tisdag 11 december 2018

Disce aut discede

Snille och smak har varit på tapeten sedan 1786. Svenska akademien jobbar för svenska språkets renhet, styrka och höghet. Svenska akademien brukar dela ut Nobels litteraturpris, men inte i år 2018. De har inte hunnit med att utse någon pristagare då man haft fullt upp med skandaler. På stol nr 18 i Svenska Akademien sitter Kristina Frostensson Arnault, vars man Jean-Claude Arnault just fällts i Hovrätten för två våldtäkter. Jean-Claude har försvarats av sin vän och innehavaren av stol nr 17, Horace Engdahl. Han hävdar att hans vän är oskyldig och falskt anklagad trots att Hovrätten fällde för två våldtäkter i stället för en som Tingsrätten fällde han för. Horace Engdahl raljerade om de tunga uppdragen Svenska Akademien har och sade att det nog inte passade kvinnor att vara med i den samlingen för män är bättre skaffade att handskas med makt. Sara Danius som satt på stol nr 7 i Akademien fick avgå efter att det blivit två läger i Akademien, ett för Mr Arnault och ett emot. Det som är intressant är att denna institution som ska plocka fram en Nobelpristagare inte lyckades i år för att det blev kaos p.g.a en vän till några av Akademiledamöterna anklagades och sedermera fälldes för våldtäkter samtidigt som Nobels Fredspris delas av Nadia Murad och Denis Mukwege. Kort bakgrund, Nadia är en människorättsaktivist från Irak som hamnade i klorna på IS av vilka hon torterades och våldtogs. Hon slåss för mänskliga rättigheter och kvinnors trygghet. Denis är en ledande expert på att rädda kvinnor som utsatts för gängvåldtäkter i krigshärjade områden. Han är kirurg och gynekolog.  Vi har ett läger av de som utser Nobelpristagare som skyddar en fälld våldtäktsman och ett läger som utser Nobelpristagare som prisar de som gör saker för kvinnor som blivit utsatta av män. Även i de fina salongerna händer saker som inte tål dagsljus och som för med sig att högt uppsatta Män går ut och påstår att övergrepp som hänt inte hänt för att inte har väl han gjort det, han är ju varken fattig eller invandrare. För invandrare är man inte om man är en välbärgad kulturprofil från Frankrike. Jag har ännu inte sett SD, AfS eller Med politiker gått ut och fördömt hans våldsrelaterade gärningar, de som annars vill utvisa alla som ens misstänks begot våldsbrott. Men är detta kanske en ytterlighet? Nä jag tror inte det. Vi kan gå in i idrottsvärlden en sväng.

Ada Hegerberg den Norska fotbollsstjärnan fick ta emot damernas första Ballon dÒr vilket sägs vara det finaste pris man kan få individuellt som fotbollsspelare. Då passade den franska DJ´n Martin Solveig på att fråga om hon kunde twerka vilket fick många att reagera, en hel del på vad Martin sa till Ada men även en hel del på att det var väl inte så farligt. Man kan undra över vilken människosyn folk har om man tycker det är ok att en människa som prisas för sina idrottsliga insatser ska behöva få frågor om hon kan dansa en obscen dans. Den frågan fick aldrig Luka Modric som tog emot männens Ballon dÓr.

Nilla Fisher som är en svensk fotbollsstjärna fick ta emot Sveriges finaste pris för individuella prestationer på fotbollsplan, Diamantbollen. Nilla höll ett tacktal som innehöll en uppmaning om att fortsätta jämställdhetsarbetet inom fotbollen, både svensk och internationell. Då blev Andreas Granqvist som spelar i herrlandslaget putt och tyckte Nilla var orättvis mot honom.  Hon har aldrig anklagat Andreas för att kämpa mot jämställdheten så jag vet inte varför han tog så illa upp. Kan man inte bara ställa sig bakom det uttalandet att alla, även männen måste kämpa för jämställdheten?

Detta är bara några av den senaste månadens händelser där jag funderat över hur vi människor behandlar varandra respektlöst p.g.a kön eller ställningstagande i jämställdhetsarbetet.

I politiken bröt det loss i dag också. Jag som följer en del händelser på sociala medier kan bli ganska upprörd över hur människor skriver om varandra till varandra. Annie Lööf talade ju om att de inte tänker rösta ja till Stefan Löfven som statsminister och det har haglat hat mot henne på sociala medier. Inte av företrädesvis rödgröna väljare utan av en blandning av alla möjliga väljare. Jan Björklund tänker inte heller rösta ja men han kommer undan med det.

Kvinnofridslagen finns med i Alsnö stadgar från 1280 men togs bort sent 1800 tal. En del har kommit tillbaka och man försöker med lagstiftning skydda framför allt kvinnor mot övergrepp. Samtyckeslagen är en sådan. En hel del företrädesvis män vilka en del av dem har positioner i samhället bl.a i media protesterade i sina forum och tyckte att det var en konstig lag för ska man behöva fråga innan man har sex med en annan människa. Bara att lagen kom till och behövs visar väl på att vi är långt från mål när det gäller mäns sexuella våld mot kvinnor.

Tillsammans kan vi komma någonstans med jämställdhet och minskat våld mot kvinnor, ett steg i taget i rätt riktning så kan man komma hur långt som helst. Det är bara att ta ett steg till.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar