tisdag 9 november 2021

Kan man bete sig hur som helst?


 Hösten är snart vinter och det är väldigt längesedan jag skrev något i min lilla blogg. Det har varit för mycket Covid, OS, Fotbolls EM, Blåbruna utspel som alla skriver om så mycket att ingen hade orkat att läsa mina tankar också. När världen står stilla blir nyhetstorkan svår förutom vid ett fåtal oaser. 

Jag har i alla fall länge tänkt skriva om Fotbolls VM 2022 och när jag häromdagen lyssnade på Nomys version av Mimikrys låt Ni är så jävla dumma i huvudet så lossnade tankeverksamheten lite. 

Alltså! Fotbolls VM 2022 kommer gå i Qatar, vilket uppenbarligen är ett land utan verksamma arbetsmiljölagar. Man har, har haft runt 2 000 000 gästarbetare som dom kallar det eller slavar som andra kallar det att bygga arenorna och allt runt under tio! års tid. FIFA som är internationella fotbollsförbundet har erkänt att Qatar fick VM genom mutor så redan där började det gå fel. 6500 av gästabetarna har dött under arbetet i olyckor, det blir 12 i veckan vilket gör nästan 2 människor om dagen, nä de har inga planerade helgdagar. Om 2 byggarbetare dör om dagen under 10 års tid i Sverige vid ett projekt, stort i och för sig men ändå ett projekt, hade någon reagerat då? Antagligen ganska fort, man hade tagit hjälp av arbetsmiljöverket och det hade blivit ett jäkla liv. Tidigare i år fick i allafall gästarbetarna igenom att de skulle få lön, efter 10 år har de ett löneavtal. 2500 skr i månaden är det värt. Mer skydd och betalt ska väl människor från bl.a Indien, Bangladesh, Nepal, Sri Lanka och ett flertal andra länder ha enligt staten Qatar. Detta är tydligen inga problem för bla FIFA, de säger vkör på vi kan inte flytta VM nu. 

FIFA som bildfades 1905 och uppenbarligen haft svårt att hänga med i världens utveckling, det känns som att det är samma människor som bildade FIFA som sitter kvar än idag, kommer till det vad gäller människosyn snart. Sepp Blatter som var president för FIFA till 2016 blev tillslut avsatt p.g.a bl.a korruption. Gianni Infantino heter han som tog över presidentposten, ja den man som utreds i Schweiz  för kriminell verksamhet och korruption. I Schweiz som sagt där FIFA har sitt säte. Varför protesterar inte de olika andra förbunden som lyder under FIFA när de är representanter för världsfotbollen, vi har CONCACAF som är Nordamerikas förbund, CONMEBOL som är Sydamerikas, UEFA som är Europas, CAF som är Afrikas, AFC som är Asiens - Ryssland som tillhör UEFA och OFC som är Oceaniens fotbollsförbund. 

UEFA är alltså Europeiska fotbollens centralorganisation. Fram till 2016 vart Michel Plateni ordförande där, ja en av Frankrikes stora fotbollsstjärnor. Michel blev precis som Sepp Blatter i FIFA avsatt 2016 p.g.a bl.a korruption. Aleksander Ceferin en advokat från Slovenien tog då över Presidentskapet. Han kunde göra det för att Danska, Norska, Svenska och Finska fotbollsförbunden sålde sina röster till han med ett löfte om att man skulle kämpa för att dessa länder ska få samarrangera Fotbolls EM 2028. Är det ens ok att göra så när man efterträder en president som precis åkt dit för korruption? Aleksander är han som hotade Tyska fotbollsförbundet med hårda replisarier om man lös upp Alianz Aréna i regnbågens färger under årets Fotbolls EM. Hot som han tog tillbaks när Tyska fotbollsförbundet ändå valde att tända upp arenan i regnbågens färger. Jag tror dock att arenorna i Qatar inte kommer ha några regnbågar alls och här kommer nästa invändning mot att ge Fotbolls VM till en stat som Qatar.

Josh Cavallo heter en professionell fotbollsspelare från Australien. Han är den första professionella fotbollsspelaren på 30 år som kommer ut som homosexuell enligt The Guardien. Australien är ju på väg att klara kvalgruppen och gå vidare till fotbollsfesten 2022 i Qatar. Josh Funderar på att tacka nej om han får erbjudande att spela VM. Han vill verkligen spela VM men är orolig för säkerheten som homosexuell i ett land där det är dödsstraff för att vara just homosexuell. Qatar har inte lovat att inte fängsla fotbollsspelarna som spelar VM:et , man kommer nog inte göra det men de homosexuella bryter mot en lag som ger dödsstraff i värsta fall för de som utsätts, är inte lika säker på att staten Qatar tycker det är det värsta. FIFA, UEFA och de andra fotbollsförbunden vill inte att man ska blanda politik och fotboll så därför blir det inga starka reaktioner från dom och de hotar de nationella fotbollsförbunden till tystnad och lydnad om man får tro bl.a The Guardian vilka jag tror på i detta fall. Fotboll, korruption och prostitution (enligt kvinnor som sålts och som gått ihop och vill stoppa att det alltid är så här finns dokumentär på Discovery, kommer inte ihåg vad den heter) uppenbarligen i hop men inte fotboll och mänskliga rättigheter. 

När Belarus skulle ha hockey VM så hotade huvudsponsorn Skoda att dra sig ur om spelen inte flyttades till ett annat land. Tänk om Adidas, Mc Donalds, Coca Cola bara sa flytta eller gå i konkurs, det hade varit ett snyggt statement och många goodwill poäng till de jätteföretagen. Jag hoppas att Sverige vinner sin kvalgrupp och bojkottar hela VM och jag hoppas att länder som Brasilien, Argentina, Spanien, Portugal, Serbien, Italien, Frankrike, Belgien, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Algeriet, Nigeria, Elfenbenskusten, Egypten, Senegal, Australien bara kvalificerar sig och sen bara bojkottar allt i hop. 

Men det är så bra för landet att man får stora evenemang för då belyses problemen och det blir bättre i det landet. NEEEEEJ, det är inte så, Ryssland och Kina behöver vi fortsätta? Det är bättre för pamparnas plånböcker att ha stora evenemang i länder där ingen vågar vara fackansluten och eller bara protestera mot förhållandena. Hur svårt kan det vara att se det?

As är as även om det står FIFA på Armanikostymen!

Det var kul att grotta ner sig lite igen, vämtar kanske inte 10 månader till nästa inlägg. Och ni som vill att jag väntar vså länge, läs inte det som kommer innan det så blir ni glada med . 

Tack för att ni läser mina funderingar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar