobbar för att ungdomar ska bli sedda och få känna att de har en plats i samhället. Vi jobbar för att stötta ungdomar så att de inte åker helt vilse, vi visar gärna på olika vägar tillbaka till trygghet så snabbt som möjligt. Vi är inga trollkarlar men vi har bred kompetens och vi vet när vi ska försöka att lotsa någon till någon annan kompetens och expertis och vi vet oftast till vem vi ska lotsa dem, vilket också det ger trygghet.

Fältarna har sin kompetens och sin expertis som även den är ovärderlig, liksom skolfritidsledaren, skolhälsoteamen, ungdomscoachen, barn & ungdomssamordnaren, och alla andra som jobbar för ungdomarna i kommunen.

Detta gör att jag tycker att fritidsledaren och fritidsgården har ett viktigt syfte och jag tror kommunen håller med som haft fritidsgård sedan 1970 talet. Detta gör att jag på måndag går till jobbet med insikten att jag, mina kollegor och samverkanspartners är viktig och att det är ett ansvar att förvalta.

Man får som sagt vara glad att man jobbar i en kommun där man har råd att göra jobbet bland ungdomar brett och med mycket förebyggande arbete och tidiga insatser. Kommunen är såklart inte immun mot att ungdomar faller mellan stolarna men man arbetar väldigt intensivt med att minimera de riskerna här och för att försöka fånga upp fallen snabbt så fallen inte blir för hårda.

Som sagt jag ser fram emot ca 47 nya veckor på jobbet, 47 veckor fyllda med allt mellan himmel och jord med kompetenta medarbetare och samverkanspartners. Mycket spännande och roligt kommer veckorna innehålla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar