onsdag 24 oktober 2018

Nu faller hösten och mörkret släpar med sig smutsen in.

Det är alltid segraren som skriver historian. Är den då alltid sann? Nä uppenbarligen inte. Men den försvaras ändå alltid av segrarnas bundsförvanter. Om någon på riktigt tror att vi är totalt jämställda i Sverige som är världens femte jämställdaste land så fundera på vilka förväntningar vi har mellan de biologiska könen. Fundera över vad som krävs för att alla människor ska kunna åtnjuta våra rättigheter. 

USA:s president Donald Trump har ju gjort det igen. Tydligen är det skrämmande tider för män, man kan bli anklagad för något man inte gjort vad det gäller sexuella övergrepp. Donald hävdar att de riktiga offren i #metoo uppvaknandet är män, män som blir utpekade för något de är oskyldiga till. Han kommer undan med det också. Inte ett ord om att det är förjävligt att så många kvinnor blivit utsatta. Brett Kavanaugh har fått fullt stöd av Donald, han tycker det är förjävligt att Brett riskerade att inte få jobbet som chef för högsta domstolen p.g.a sexanklagelser han inte trodde var sanna. Dr Blasey Ford däremot har fått utstå ganska grovt hån av sitt lands president! av sitt lands president. Hör hur det låter, Blasey har blivit hånad av sitt lands president för att hon hävdar att hon blivit sexuellt trakasserad av Brett som ska tillträda som chef för högsta domstolen. Vem hade/har mest att förlora på att övergreppen kom ut? Blasey såklart, hon vet vem hon anklagar och hon vet vilka vänner han har. Vad är det värsta som kan hända Brett? Att han inte får jobbet och måste jobba vidare som domare i de näst högsta domstolarna. Vad är det värsta som kan hända Blasey? Att hennes egen president mobbar henne och kommer undan med det. Men Männen styr, Donald vann valet, det verkar inte spela någon roll alls vad han gör, han kommer undan med allt. Vad har detta med Sveriges jämställdhet att göra? Jo ca 20% av Sveriges vuxna befolkning tycker att Donald Trump är en bra president med bra värderingar. Är det en slump att Sverigedemokraternas röstsiffror är ungefär lika höga? 

I Skåne var det studentbal i våras. Nu inleds en rättegång om förtal. Man hade olika "prisutdelningar" och en av tjejerna fick utmärkelsen Årets fuckgirl. Sista raden i motiveringen var -"vi kan inte räkna med fingrar och tår hur många saker som glidit in mellan dina lår" I kommentarsfält på div sociala medier så försvaras den nomineringen med att man även utsåg årets fuckboy. Nu råkar det ju vara så att Fuckgirl och Fuckboy har helt olika betydelse. Fuckgirl syftar på en tjej med vad som kallas slampigt beteende, horigt säger en del. Fuckboy är en ryggdunkar utnämning som hyllar en kille som hävdar att han haft mycket sex med mpnga olika "erövringar" som det så fint kallas. Man tycker synd om killen som är anmäld för förtal, det var ju bara en rolig grej. Rolig för vem undrar jag. Knappast för tjejen som anmält. Många killar i socialamedie världen tycker synd om killen och tycker tjejen överreagerar. Igen så gör man killen till offer, precis som Donald Trump gör hela tiden.Offer är inget riktigt bra ord då det syftar på att man är försvarslös och oförmögen till motstånd. Det är klart att människor som blir utsatta för sexuella trakasserier och värre saker kämpar för vad de kan men många gånger utan större framgång. Men det heter ju brottsoffer så jag kommer använda ordet offer i texten fortsättningsvis också. 

Det är ganska tragiskt att se att många män tar bara till sig statistik och fakta om sexuella trakasserier om det är andra män som presenterar siffrorna. Varför behöver kvinnor slåss hårdare än män för att bli trodda på och lyssnade på? Bara kvinnor kan veta hur det är att varje morgon vakna och veta att om detta blir en vanlig dag så kanske det inte blir så mycket kommentarer och tafsande som det kan bli ibland. Kan vi bara lyssna och ta in det som kvinnorna vittnar om så kan vi bestämma sedan vad vi kan göra om något ska göras, det kan absolut vara olika från fall till fall. Men så länge vi inte tar till oss och lyssnar så kan vi fortsätta gissa med övertygelse om hur det borde vara och hur vi ska nå dit. Det är ju inte vi män som far illa när vi gissar fel så vi kan fortsätta gissa till vår fördel tills jorden går under. 

Detta är ju inget nytt i historian, män har haft svårt att acceptera kvinnor som försöker ta sin plats i samhället. Det handlar inte om starka eller svaga kvinnor. Det handlar om att få möjligheten att ta för sig, att sedan män tar tillbaka den möjligheten på ett ibland våldsamt sätt är en annan sak. Jeanne D`arc kunde varken läsa eller skriva men hörde himmelska röster och ledde fransmännen till segrar i div slag under hundraåriga kriget. Burgunderna fångade och fängslade henne, flera straff under fångenskapen delades ut för att hon var klädd i byxor, vilket kvinnor inte fick vara. Hon hade byxor för att fångvaktarna skulle få svårare att våldta henne. Hon dog 1431 och är numera soldaternas skyddshelgon. Lite intressant då hon blev fångad och våldtagen av fiendesoldater. Elin av Skövde eller St: Elin/Helena var en kvinna som under 1300 talet tidigt blev änka. Hon hade många barn, hennes ena dotter blev grovt misshandlad av sin man väldigt ofta. Mannen blev ihjälslagen av Elins tjänare så Elin fick ta straffet för man ansåg att hon låg bakom mordet. Mågens vänner krävde blodshämnd och mördade Elin. Elin är skyddshelgon för bl.a Skövde. Sent tvåhundratal, Syracusa är platsen och en kvinna vid namn Lucia är personen. Den romerska kejsaren Diocletianus förföljde de kristna och man tog Lucia. Hon hade haft uppenbarelser av Jesus under sin mors sjukdomsperiod. Hon fick sina ögon utstuckna/eller om hon rev ut dom själv, finns olika versioner. Efter det brändes hon på bål. Bara för att hon vårdade sin mamma och tillskrev sina medicinska kunskaper till Jesus. Tog upp tre väldigt kända historiska kvinnor. De här kvinnorna levde för århundraden och t.om årtusenden ifrån oss, ändå lever historierna kvar. Än idag behandlas kvinnor i hela världen väldigt illa. Det dör fler kvinnor av våld från män än det dör kvinnor i krig. 

Nä att flytta över offerrollen på killar och män för att de blir anklagade för sexualbrott i div grad känns inte som rätt väg att gå. Kan vi börja lyssna på kvinnor när de tar risken att förvärra sin livssituation genom att gå ut med att de blivit utsatta för sexualbrott. Inte konstigt att det tar tid innan vissa berättelser kommer fram. Att leva med rädslan att förvärra sin livssituation om man tycker att man har det bra måste vara jättetufft. 

Det är alltid segraren som skriver historian när det gäller krig. Segrarna skriver också historian även om det inte är ett regelrätt krig med vapen. Segraren skriver historian för att rättfärdiga sitt användande av våld, för att rättfärdiga vidriga handlingar mot andra människor. 

250 000 kvinnor har hitintills dött vid förlossning i år. Många av dom för att de inte finns resurser till rätt sorts vård, Samtidigt som omsättningen för knarkhandeln i år redan är uppe i över 324 000 000 000 dollar! Mäns våld mot kvinnor i Sverige kostar ca 46 000 000 kronor/år. Bara för att få lite perspektiv. Pengar och resurser för att trygga vardagen för kvinnor finns ju men den är snedfördelad. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar