tisdag 25 juni 2013

Rädsla, Hat, Kärlek

 Det var ett tag sedan men nu sitter jag här igen. Har fått ny artikel  presenterad av en vän. Inte samma vän som vanligt, en annan klok vän.
 
Den 23/6 skrev Oisín Cantwell i Aftonbladet att högerextrema sajter på nätet har 144000 besök varje dag. Jämför det med de 19000 besök per dag som riksdagspartiernas sajter har tillsammans. Varför är de sidorna så intressanta? Jag är en av de som kollar in de sidorna ibland. Varför? Jag skulle få svårt att argumentera emot något jag inte vet något om.
 
Barbro Hörberg hade en gång en monolog där hon sa -"Nej vet ni vad felet var? Det var allt snack om kärlek, va... och att ingen sa något om rädslan, va.
Varför fick man aldrig lära sig om rädslan? Det enda jag fick lära mig var att Du ska inte vara rädd.
Vad räddade ni mig ifrån med det?... Det står ju i Bibeln att störst av allt är kärleken. Det tror inte jag. Jag tror att störst av allt är rädslan... "
 
Kan det vara så att det finns högerextrema sajter för att människor är rädda? Har läst om det muslimska hotet och diverse annat som jag inte har så mycket förståelse för. Vet människor som skriver på dessa sidor hur Sverige har sett ut sedan istiden då det började dyka upp människor inom de gränser som idag är Sverige? 8300 f kr når de första bosättarna Bohuslän. 7000 f kr når de Mälardalen. 500 f kr invandrar Samerna från öster. 800-900 talet tar sjöfararna(Vikingarna) med sig människor till Sverige som trälar. 900 talet, Väringar tjänstgör som legoknektar i Turkiska armén, de gifter sig där och tar med sina turkiska fruar till Sverige. 1270 är Tyska, Finska och Svenska officiella språk i Sverige. På 1500 talet så rekryterade man många hantverkare från Tyskland, Polen och Ryssland. 1530 uppfördes en Finsk kyrka i Stockholm. 1570-1600 rekryterade man Livländare, balter och polacker till Svenska armén. 1610 expanderar invandringen från Holland till Göteborg som då är Sveriges största stad och som då befolkas av 100% invandrare. 1650 arbetar över 100 folkslag i Sala silvergruva. 1786, Franska blir jämte Svenskan officiellt språk i Sverige. 1810, Ätten Bernadotte invandrar till Sverige. 1866 Består de flesta invandrande av Armenier och Egyptier. 1905 Galizisk arbetskraft från Ukraina och Rumänien rekryteras. 1968-72 kulminerar den Finska arbetskraftsinvandringen. Min fråga som vanligt blir då. Hur långt tillbaka ska man gå för att få kalla sig Svensk? Och vilka utomsvenska rötter är då godkända? Det finns alltså antagligen Turkar som har Svenska rötter sedan 900 talet eller Svenskar som har Turkisk rötter från samma tid! Intressant tanke. Vad är den Svenska kulturen? Om jag får gissa så är den en stor mix av många kulturer. Det jag skrivit här ovan är bara ett axplock av invandringen till Sverige. Så det är långt ifrån allt.
 
Spännande att en människa som Siewert Öholm kunde stå och prata om muslimska hotet för några år sedan. Han tyckte det räckte med invandring nu. Han som är så kristen ville inte hjälpa människor i nöd. Han som är säker på att vi kommer från Adam och Eva. De som bodde i Edens lustgård. Någon kanske skulle tala om för honom att han läste fel för det verkar som han läst att vi kom från  Ada och Kålle från Lilla Edets bakgård.
 
Albert Einstein sägs ha sagt "- Det är mycket nedslående att leva i en tid då det är lättare att spränga en atom än en fördom"
 
Är det rädsla som skapar hat/fientlighet mot människor man inte känner eller har träffat? Jag har en del vänner jag lärt känna efter 30 års ålder. Människor jag aldrig skulle vilja vara utan. Människor som ibland betyder mer än människor jag känt hela livet. Hade rädslan gripit tag i mig då så hade jag aldrig haft de vännerna, vad mycket livskvalité jag hade missat då. Tur att man inte alltid är rädd.
 
Jag tror Barbro Hörberg har en poäng i sin monolog. Vi kan inte bara säga -var inte rädd. Svårt att inte bli rädd då om man inte pratar om varför man inte ska vara rädd. Om hon har rätt i att rädslan är större än kärleken då blir jag rädd.
 
Kom i håg att jorden är 4,5 miljarder  år gammal. Gör det någon skillnad om vi under våra ca 80 år på planeten sprider en massa hat eller en massa kärlek? För planeten Jorden, knappast! För oss som lever här nu? Ja det tror jag absolut! Jag tror på KÄRLEK, när jag en gång dör vill jag dö med frid i sinnet och omgärdad av en känsla av kärlek. Jag vill somna på kvällarna i ett lugn och inte i ett känslokaos dominerat av hat. Jag vill kunna röra mig bland folk och känna trygghet, inte hat. Jag vill kunna lita på folk. Jag vill känna att folk litar på mig.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar