onsdag 3 juli 2024

Sommar och sol, livet leker men alla blåmärken kommer inte från cykeln.


 Det är sommar och ljuset är fantastiskt, likaså värmen som gör att man slipper frysa de flesta dagarna. Ändå är det många som inte har det så kul, en del har det rent jävligt nu på sommaren. Sommar och ledighet ökar konsumtionen av alkohol bland annat och det är inte alla som klarar av att hantera det på ett bra sätt. Många barn får mycket av sommarlovet förstört på grund av det. Tänk att när du kommer tillbaks till skolan i augusti och måste börja med att ljuga om att din sommar var fantastisk. När alkoholen ökar följer inte sällan våld i nära relation efter. Helt plötsligt ses man hela dagar i flera veckor och med alkoholen inblandad kan det vara dödligt farligt om man lever i ett destruktivt förhållande/familj. Genom 52 år som människa och 27 av dom som fritidsledare har jag träffat många barn, ungdomar och vuxna som lever i ett helvete, svårigheten med att hjälpa att stoppa helvetet är att man får höra det så långt efter eller läsa om det efter dödsfall. 

Vad är våld? Enligt Per Isdal som jobbat länge med mäns våld så definieras våld så här " Våld är varje handling mot en annan person som skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får personer att göra någonting mot sin vilja, eller att avstå från att göra någonting personen vill." Jag tycker det är en bra definition och utgår från den när jag skriver.

Om man tittar på våldspyramiden brukar den beskrivas så här. Längst ner i pyramiden finner vi Kränkande bilder, Blickar, skämt, kommentarer, himla med ögonen , avbryta. Ett steg upp pratar man om knuffar, muntliga påhopp, skrämma, skuldbelägga och skamma. Ytterligare ett steg upp i pyramiden finner vi tafsande, slag, sparkar och hot. Slutar det inte där utan det fortsätter upp i pyramiden så finns där övergrepp, misshandel och våldtäkt, i sista steget hittar vi mord. Varje år dör mellan 10-22 kvinnor av mord i nära relation. snittet är 14 mördade kvinnor per år. Mer än en kvinna i månaden. Mellan 2018-2020 var det 120 000 polisanmälda brott mot barn 7-15 år. 70% av dom var Misshandel, olaga hot och ofredande- 27% av flickorna och 4% av pojkarna var utsatta för sexualbrott. Brott mot de yngsta, 7-9 åringarna vari första hand våld i hemmet varav misshandel stod för 53%. 75% av gärningspersonerna är pojkar eller män.

Mer än 40 000 000 barn i världen utsätts varje år för grovt våld. Många länder, faktiskt de allra flesta har skrivit under Barnkonventionen, många länder verkar ändå ha svårt för att kunna hjälpa de utsatta barnen. 

Är du orolig för att någon i din närhet utövar våld eller utsätts för våld i nära relation så bolla dina farhågor med socialtjänsten om du inte vill konfrontera personerna i fråga själv, prata med polis. Det viktiga är att göra något för våld i nära relation slutar mycket sällan av sig själv, personerna behöver uppmärksammas på problemet och få hjälp att bryta våldet. Jättejobbigt ja men nödvändigt. Du är inte ensam, ta hjälp av trygga vänner, det finns ingen utanför som tycker våldet ska fortsätta. Om din vän utsätts för våld i nära relation så se till att finnas där för hen, det kan ta tid innan hen erkänner sin situation. Känner du någon som utsätter någon så var där, se till att finnas för din vän om det går, för att underlätta att hen söker hjälp. 

Jag tror alla vill att barn och ungdomar ska få fantastiska sommarlov och att föräldrar ska få må bra och vara trygga så barnen också kan få bli trygga. Tänk en gång till innan du bjuder på groggen om du tror att din vän verkligen kan hantera den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar