onsdag 18 juli 2018

Abra kadabra...

Horus öga eller Udjat som det också heter är en gammal symbol flitigt använd av egyptierna vilket man vet för att det används ofta i hieroglyfer från tiden ca 3000 år f.kr. Onda ögat är en av funktionerna med Horus öga enligt folktro. Du kunde ge onda ögat till någon för att denna skulle drabbas av sjukdom, otur, katastrof eller död. Man tror i vissa kretsar att Horus öga är till skydd för magiker, riktiga magiker. Vad är en magiker? En illusionist? En magiker använder nästan uteslutande assistenter för att kunna göra sina illusioner trovärdiga. Nä inte den helt briljanta Tommy Cooper och några få till men de allra flesta.

Magi är spännande, underhållande och i bland skrämmande. Magiker som låser in sig med farliga djur, binder fast sig under sylvassa bilor, låser in sig i vattentankar, blir knivkastade eller beskjutna av sina assistenter eller så plockar man någon ur publiken som får se till att numret blir farligt. Magikern eller illusionisten får det alltid att se ut som de misslyckats med att rädda sig för att sedan efter publikens fasa och rädsla göra storslagen entré utan minsta skråma. Magikern behöver en publik. En publik som vet att den kommer att bli lurad men går och ser showen ändå bara för att bli underhållen. En del människor som sett trolleri föreställningar eller stora magi shower vet inte vad som är sant och vad som var illusionen. För magikern så handlar det om att lura ditt öga, att flytta ditt fokus för vad som egentligen händer. Att få det du ser, vet, tror är sant att bli helt fel. När du tror att du la in hjärter dam i kortleken magikern just nu håller i handen och inte i den som gled ner i fickan, då har hen lyckats få dig att tvivla på dina fakta. Så varför en lektion i en ett par tusen år gammal symbol och underhållning?

För att just nu är jag och du publik, vi råkar vara på arenan där illusionerna avlöser varandra i antagligen den största illusions-/magiker numret i modern tid här i Sverige. Numret har spelats i USA alldeles nyligen av Donald Trump. Många av hans illusioner avslöjades men var tydligen väldigt sinnrika för vi går på just de tricks amerikanerna gick på och vi hånflinade åt. Arenan är Sverige, assistenten heter bland annat Nordisk motståndsrörelse och illusionisten heter Jimmie Åkesson. Som alla andra illusionister så har även Jimmie en stab bakom sig som planerar in föreställningar, köper nya nummer och marknadsför honom för att alla ska komma och köpa en stunds illusioner, den staben heter Sverige demokraterna.

Det som är otäckt med Jimmie Åkesson är att han ger alla som genomskådar hans illusioner onda ögat, samma öga som skyddar magiker enligt annan folktro. Jimmie trollar varje gång han är på scen. Han presenterar siffror som aldrig stämmer och vänder de andra partiledarnas siffror till sin fördel med påhittade historier som han kallar fakta. Han kräver att alla ska kunna redovisa för sin bakgrund och sina rötter men med imaginära speglar gömmer han sina och sin stabs bakgrunder och rötter. Det skulle vara enkelt att gå upp på scenen , gå bakom kulisserna för att komma bakom speglarna och där skulle vi hitta det illusionisten vill ska bli fördolt. Jag har sett showen från läktaren, intressant och spännande kanske för några, jag har dock varit uppe bakom scenen och sett vad som finns där också. På Facebook ser allt så bra ut men går man in och tittar på partiprogram och annat smått och gott på deras hemsida så växer det en helt annan bild, en väldigt mörk och obehaglig buld om ni frågar mig.

Assistenten gör sitt jobb grundligt också. Nordisk motståndsrörelse började våren med lite demonstrationer man fått lov att genomföra, det blev några som man inte sökt tillstånd för, man misshandlade lite oliktänkande, man fortsatte att hota oliktänkande både offentliga personer som man hotar offentligt i sina demonstrationståg och mer privat. Man hotar illusionisten enligt han själv. Man planerar in demonstrationer där de som inte vill gå på Jimmies show finns och gör det som tysta hot om ni frågar mig, man skrämmer affärs idkare genom att sätta upp hängsnaror i affärerna. Man hotar folk för en det ena och en det andra, man har valt ut flyktingar, invandrare och hbtq personer bl.a som knivar i finalnumret, man kastar dom med förbundna ögon mot måltavlan som är Sverige. Mitt framför måltavlan står illusionisten som vägrar vika en tum. Han står kvar och plockar ner knivarna med tänderna. Lägger dom i en påse, lägger påsen i sin trollerilåda och tar emot publikens jubel. Nästa gång det är showdags så har han lämnat tillbaka knivarna till assistenten och finalnumret körs igen och igen och igen. Innerst inne vet publiken att knivarna inte alls är farliga men när illusionisten får oss att bortse från fakta blir numret spännande och publiken djupt imponerad över att illusionisten klarade av dessa vassa knivar som egentligen inte är farliga ännu en gång. Själv står  han där säker medans assistenten kastar dem hej vilt mot han. Efter showen bugar de hand i hand, illusionisten och assistenten. Reagerar vi inte ens då? Tror vi fortfarande att illusionisten någon endaste gång var i fara?

Ska vi verkligen låta illusionisten ge oss onda ögat samtidigt som det beskyddar honom? Hästskor, järn, vitlök, klockor och färgen röd ska visst skydda en från onda ögat.  Gudinnan Hathor gav synen tillbaka till Horus genom att doppa hans ögon i gasell mjölk. Så snälla ni som sett vad som händer bakom scenen, där faktan som försvann ligger. Snälla ni sprid faktan och gör faktan till den gasellmjölk vi är i så stort behov av nu. Kärlek och respekt till alla er som står upp för de som behöver någon som står upp för dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar