söndag 8 mars 2015

8:e Mars 2015

 Då börjar internationella kvinnodagen sitt slut.
 
Jag vet att många funderar på hur det kan bli mer jämställt i världen. Kanske inte så viktigt här för vi är ju väldigt jämställda här. Eller?
 
Läste en snyftare i Aftonbladet sport där Djurgårdens IF, AIK m.fl tycker att bl.a Skellefteå AIK blir kommunalt dopade. Vilket de säkert blir. De får mycket bättre möjligheter både ekonomiskt och sportsligt än andra klubbar. Inte en rad om att AIK s herrlag som kvalar för att slippa att åka ner i tredje divisionen som heter division 1 får betydligt mer än AIK s damlag som slåss om SM Guld av kommunen. Kanske viktigt att Riksidrotts Förbundet börjar titta på hur deras resurser fördelas. Kanske dags att börja prioritera tjejidrott och mixedidrott. Om Skellefteå AIK får allt som krävs för att de ska lyckas av kommunen undrar jag hur mycket det blir över till de som håller på med t.ex ridsport i Skelefteå? Ridsport som är en av de största sporterna i landet med ca 500 000 utövare. 
 
Kan tyckas vara I landsproblem enligt vissa men jag tänker skriva, tjata tycka tills detta landet är helt jämställt eller jag är död. Tror inte jag kommer få uppleva total jämställdhet men bara därför behöver jag ju inte ge upp. Barn barn, barn barns barn.... kommer kanske få uppleva det. Bara för att jag tycker och reagerar på problem som finns i vårt land betyder inte det att jag inte kan tycka något om  vad som händer i världen.
 
Det dör fler kvinnor i våld från män än det dör i krig, bilolyckor och cancer sammanlagt. Detta är ett stort globalt problem. De flesta av dessa våldsdåd sker i nära relation oftast i hemmet.
 
Flickor könsstympas, gifts bort, används i krig att våldtas som ett sätt att kränka andra sidans män, en man som inte kan försvara sina ägodelar som kvinnorna ses som på vissa håll är en dålig man och därför är våldtäkt ett effektivt sätt att kränka motståndarna.
 
Jag hoppas att dagen har presenterat förslag på och kanske rapporter om vad som görs för kvinnors rättigheter i världen. Jag hoppas att det överallt i världen kommits på nya bra ideer för att förbättra jämställdhetsarbetet ytterligare och jag hoppas 8 Mars nästa år kan presentera mer framsteg och fler ideer.
 
Alla ismer har motstånd någonstans, från något håll så i mänsklighetens tjänst hoppas jag alla vill kan och vågar jobba för mer bättre och mer jämställd värld.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar