söndag 25 augusti 2019

Hata Greta

"Jag" hatar Greta (Greta Thunberg, svensk miljöaktivist nominerad till Nobels fredspris) är väl just det som är koncensus när man sammanfattar människors hopp om att hon ska skadas/dö eller bara hålla käften och gå i skolan. Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den någons sanning. När lögner blir sanningar är de svåra att motbevisa för en sanning har ramar medans lögnen kan flyta ut hur mycket som helst. Hata är ett starkt ord, bla, bla, bla, bla. När folk uttrycker sin önskan om att båten Greta just nu färdas i ska komma i vägen för en torped, hamna i en orkan, bli attackerad av div havsdjur så tycker jag att det är ganska starka önskningar och jag har funderat i vilket brott hon kan tänkas begått mot alla som önskar henne illa och som sprider sitt hat. Har hon misshandlat prinsessan Estelle? Har hon stulit all lingonsylt på ålderdomshemmet Pigga göken? Har hon bett Carl Bildt dra åt helvete? Är hon skyldig till utvisningarna av ensamkommande flyktingar? Nä just det, det blir man ju hyllad för. Glömde det. Nä brottet verkar vara så mycket större än så, hon är ju nominerad till Nobels fredspris för tusan det är ett stort brott.

Greta Thunberg började att skolstrejka på fredagar, hon satt utanför regeringskansliet med en skylt där det står skolstrejk för klimatet. Hon ville få politikerna i Sverige att ta tag i det faktum att vi i Sverige förbrukar av våran del 4,5 jordklot/år. Greta blev viral, hon har berört en värld och fått support av bl.a Leonardo Di Caprio, Barak Obama och Arnold Schwarzenegger för att nämna några namn. Hon har talat inför världsledare så som presidenter, påven, div ministrar. Och vad är det hon vill? Hon vill att vi ska tänka efter, att vi aktivt ska jobba för en hållbar hållning till jorden vår planet, vårt hem. Hon vill att miljö och klimat frågorna ska diskuteras och att det ska bli verkstad av diskussionerna. För detta får hon utstå en jäkla massa skit och hat. Man beskyller henne för att vara en marionett för hennes föräldrar som är artister inom skådespeleri, produktion och musik. Hon beskylls för att vara sponsrad av div företag så hon kan åka världen runt för att promota dom. Inte många lyssnar på hennes förklaring om intresset för vår jord. Många hävdar att Greta inte kan kommit på det själv på grund av hennes asperger. Sammanfattningsvis så. Det är tydligen okej att hata en ung tjej  för hennes arbete för en frisk jord där vi alla ska kunna överleva på de resurser som finns.

Okej det finns uppenbarligen behov av att hata. Det är helt självklart om man bara sett en skymt av internet och sociala medier så ser man det. Det finns mycket uppdämt hat som tydligen måste ut och då väljer man bl.a Greta Thunberg som måltavla för sitt hat. En tjej som vill att alla ska få chansen att överleva och att leva på vår planet. Det är alltså det som hatet kastas mot. Man hatar Greta och vill att det ska gå så illa för henne att hon förolyckas. Man behöver inte hålla med henne man kan till och med argumentera mot henne men att hata så innerligt. Jag menar Donald Trump, Kim Jung Un, Isis, Al Quida, Boko Haram, Guds Barn, Nazistiska organisationer, m.fl m.fl finns som inte alltid sätter alla människors bästa i första rummet men det är klart att vi hatar på Greta det verkar ju som en bra idè.

Jag önskar verkligen att Greta får ett långt liv, jag hoppas hon får fredspriset, jag hoppas hon får chansen att länge få påverka människor runt om i världen för jordens bästa och människans överlevnad. Jag önskar att allt missriktat hat bara förtär sig självt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar