måndag 17 april 2017

Påsk och rädsla.

 Påskhelgen är på väg över. En helg med traditioner. En helg majoriteten av svenskarna vill ha kvar vad det verkar om man kollar runt på div sociala medier. Det skickas påskhälsningar överallt,önskningar om en glad påsk, Det handlas godis som aldrig förr och mycket av det godiset ges bort i påskägg. Det svenska smörgåsbordet når en av sina peakar för året. Jag gillar påsken och är uppenbarligen inte ensam om det. 

Om man nu ska titta på varför vi i den kristna delen av världen firar påsk så är det ju inte bara för att bryta fastan. I kristendomen handlar påsken om Jesus tillfångatagande, hans lidande för oss människor, för hans död och hans uppståndelse. Varför är detta intressant idag i mitt inlägg så här 2000 år senare och händelserna har ju skrivits om otaliga gånger det finns massor av filmer om dessa händelser och vad mer kan sägas? 

Historian upprepar sig ständigt. Rädda människor kan vara farliga. Jag återkommer till det. Något annat som kan vara precis livsfarligt är empati. I allafall om man ska tro historian. Jag kommer dela med mig av funderingar runt Jesus till att börja med. Inte som någon teolog utan bara som mig själv utifrån mina något knapphändiga bibelkunskaper. Men gör det för att kunna föra mitt resonemang framåt. Vare sig du tror eller ej så är ju Jesus en viktig del i många av våra traditioner som de ser ut idag här i Sverige och i de flesta "kristna länder". Se det som sanningar eller som sagor, i det här resonemanget spelar det ingen roll. Historierna om Jesus har spridits stort i världen och levt länge. Om han var guds son eller bara en ovanligt god människa kan man bara spekulera i. Om han funnits på riktigt eller är påhittad lika så. Jag vet vad jag tror och det är inte heller viktigt i detta resonemang.

Jesus hade en kanske lite ovanlig tanke runt brott och straff på den tiden han ska ha gått runt i Israel och länderna runtomkring. När de med makt ville straffa hårt så ville Jesus fria. Där makten ville fria där satte Jesus ner foten. Tänker på kvinnan som begått äktenskapsbrott och skulle stenas.Jesus hävdar inte att hon är oskyldig men han tycker hon ska ha en andra chans. När folk däremot använde templet som marknadsplats så blir han arg och kastar ut säljarna som fått lov av prästerna mot betalning att vara där och sälja. Detta störde de lärda och makthavarna. De ville straffa Jesus. Jesus väckte Jairus dotter och Lasarus trots att de var döda. Han botade spetälska, blinda och lama. Han pratade om ett kungarike i himmelen och han pratade om att riva templet på en dag och bygga upp det på tre dagar. Detta retade de lärda och prästerna som styrde under Romarnas överinseende. Jesus förlät människor vilket var otänkbart för prästerna för det kunde bara Gud göra. Prästerna ville se Jesus död. Jesus gick runt och berättade för folk att de inte skulle vara rädda mer. Att allt skulle lösa sig. Han förlät människor för att de inte skulle bära ett ok som knäckte deras ryggar. Han misshandlade ingen, han dödade ingen, han var inte våldsam, han spred ett budskap om en gudomlig kärlek. Detta skrämmde prästerna och kungarna så pass mycket att de ville se Jesus död. Den fredligaste mest kärleksfulla personen som funnits enligt bibeln men samtidigt den absolut farligaste eftersom han med kärlek skulle kunna bryta makten för vilken härskare som helst om han bara fick med människorna. Alltså är empati livsfarligt när handlingskraftiga personer har det i överflöd. Som ni säkert hört/läst så fångades Jesus, torterades, dog på korset och återuppstod. Han dog för att alla människor i all dåtid och framtid skulle vara förlåtna. Han blev till och med förrådd utav sina egna. 

Kyrkan verkade dock glömma bort vad Jesus gjort. 1095 beordrade påven Urban II ut korsriddarna för att ta tillbaka staden Jerusalem från araberna. Detta för att det låg i det heliga landet och för att Jesus grav och en massa kristna reliker och byggnader fanns där. Det var ju de kristnas. Trots att Jesus sa att kungariket var i himlen så tyckte tydligen de kristna att det var på jorden. Rädslan för att araberna skulle förstöra Jerusalem var så stor att de kristna åkte dit för att slakta och lemlästa. De orena skulle dödas. Uppenbarligen hade man glömt Jesus sätt nu när man var rädd. Att vända andra kinden till och att förlita sig på sin Gud. 

Mellan 1400 talet och 1600 talet mördades kvinnor i den kristna världen på löpande band av kyrkans folk. De anklagades för att vara häxor och på så sätt ha samröre med djävulen. Det var ofta läskunniga och lärda kvinnor som häxanklagades. De kunde ha lindrat en sjukdom eller fixat ett svårläkt sår. De kunde ha lärt någon att läsa och skriva, de kunde gjort något annat som i dag ansetts som bra för att bli anklagade. För de gjorde inte dessa grejer i Jesus namn och då automatiskt var det ett djävulens verk. Då skulle man ha död på dessa kvinnor. Död på människor som gjort samhället lite bättre. Återigen så hotades vissa auktoriteter och då löser man det genom att mörda. Tyvärr har den synen inte försvunnit än. Jag vet människor som gjort fantastiska jobb med ungdomar men där kyrkan på orten tyckt att det inte går att samarbeta med dessa människor för de har inte sagt att det är för guds skull och då automatiskt är det djävulens verk. Tragiskt men sant att det finns organisationer som tänker så idag. Om man inte gör det i guds namn så gör man det alltså i djävulens namn. Om personen som gör det bra nu inte tror på det som står i Bibeln så är det väl ganska troligt att människan inte gjort det för djävulens skull eller? Bara de som tror kan ju i det läget få en god gärning att bli ond även om resultatet av handlingen blir den samma om de själva gör den. Återigen ser jag att det kan bero på en rädsla att störa någon maktordning som egentligen inte behövs för att ett samhälle ska fungera. Nu för tiden dödar man ju inte de som säger emot här men man kan ju alltid frysa ut människor och hindra dem till gemenskapen man pratar så varmt för.

Historian upprepar sig. Är man rädd och blir jätterädd och är kreativ så kan man bli farlig. Titta på Adolf Hitler, Pol Pot, Idi Amin, Moamar Kadaffi, Nicolae Ceausescu, Kim Jong-Un, Josef Stalin, Ayatolla Kohmeini m.fl m.fl. När man vill hålla kvar makten oavsett vad så är man beredd att döda så många som det behovs för att hålla resten av samhället under kontroll. Nu 2017 så utnyttjar fortfarande organisationer rädslor både på politiskt plan och på religiöst plan. Vi vill aldrig lära oss av hoistorian. Det finns för mycket att förlora på att människor inte är rädda. Då skulle människor kanske våga säga nej stopp där, det där ställer jag inte upp på och man kan tappa sin auktoritet. 

Om man tittar på vad som händer i Turkiet nu så skrämmer Erdogan folket till att rösta kvar honom i sisådär tolv år till. Skrämmer dem med reella hot. Hot om långsam plågsam död. Om man tittar på organisationer som ISIS, Boko Haram och Al Quida så skrämmer dom folk till tystnad och lydnad och de som inte vill dör. De skrämmer sina soldater/terrorister med Guds vrede om de inte tar kål på de otrogna, det vill säga de som inte tror som dom. Dessa tre grupperingar är islamistiska och de backar inte för att döda muslimer som ändå använder samma bok i sin trosutövning. Skräck och våld tvingar andra grupper ner på knä. Detta skrämmer västvärlden, med all rätt. Det sker terrordåd överallt som framför allt ISIS gärna tar på sig. Det skrämmer ledare i västvärlden till action. Det bombas t.ex i Syrien på grund av detta. När väst bombar och det sprängs skolor och sjukhus så är det beklagliga misstag. Vi accepterar det för det är ju för allas bästa att det bombas. Man slår sina religiösa böcker i huvudet på varandra utan att ha öppnat och läst vad som står emellan bokomslagen. 

Vi vill förbjuda religioner men fortsätta fira våra högtider för det är traditioner. Vi vill inte ha hit flyktingar men fortsätter sälja militärutrustning så krigen kan fortsätta och fortsätta. Vi tycker man kan döda och bomba sönder för de vill ju döda och bomba sönder alla andra. Vi vill bara bomba så mycket så krigen tar slut. Historian har väl visat mer än många gånger att när ett imperium faller när en diktator dör, när gränser ritas om så finns det alltid någon som vill ta över och härska. Det kommer alltid någon ny någonstans som är beredd att terrorisera för någon annan. 

När terrorn når Sverige i April 2017 så reagerar många människor och en hel del makthavare i akutfasen med att sprida medmänsklighet. Man hjälper varandra, ser till att situationen inte blir värre trots att infrastrukturen fått sig en knäpp. Man erbjuder övernattningsmöjligheter, mat, sällskap. Man uppvaktar blåljuspersonal med blommor och tackar för deras insatser, man ordnar en kärleksmanifestation för att hedra offren och fördöma den som vill ta våran trygghet. Då börjar det om igen. Politiker långt ut på högerkanten är förbannade för att svenskarna inte vill hämnas med blod. Man börjar manipulera bilder från dådet för att försöka skrämma folket till att följa deras ideologi. Man börjar ställa krav på att kasta ut alla flyktingar. Det gick inte med att sätta flyktingarna mot skolan, eller mot pensionärerna eller mot sjukvården så nu sätter man dem mot rikets säkerhet. För rädsla kan få människor att agera okonventionellt och då kan man hålla folket i schack medans man tar för sig av makten. 

Som sagt människor som inte är rädda och som vägrar använda våld är farliga för alla maktinstanser för de kan så idéer hos människor som skulle kunna rubba maktbalansen. Varje tid tycks behöva sin Judas, sina terrorister, sina propagandageneraler och sina diktatorer för att människan inte ska känna sig trygg och våga gå sin egen väg. Makten vill att människan ska vara ett flockdjur. Makten vill ibland också styra över och tolka religiösa texter åt folket, inte för att hjälpa människorna utan för att skrämma dem så att man inte vågar ifrågasätta makten. 

Så länge människor är rädda för varandra så kommer det finnas krig, så länge det finns krig så kommer det finnas flyktingar, så länge det finns flyktingar så kommer det finnas främlingsfientlighet och rasism. det finns människor som tjänar på det. Underskatta inte människans jakt på makt och rikedom. Vilka är det som får utstå hot och hat i vårt samhälle? De som vill gå sin egen väg många gånger. Varför slår en man sin kvinna? Varför tycker vissa grupper det är okej att misshandla HBTQ personer? Varför tycker vissa att det är okej att flyktingar och invandrare blir misshandlade? Varför är det okej att skicka tillbaks asylsökanden till tortyr och död? Varför är det okej att hota människor som hjälper flyktingar? Varför är det okej att håna, hata, hota människor som ger av sig själva för att andra ska få det lite bättre och lite tryggare? Vart kommer blodtörsten ifrån i vårt moderna "civiliserade" samhälle? Vem sprider rädslan? Vem är ansvarig för att ensamkommande pojkar är så rädda för vad som skall hända dem att de försöker ta sina liv?

Om vi nu har en massa makthavare på vår jord som sprider oro och rädsla för att bibehålla sina positioner skulle man inte kunna hitta ett sätt att få folket att vägra döda för dem? Skulle man inte kunna tvinga ut dem och slåss själva och då menar jag helt själva. Maktgirig ledare mot maktgirig ledare tills bara en återstår så kan vi ställa den ledaren inför rätta i Haag. Jag är inte för att folk dödar varandra men hellre ledare mot ledare än folk mot folk! 

Tillbaka till Jesus. Vad i hans gärningar var han värd att mördas för? Om kärleken nu är så farlig för dem som vill kuva så kanske det är den som ska spridas. Det kanske är kärlek som behövs för att vi ska bli mindre rädda. Jag har inga svar på hur man stoppar terror, krig och ond bråd död men inga våldsaktiviteter som försökts hitintills har ju lyckats någon längre stund. Kanske musketörernas ordspråk kan användas på ett humant sätt där en för alla och alla för en verkligen betyder det och man inte låter någon falla utanför tryggheten. Japp jag pratar om Utopia det vet jag, jag är inte så dum som vissa tror. Men utan drömmar så blir min värld grå och det där med att ge upp det kan jag alltid skjuta på till en annan dag för det är aldrig försent för det heller så det är ingen brådska. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar