fredag 30 mars 2012

Sagan om Svitjod fortsätter. Del II

 
 Sist vi var i Svitjod var det kallt runt människorna och bland människorna. Nu har våren kommit till nästan hela Svitjod och värmen sprider sig runt människorna men kylan bland människorna biter sig kvar. Svitjod tinade upp lite när kronprinsessan i landet fick en dotter men det varade bara tills hon fick sitt namn. Den nya prinsessan Stjärna. En känd historiker hävde ur sig några illa valda ord om namnet Stjärna. Skulle han inte gjort. Han är inte längre välkommen att rota i de kungliga arkiven, smart kille. Nej hela hans livsverk av böcker han skrivit har kommit till tack vara de arkiven. Nu får han skriva romaner eller något sådant i stället.

Svitjod styrs fortfarande av dom som gillar politiken höger. Men det skakar lite i deras fäste bland de som röstar. De som gillar politiken vänster har vaknat efter en lång dvala och nu är väl frågan om politiken höger kommer att få bestämma så mycket längre. Vad de ännu bestämmer verkar vara att det är svårt att styra landet Svitjod. Nu i veckan avgick landets försvarsminister. Minister nr 11 som lämnar politiken. Alla 11 kommer från samma parti och det är det största av de politik höger partierna som står för denna bravad. Tor Stenfors valde att lämna sin post som han haft sedan Mitch Torkulle lämnade den posten för 5 årsedan. Mitch lämnade för att han inte tyckte att hans parti stod för det dom sa, Tor lämnar för att han inte vill vara försvarsminister och han har egentligen aldrig velat vara det. Märkligt att ta en så viktig post om man inte vill ha den. Tors avgång har säkert inget att göra med att han godkännt vapenförsäljning till odemokratiska länder som säljer vapnen vidare till krigförande länder. Inget alls med det att göra kan jag tänka.

Får man inte sälja vapen till vem som helst? Nä landet Svitjod har lagar som säger att man bara får sälja vapen till demokratiska länder som har fred. Som att sälja oxfilé till veganföreningen kan man tycka men så är det. Tor skall leva ett lugnare liv nu säger han och lämna ministerposten till någon annan som kan fortsätta myglet och lämna honom ifred. Tor har nog inte tänkt på att Konstitutions Utskottet älskar sådana här händelser så Tor kommer nog att få tillbringa lite tid med utfrågningar och påståenden om att han nog visst visste vad han gjorde under sin tid som minister. Sådant har nog Tor inte tänkt på men det borde han. Som jag sagt innan så är det kallt mellan folket i Svitjod och i ett KU förhör så är det svinkallt så hoppas han klär sig varmt. Det märkliga i sådana här historier är att de gamla ryggdunkarna plötsligt fått kramp i händerna och lyser med sin frånvaro. Men det kan ju vara bra för det kommer antagligen vara jätte ljust under förhören. Så Tor kan nog inte missa att se att det kan bli ännu kallare för honom.

Freddy Regnåker säger bara att han inte kan tvinga kvar Tor som minister även om han vill ha honom där. Folket tror denna gång på Freddy för han kunde inte ens hålla kvar sin fru hos sig. Freddy har i allafall gjort som Gösta Syréndunge sagt att man inte ska göra så det blir spännande om religöshögern håller fast vid Freddy och hans parti eller om de lägger sig ner och självdör.

Nä ska man klara sig i Svitiods politik gäller det att man är hårdhjärtad. Charles Teckning klarar sig gång på gång fast han sitter/satt som ledamot för ett oljebolag som gjorde affärer med diktaturer som avrättar folk på löpande band då gärna kvinnor och barn. Men det är klart, Charles har alltid gillat effektivitet oavsett vad. Freddy skulle nog aldrig våga hota Charles med sparken för då skulle han snart vara ensam och ha ont ifoten vilket skulle glädja politik vänstern något oerhört. De hade till och med en gång en sula som partiledare och statsminister.

Men Freddy och hans vänner kan vara hårda och bestämda på riktigt och då verkligen visa med hela handen. En matkädja som heter Mini ville bjuda hela regeringen på en middag men då sa man nej. det kunde ju räknas som bestickning och sådant sysslar inte högerns politiker med, aldrig någonsin. Att man åker med oljebolaget Skäll på bjudresa och nämner deras namn på sin partiblogg fjorton gånger har man nog glömt eller att partiets största sponsor Van Bigmacs är en konkurent till Mini. Att Van Bigmacs gör reklam för partiet räknas nog inte heller till något konstigt. Antagligen passar det i hop med snabbmat och snabbavgångar. Tänk om de kunde ta med sig det till Svitjods järnvägar (SJ). Tänk om Tågen i Svitjod kunde gå i tid nästan jämt och till och med lite före ibland så skulle Svitjodarna bli lite varmare och lyckligar.

Runt omkring Svitjod har höger höger politiken rönt stor framgång. Senast nu i semesterparadiset Nomoney. Där man vill kasta ut invandrare, idén är inte ny i Ländernas Gemenskap (LG). Det där har Vinland hållit på med länge. De kastar ut och trakaserar Ciggarna, ett folkslag som kommer från Vampyrien och som också är en del av LG men det glömmer man gärna bort. Ciggarna får man trakasera i alla länder som är medlemmar av LG, även Svitjod tycker det är okej. Varför man får trakassera Ciggarna är kanske för att de gärna vill jobba och stjäler jobben från dom som inte vill ha sina jobb. Och stjäla är fruktansvärt fult så länge det inte gäller väldigt stora summor.

Är det konstigt att det är kallt bland människorna i Svitjod. Nä inte om ni frågar mig. När det är kallt bland folket så får media hjärnblödning, varför det är så vet jag inte men så är det. Man börjar göra TV program som går ut på att tycka illa om folk och få folk att mobba varandra. Okej ett slagsmål värmer en stund men det tinar inte upp kylan mellan folket. Man måste komma på bättre sätt. Man måste få människorna i Svitjod att komma ihåg vad ordet empati betyder. Av någon anledning som jag inte kan redogöra för så kan människor tina upp om de får empati. Spännande. Empati verkar vara en energikälla. Nackdelen med empatisk energi är att den verkar vara jobbig att framställa och svår att hitta så Svitjod kommer nog fortsätta att producera energi genom atomklyvning och naturförstörelse. Atomklyvning är rent, lätt och bra att framställa. Inte helt ofarligt men att en olycka skulle kunna hända där är ju nästan omöjligt. Det har hänt tre stora olyckor med atomklyvningsenergi och det borde inte vara möjligt så att det skulle hända i Svitjod är ju helt orimligt.

Den här sagan är faktiskt mycket märklig men författaren Jagär skrattar nog åt sina tokigheter och jag tänker fortsätta berätta den för jag vill också veta hur denna märkliga saga ska sluta. De flesta sagor slutar ju som sagt var med "så levde de lyckliga i alla sina dagar" men hur denna saga ska kunna sluta så det vet jag inte. Det måste in en hjälte i denna saga snart men det kan jag inte se när jag bläddrar bland de kommande hundra sidorna i denna sagobok.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar