tisdag 20 mars 2012

Tur att födas "rätt"

 
 Nu är det kväll igen och min hjärna har snurrat igång. Har varit och lyssnat på en massa föreläsningar om FNs barnkonvention idag. Mycket spännande dag och nu kom jag på att jag har haft det väldigt bra. FNs barnkonvention som den ser ut nu är från 1989 så den gällde mig i ett år eftersom den gäller från födseln tills man fyllt 18. Men det fanns ju andra konventioner innan som Sverige så snällt skrivit på. Jag har haft en bra uppväxt med föräldrar som utan barnkoventionen i bakhuvudet uppfostrat mig i en demokratisk anda.

Jag är född i Sverige vilket är en chans man har som är ca 0,08%. Altså har jag haft tur. Det finns ju flera bra länder man kan växa upp i men sannolikheten om man föds i dag är ganska stor att man föds i ett land med stor misär.

Jag skriver att jag haft tur. Och det tycker jag verkligen. Jag har aldrig som barn behövt att jobba för att hjälpa till med familjens försörjning. Jag har aldrig som barn fått ett vapen i min hand för att försvara familj eller land. Jag har aldrig behövt fundera på om det finns mat hemma idag eller om jag ska gå hungrig tills nästa vecka. Jag har aldrig behövt vara orolig för att polisen ska komma och hämta mina föräldrar för att de sagt något som regeringen inte gillar osv. Altså har jag haft tur.

Vad jag har hört idag så är det bara två länder som inte skrivit på Barnkonventionen och det är USA och Somalien, varför vet jag inte.

Som jag skrev så har jag precis som en ca 8000000 levande andra infödda svenskar haft tur. Därför blir jag lite bekymrad över att vi har ett parti som tycker att vi inte skall ta emot ensamkommande flyktingbarn. Varför ska vi inte dela med oss av den turen vi är födda till? Har vi inte råd? Jo det tror jag nog att vi har. På bekostnad av vad tänker kanske någon. Har vi inte det så bra i detta land att vi kan sänka våran levnadsstandard ett litet litet snäpp för att se till att fler människor ska kunna ha det bra. Har vi inte plats? Jo det har vi. Utrymme är inget vi saknar i Sverige. Om Vättern frös till is så skulle alla världens människor få plats på den isen, vi skulle få ca 0,5 m2 / person. Om isen skulle brista och alla människor skulle hamna i vattnet skulle vätterns nivå öka med ca 20 cm. Så en människa tar inte så stor plats. 10000 människor tar inte heller överdrivet med plats.

Men det finns ju inga jobb ju!!!! Nä det är möjligt men det kommer att behövas en jäkla massa människor inom bl.a äldreomsorgen inom en snar framtid. Men det går ju inte att ge jobb om vi inte kan betala löner! Nä det är möjligt men vad är alternativet. Att börja skjuta folk inan dom blir gamla och sjuka? Inget jag skulle se fram emot. Höja pensionsåldern till 75 år? Tror inte att det gör gamlingarna friskare heller. Oavsett hur mycket eller lite löner vi kan betala ut så behövs arbetskraften ändå. Vi kommer i allafall att behöva ta till arbetskraftsinvandring för att lösa äldrevården när den stora skaran av 40 och 50 talister hamnar där.

Jag skulle vilja se hur de som tycker att vi inte ska ta emot ensamkommande flyktingbarn resonerar. Skulle vara spännande att se lite riktiga argument mot att de ska få stanna. Inte att vi inte har plats eller råd för det köper jag inte. Inte heller att en del kommer att hamna i vård eller fängelse osv. Där hamnar infödda svenskar med. Och det har väl att göra med att vi inte lyckas få alla människor att må bra i vårt land inte vilket land man kommer ifrån. Mycket konstigt argument. Skulle härkomsten ha betydelse så borde det vara den enklaste sak i världen att lösa det problemet. För då vet man ju orsaken och kan jobba med den istället för symptomen. Om en läkare vet att benet är av så kommer dom ju inte fortsätta att behandla hela kroppen utan då lagar man det trasiga och så får det läka sen. Nä lite riktiga argument skulle vara intressant att se från dessa personer.

Nä ta emot alla som kommer hit och ge dom trygghet så får vi lösa det ekonomiska sen. Vi borde kunna göra så. Bara för att följa FNs Barnkonvention och ta den ett steg längre. Ha en bra kväll/natt/morgondag.


2 kommentarer:

  1. Du är klok och ödmjuk. Jag samlar på goda människor så nu samlar jag på dig ;)

    SvaraRadera
  2. Tack igen Ida, Hoppas jag får stanna i den samlingen. Ska göra mitt yttersta. Ha en riktigt skön fredag och helg.

    SvaraRadera