torsdag 23 maj 2019

Besparing eller kostnad?

Okej det blir ett nytt inlägg på ett gammalt Tema. Socialtjänstens Fältverksamhet. En verksamhet som jobbar med tidiga insatser och förebyggande. En del i deras viktiga jobb är just arbetet med tidiga insatser. Vad är en tidig insats? Det kan vara när de går in och jobbar med gruppaktiviteter eller individ arbete för tt hjälpa ungdomar att fina en bra kompassriktning när det börjat svaja lite . Ungdomar som t.ex är nyfikna på alkohol och festar lite utan omdömme så det händer någon grej som är mindre bra. Ungdomar som testar att kanske röka på en gång för att testa hur det är. Ungdomar som saknar framtidstro och hopp p.g.a en kanske lite otrygg hemsituation. I de lägena innan det brakar åt skogen görs ofta dessa tidiga insatser. Jag ger bara lite exempel och gör inte fältarnas kompetensbredd någon rättvisa alls men jag har inte koll på allt jobb de gör men tillräckligt mycket för att förstå att de behövs. Jag vet inte vad en Fältare tjänar men det är helt säkert för lite i paritet till samhällsnyttan de gör.

I kommuner där man måste se över sina ekonomiska förutsättningar p.g.a div utgifter som blivit större än budgeterade så händer det då och då runt om i vårt land att någon kommun lägger ner fältverksamheten. Jag tänker bara ta ett räkneexempel för att visa hur skevt man räknar ibland för att man paniksparar vilket jag tror kan bli stora kostnader i längden. Om man tar bort den första skyddslinjen för ungdomarna i en kommun så kan det ta tid innan man får den hjälp man behöver för att ställa om riktningen och komma tillbaks till ett positivt växande. Jag är helt säker på att de som jobbar som fältare i vårt avlånga land ofta är grindvakten som gör att man inte trillar ner i de jättestora hålen. En plats på ett Sic (Statens institutions styrelse) hem kostar på Akut avdelningarna 7000 skr/dygn och på behandlingsavdelningarna 6000 skr/dygn. Det är inga småpengar för en! ungdom/dygn. När en ungdom är på rymmen t.ex då fortsätter nästan alltid kommunerna att betala för platsen och det händer att ungdomar är borta 1-2 månader om de väl lyckas rymma. Då lägger kommunen som ansvarar för ungdomen ut 180 000 skr- 420 000 skr på en tom plats. vad en akut plats kostar i 2 månader är mer än vad 1 fältare har i lön på ett år. Om en! fältare hjälper en ungdom upp på rätt väg och vi räknar lågt att placeringen skulle vara i 6 månader så har fältaren kostat kommunen ca 220 000 skr i lön men har då räddat 1 100 000 - sin lön om vi ska vara noga men det blir ändå en besparing på  runt 900 000  skr åt kommunen alltså. På  ett halvår! Med andra ord jag förstår inte besparingar där man tar bort verksamheter som funkar så att man jobbar förebyggande och med tidiga insatser.

Som jag sagt innan så tycker jag det är feltänkt när kommunala chefer får hicka för att man inte kunnat hålla budgeten och man tar bort en verksamhet för att göra något och den inte är lagstadgad. Men kom ihåg att utan fältarna så skulle hickan kunna bli riktigt skrämmande. Så socialchefer i landets kommuner, vissa av er har sparat era kommuner en massa pengar genom att ha fältverksamhet som är en fruktansvärt billig verksamhet när man ser till vad kostnader kan bli om den delen av samhällets skyddsnät försvinner. Ni som inte tror att fältarna är värda sin vikt i guld kommer att få budgetproblem i framtiden och vilken verksamhet ryker då när det inte går att rycka bort någon verksamhet? Nä då är det som vanligt de samhällsmedborgarna som behöver hjälpen som blir drabbad. Staten borde gå in och täcka kommuners kostnader när socialtjänstens budget spricker, det kan aldrig få handla om pengar när det kommer till människors fysiska och psykiska hälsa. Höj hellre skatten någon krona för det är samhällsmedborgarna som får betala de stora kostnaderna som följer tokiga besparingar.

I de kommuner jag jobbat i så är fältverksamheten jätteviktig i samverkan mellan skola, socialtjänst, fritidsgårdar, polis t.ex, Viktig för att de kan röra sig i alla desa verksamheter ganska smidigt och har närheten till myndighetsutövning då det kan vara ett verktyg för att hjälpa någon.

Jag har jobbat tillsammans med en hel del fältare i samverkan och jobbar mycket med vår lilla kommuns fältare nu i olika samverkansverksamheter. Det är tillsammans vi är starka! När vi jobbar i samverkan så är vi som en chokladboll, ljuvligt god till kaffet när det varit lite jobbigt. Ta bort en ingridiens från chokladbollen och se hur många som vill ha en sådan till kaffet. Eller ta bara ut den godaste ingrediensen och ät den till kaffet. Gott med en sked kakao, nä, Gott med en näve havregryn?, nä. Gott emed ett kvarts kilo margarin? nä. Gott med ett par dl socker? nä. Blanda och du får en delikat chokladboll. Så ska samverkan funka. Det går inte ta bort, skola eller fältarna, eller fritidsledarna, eller poliserna. Samverkan bygger på att tillsammans är vi starka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar